Σε δικαστικές ατραπούς η πολιτική ζωή

Σε δικαστικές ατραπούς η πολιτική ζωή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι μίζες για τα εξοπλιστικά, η εν εξελίξει διερεύνηση και οι διώξεις για τη Χρυσή Αυγή καθώς και η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις. Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι τα εν λόγω ζητήματα απασχόλησαν τη μακρά συνάντηση που είχαν το Σάββατο οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, τα δύο κομματικά επιτελεία επιμένουν να μη σχολιάζουν, δηλώνοντας την εμπιστοσύνη τους προς τη Δικαιοσύνη, ωστόσο είναι σαφές ότι η παράμετρος «κάθαρση» έχει εισέλθει για τα καλά πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.

Αλλωστε, οι υποθέσεις των εξοπλιστικών, του Ταχ. Ταμιευτηρίου και της δίκης του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ αγγίζουν άμεσα τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν από το 1974 μέχρι σήμερα, κάτι που είναι σαφές ότι θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, το επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πιστωθεί, εντέλει, το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί απερίσπαστη με στόχο την κάθαρση.

Σε αυτό το σημείο η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών διασταυρώνεται με την εν εξελίξει έρευνα για τη Χρυσή Αυγή και τον νέο κύκλο προφυλακίσεων βουλευτών της οργάνωσης. Στο κυβερνητικό επιτελείο διατυπώνονται αποκλίνουσες απόψεις για τον χειρισμό του ζητήματος και ειδικά για το ερώτημα εάν μπορεί και εάν θα ήταν αποτελεσματική η απαγόρευση λειτουργίας της οργάνωσης. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Χ.Α. «εντός νόμου», χωρίς ωστόσο να έχει κριθεί το ζήτημα. Αντιστοίχως, διατυπώνονται εισηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες η τύχη της Χ.Α. θα έπρεπε να αφεθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ άλλοι εισηγούνται πως αν είναι να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση, να είναι η κυβέρνηση που θα αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.

Ενόψει τρόικας

Σε αυτό το κλίμα, στο Μαξίμου αναμένουν με ενδιαφέρον την αντίδραση της τρόικας στα νέα στοιχεία που εστάλησαν την Παρασκευή και το Σάββατο και αφορούν την πορεία υλοποίησης σειράς εκκρεμών μέτρων, ενώ ήδη προεξοφλούν ότι η συζήτηση του ελληνικού ζητήματος παραπέμπεται, πλέον, στο Εurogroup του προσεχούς Φεβρουαρίου και όχι σε αυτό της 27ης Ιανουαρίου.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια συμφωνία για το σύνολο των δόσεων που προβλέπεται να λάβει η Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο, που θα προβλέπει την… εξαφάνιση της τρόικας από την ελληνική πολιτική καθημερινότητα. Αυτό είναι, άλλωστε, κάτι που επιδιώκουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας θέλοντας να δώσουν «ανάσα» στην κυβέρνηση αλλά και να αποτρέψουν εικόνες έντασης από τα εσωτερικά τους ακροατήρια ενόψει ευρωεκλογών. Αναμένεται, συνεπώς, να συμφωνηθούν «ορόσημα» δράσεων, η επίτευξη των οποίων θα οδηγεί αυτόματα στην εκταμίευση «υποδόσεων», ικανών να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή