O μυστηριώδης ρόλος του Μπρούνο Μπρεγκέ

O μυστηριώδης ρόλος του Μπρούνο Μπρεγκέ

10' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν επτά χρόνια μετά την παράξενη εξαφάνισή του ο Μπρούνο Μπρεγκέ απασχολεί τις Αρχές αρκετών χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τρομοκρατίας, αφού υπήρξε πρωταγωνιστικό πρόσωπο και «λοχαγός» στην οργάνωση του Κάρλος.

Η «υπόθεση Μπρεγκέ» αποτελεί μέρος ερευνών και της ελληνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, αφού ο Ελβετός τρομοκράτης από το Τισίνο ζούσε για χρόνια στη χώρα μας και τελευταία φορά θεάθηκε ζωντανός πάνω σε ελληνικό επιβατικό πλοίο.

Η δράση του άρχισε το 1970 όταν ως μέλος του Λαϊκού Μετώπου συλλαμβάνεται στο Ισραήλ από τη Μοσάντ για μεταφορά εκρηκτικών και καταδικάζεται σε 15 χρόνια φυλακή. O Μπρεγκέ υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος που φυλακίστηκε για υποστηρικτικές προς τους Παλαιστινίους δραστηριότητες και παρέμεινε στη φυλακή για επτά χρόνια.

Αποφυλακίστηκε το 1978 και χωρίς να υπάρχουν λεπτομέρειες για τις κινήσεις του, εντάχθηκε στο γκρουπ του Κάρλος, με συστάσεις των Παλαιστινίων. Με βάση την Ελβετία κινείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και φέρεται ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Prima Linea» που έδρασε κυρίως από το 1976 ώς το 1980 στην περίμετρο των Ερυθρών Ταξιαρχιών και άφησε πίσω της 16 νεκρούς, 23 τραυματίες και αρκετές καταστροφές.

Η «Prima Linea»

Μέλη της «Prima Linea» στην Ελβετία υπήρξαν ο Τζιόρτζιο Μπελίνι, η Μαρίνα Μπέρτα και οι Ολίβιερ και Μπέρτι ντε Μαρτσέλους που φυλακίσθηκαν το φθινόπωρο του 1994, με κατηγορίες συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και βομβιστικές ενέργειες. Τελικά, οι κατηγορίες κατέπεσαν αφού η γνωστή εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε δεν διέθετε επαρκή στοιχεία (η έρευνά της είχε επεκταθεί και στην Ελλάδα). Πάντως, η ελβετική τετράδα ομολόγησε σύνδεση και σχέσεις με το γκρουπ του Κάρλος χωρίς να παραδεχθεί αδικήματα και ο Μπελίνι (ψευδώνυμο «Roberto») δήλωσε σε συνέντευξη ότι υπήρχε ανάμιξη και μυστικών υπηρεσιών στη σύνδεσή τους με τον Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ελβετοί της «Prima Linea», Μπρούνο Μπρεγκέ («Λούκα»), Ολίβιερ ντε Μαρτσέλους («Τζίμι»), Μπέρτι ντε Μαρτσέλους («Τερέζα») και ιδίως η Μαρίνα Μπέρτα («Σάλι» και «Λούσι»), είχαν δεσμούς και με την ελληνική τρομοκρατία στη 10ετία του ’80.

Μετά το Ισραήλ ο Μπρούνο Μπρεγκέ συνδέεται στενά με τους Κάρλος («Michel» και «Salem»), Γιοχάνες Βάινριχ («Steve», «Jean» και «Halim») και Μαγκνταλένα Κοπ («Lilly») και φέρεται ως ο άνθρωπος που πυροδότησε τη βόμβα στο Μόναχο, στις 21 Φεβρουαρίου 1981, εναντίον του Radio Free Europe («Τάνγκο του Μονάχου»).

Συνομιλητής των τρομοκρατών του Κάρλος και γνώστης των σχεδίων τους υπήρξε ο διαβόητος Χέλμουτ Φογκτ, επικεφαλής του τμήματος XXII/8 της ΣΤΑΖΙ για την τρομοκρατία. Μετά την πτώση του Τείχους (Νοέμβριος 1989) ο Φογκτ ήλθε στην Ελλάδα και συνελήφθη το 1992.

Εκδόθηκε στη Γερμανία το 1993 και τον επόμενο χρόνο κρίθηκε ένοχος για προμήθεια εκρηκτικών που χρησιμοποίησε το γκρουπ Κάρλος εναντίον του πολιτιστικού κέντρου «Maisode France» και κόστισε ανθρώπινες ζωές. Καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και σήμερα ζει ελεύθερος στα περίχωρα του Βερολίνου (στη συνέντευξη Νηστικάκη που δημοσίευσε η «K», εμφανίζονται στοιχεία από την ανάκριση Φογκτ που δεν αξιοποιήθηκαν από τις ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες για τη «17N» και τον ΕΛΑ).

Συλλαμβάνονται στο Παρίσι

Τον Φεβρουάριο του 1982 ο Μπρούνο Μπρεγκέ κατευθύνεται μαζί με τη Μαγκνταλένα Κοπ στο Παρίσι, για μια άλλη «επιχείρηση Τάνγκο». Σε ένα υπόγειο γκαράζ κινούν τις υποψίες των ανδρών ασφαλείας, επειδή το παλιό τους αυτοκίνητο φέρει νέες πινακίδες. O Μπρεγκέ τραβάει πιστόλι σε μια προσπάθεια διαφυγής και έξω στο δρόμο συλλαμβάνεται η Κοπ, ενώ ο Ελβετός τρομοκράτης προσπαθεί να πυροβολήσει τους αστυνομικούς, όμως το όπλο του παθαίνει εμπλοκή. Δέσμιοι οδηγούνται στα κρατητήρια και στο αυτοκίνητο ανακαλύπτονται πλαστά διαβατήρια, όπλα, βόμβες, χρήματα και χειροβομβίδες. Μπρεγκέ και Κοπ αρνούνται να αποκαλύψουν τον στόχο της σχεδιαζόμενης επίθεσης (τα γραφεία της εφημερίδας Al Wataal Arabi).

O Κάρλος πληροφορείται τη σύλληψη στη Βουδαπέστη και στέλνει επιστολή στον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών GastoDeferre απαιτώντας την απελευθέρωση των συνεργατών του εντός 30 ημερών. Την επιστολή παραδίδει στη Γαλλική Πρεσβεία της Χάγης η Κρίστα-Μαργκό Φρέλιχ («Heidi»), ενώ μεσολαβεί και ο γνωστός δικηγόρος Ζακ Βερζές, ως συνήθως.

Μπαράζ βομβών

Ακολουθεί μπαράζ βομβιστικών ενεργειών κατά γαλλικών συμφερόντων σε όλη την Ευρώπη και στη M. Ανατολή με αρκετούς νεκρούς. O Ζακ Σιράκ επιζεί από επίθεση σε τρένο, όμως στις 22 Απριλίου η Κοπ καταδικάζεται σε 4 χρόνια και ο Μπρεγκέ σε 5 χρόνια φυλάκισης. Οι επιθέσεις συνεχίζονται και τον Ιούνιο η Φρέλιχ συλλαμβάνεται στη Ρώμη με όπλα και εκρηκτικά. Στην πίεση για την απελευθέρωση των Κοπ-Μπρεγκέ συμμετέχει και ο Αμπού Νιντάλ με χτυπήματα στο Παρίσι, με αρκετά θύματα.

Κάρλος και Βάινριχ επιδίδονται σε βομβαρδισμούς αφ’ ενός για να επιτύχουν την απελευθέρωση της Μαγκνταλένα Κοπ και του Μπρούνο Μπρεγκέ και αφ’ ετέρου για να διασώσουν το γόητρο της οργάνωσής τους. Τελικά, η Κοπ αφήνεται ελεύθερη στις 4 Μαΐου 1985 και ο Μπρεγκέ 5 μήνες μετά! Περιγράφεται ως υπόδειγμα κρατουμένου, που διάβαζε ασταμάτητα και μετά την απελευθέρωσή του εξφανίζεται από το τρομοκρατικό προσκήνιο, απορρίπτοντας πρόταση του Κάρλος για περαιτέρω δράση.

Η ΣΤΑΖΙ ήξερε τα πάντα

Οι Ανατολικογερμανικές μυστικές υπηρεσίες (ΣΤΑΖΙ) γνώριζαν τα πάντα για το γκρουπ του Κάρλος και είχαν στη διάθεσή τους ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κάθε κίνηση και κάθε επαφή. Διέθεταν ακόμη και το πολυσέλιδο χειρόγραφο ημερολόγιο του Γιοχάνες Βάινριχ, μεγάλο μέρος του οποίου αναφέρεται στην ελληνική τρομοκρατία, με ονόματα και διευθύνσεις, σχέδια και ακριβείς περιγραφές. Αλλωστε, το γκρουπ του Κάρλος και ιδίως ο «στρατηγός» του, ο Βάινριχ, είχε συμμετοχή στα τρομοκρατικά χτυπήματα κατά του Σαουδάραβα πρέσβυ και της καφετέριας Oscar, στην Αθήνα, από κοινού με τον ΕΛΑ.

Τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ βρίσκονται από χρόνια στα χέρια των ελληνικών διωκτικών Αρχών και αποτελούν πολύτιμο ανακριτικό υλικό (συνέντευξη Ιω. Διώτη στον ΣΚΑΪ 100,3 που δημοσιεύθηκε στην «K»). Οσο και αν κάποιοι -για τους δικούς τους λόγους- προσπαθούν να υποβαθμίσουν την αξία των πληροφοριών που περιέχουν τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ είναι μια ιστορική πραγματικότητα. Βάσει αυτών καταδικάστηκαν σε ισόβια οι Κάρλος και Βάινριχ (Γαλλία και Γερμανία, αντίστοιχα) και βάσει των αρχείων της ΣΤΑΖΙ θα διεξαχθεί νέα δίκη τρομοκρατών στη Γερμανία στα τέλη του 2002 και στο κατηγορητήριο αναφέρονται ελληνικά ονόματα (συνέντευξη του εισαγγελέα Ντέτλεβ Μέλις στον ΣΚΑΪ 100,3 που δημοσίευσε η «Κ»)!

Στο πλοίο «Λατώ»

Στις 11 Νοεμβρίου 1995 ο Μπρούνο Μπρεγκέ μαζί με τη σύντροφό του Κάρολ-Αν Τόμπσον και τη δίχρονη κόρη τους επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Λατώ» από Ηγουμενίτσα προς Ανκόνα. Το ζεύγος Μπρεγκέ ζούσε από χρόνια μόνιμα στην Ελλάδα (το σπίτι τους βρίσκεται στην Πέρδικα Θεσπρωτίας) και σύμφωνα με τα αρχεία της εποχής ο Μπρούνο Μπρεγκέ είχε απελαθεί 3 φορές από τη χώρα (Απρίλιος 1987, Φεβρουάριος 1991 και Μάρτιος 1991). Στην Ανκόνα οι Ιταλικές Αρχές ερεύνησαν το αυτοκίνητο του ζεύγους και επέτρεψαν μόνο στην Τόμπσον και στο παιδί τη συνέχιση του ταξιδιού! Οι Ιταλοί επιβίβασαν ξανά τον Μπρεγκέ στο «Λατώ» και παρέδωσαν τα χαρτιά του στον καπετάνιο του πλοίου. Από τότε, ο Μπρεγκέ αγνοείται! Περιέργως το όνομα Μπρεγκέ δεν υπήρχε στις λίστες επιβατών και στην Ηγουμενίτσα ο καπετάνιος παρέδωσε τα χαρτιά του αγνοουμένου στην αστυνομία. Οι έρευνες δεν απέφεραν αποτέλεσμα παρά τις φήμες που εμφάνιζαν τον Μπρεγκέ να κατευθύνεται αρχικά στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Κρήτη.

Οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν αρχικά να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την εξαφάνιση του Μπρεγκέ και μόνο τον Ιανουάριο του 1996 το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διέταξε υπηρεσιακή έρευνα, χωρίς αποτέλεσμα. Δεν υπήρχαν κατηγορίες εναντίον του, όμως στο Παρίσι προετοίμαζαν τη δίκη του Κάρλος που είχε συλληφθεί, και στην Ελβετία η Κάρλα ντελ Πόντε συνελάμβανε τα μέλη της «Prima Linea». Γάλλοι και Ελβετοί θα ήθελαν να είχαν τη μαρτυρία του Μπρεγκέ στις επερχόμενες δίκες, άποψη που υποστηρίζει και η οικογένεια του αγνοούμενου Ελβετού.

Ο αδελφός του Μπρεγκέ, Ερνέστο, δήλωσε ότι ο Μπρούνο περιπλανήθηκε αρχικά σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και τον Ιανουάριο κατέληξε στην Κροατία. Ελβετικές εφημερίδες ανέφεραν ένα τριήμερο ταξίδι της Ντελ Πόντε στην Ουγγαρία τον Φεβρουάριο 1996, για λόγους που σχετίζονται με την υπόθεση Μπρεγκέ!

Σε βάση της Ουγγαρίας

Ξαφνικά, την άνοιξη του 1996, οι γαλλικές Αρχές ανέφεραν σύλληψη του Μπρούνο Μπρεγκέ στη Βοσνία και τον εγκλεισμό του σε στρατιωτική βάση της Ουγγαρίας (infowar, 18 Φεβρουαρίου 1998). Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε κατηγορίες παράνομου εμπορίου όπλων προς την Αλγερία. Ακολούθησε ένταλμα της εισαγγελίας του Μονάχου προς τις ουγγρικές Αρχές, για την έκδοση του Μπρεγκέ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το «Spilgel», οι Γερμανοί εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι από την άρνηση των Ούγγρων να συνεργαστούν, στο αίτημα που είχε υποβάλει και ο εισαγγελέας Ρόλαντ Μέλιν εν όψει της δίκης του Γιοχάνες Βάινριχ. Υπήρξαν και αναφορές της Γαλλικής Αντικατασκοπείας ότι ο Μπρούνο Μπρεγκέ βρίσκεται στη Βουδαπέστη σε κοινό «πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων» των γαλλικών και ουγγρικών υπηρεσιών (Blythe, Intellingence, 30 Ιουνίου 1997).

Οτι ο Μπρεγκέ είναι ζωντανός και βρίσκεται σε «πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων» γνώριζε και ο κ. Νηστικάκης (συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3, που δημοσιεύθηκε στην «Κ»).

Θέμα εθνικής ασφαλείας…

Η ανάμιξη των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στο φάκελο «Κάρλος-Βάινριχ» στη Βουδαπέστη θα ανέτρεπε την «top secret» συνεργασία Γάλλων και Ούγγρων και ο εκπρόσωπος του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών Γκαμπόρ Σεντ δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε θέματα αστυνομίας, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος. Υπάρχουν, όμως, και ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφάλειας…». Στο ίδιο κλίμα περί θέματος εθνικής ασφάλειας ήταν και δήλωση του Ούγγρου υπουργού Δικαιοσύνης Παλ Βάσταγκ, όπως και του υποδιευθυντή αντικατασκοπείας, στρατηγού Ταμάς Σόμογκι.

Πρόβλημα, όμως, αντιμετώπισε και ο Γάλλος δικαστής για θέματα τρομοκρατίας, Ζαν Λουί Μπριγκιέρ, όταν θέλησε να έχει πρόσβαση στον Μπρεγκέ για στοιχεία εναντίον του Κάρλος. Συνάντησε σκληρή άρνηση από τη γαλλική DGSE Service Αctioπου είχε τον Μπρούνο Μπρεγκέ κάτω από «βαριά» ανάκριση στη Βουδαπέστη, από την οποία δεν είχε «εντελώς συνέλθει». Κάποιος αξιωματούχος είπε στον Γάλλο δικαστή ότι η υπόθεση Μπρεγκέ είχε διαβάθμιση «Tres Secret Defense» και επομένως δεν θα εδίδοντο πληροφορίες.

Τι λέει ο Κάρλος

Τα σενάρια είναι πολλά: Ηταν ο Μπρούνο Μπρεγκέ πράκτορας των Ισραηλινών της Μοσάντ από την αποφυλάκισή του από τις ισραηλινές φυλακές; Εδωσε αργότερα πληροφορίες στις μυστικές υπηρεσίες για τις συλλήψεις των Κάρλος-Βάινριχ στο Σουδάν και στην Υεμένη; Αποκάλυψε αργότερα όσα ήξερε όπως έπραξαν και οι Κοπ – Μπελίνι – Φογκτ; O ίδιος ο Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ (Κάρλος) δίνει τη δική του εκδοχή σε συνέντευξη που πάρθηκε στις 30 Μαΐου 2001:

«… O Μπρούνο Μπρεγκέ είναι αυθεντικός ήρωας της παλαιστινιακής αντίστασης. Είναι πολύ έξυπνος και θαρραλέος («Spunk»), λιγότερο ιδεολόγος αλλά με ήθος επαναστατικό, με αποστολικά αισθήματα αλληλεγγύης και μια θεαματική δυνατότητα να απεχθάνεται την αδικία και που του επιτρέπει να ξεπερνά την απέχθειά του στη χρήση βίας.

Σεμνός, ντροπαλός, τίμιος, οξύθυμος, εργατικός, αθλητικός, λάτρης του διαβάσματος και αθεράπευτα ρομαντικός, καλός πατέρας και γιος. Ενας πραγματικός μοναχός-στρατιώτης της επανάστασης. Χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης μας… Αν είχε πεθάνει, θα το ήξερα. H Κάρλα ντελ Πόντε μου είπε στις 23 Μαΐου 1996 ότι ο Μπρούνο πέρασε ξανά στην παρανομία. Μέσω του Μπρούνο γνώρισα τον Φρανσουά Ζενού. Υπήρξαν αχώριστοι φίλοι. Αυτοί που ονομάστηκαν «Ελβετοί φίλοι του Κάρλος» ήταν περισσότερο φίλοι του Μπρεγκέ…» (Webdo, 2001).

Τον Αύγουστο του 2001 βρέθηκε σε παραλία της Θεσπρωτίας (εκεί όπου ζούσε ο Μπρούνο Μπρεγκέ, εκεί κοντά όπου συνελήφθη σε γιοτ ο Ενρίκο Μπιάνκο, εκεί που συνελήφθησαν και αρκετά φερόμενα ως μέλη της «17N»), ένας τσιμενταρισμένος σκελετός. Αναφέρθηκε και το όνομα του Μπρούνο Μπρεγκέ, όμως από την εξέταση του DNA δεν προκύπτει ότι ο σκελετός ανήκει στον αγνοούμενο Ελβετό.

Ηταν τρομοκράτες, ζούσαν στην Ελλάδα, ποτέ δεν ανακρίθηκαν

Ο Μπρούνο Μπρεγκέ ζούσε για χρόνια στην Ελλάδα. Δεν ανακρίθηκε ποτέ. Οπως ζούσε και ο Μπιάνκο που συνελήφθη, φυλακίστηκε και αφέθηκε ελεύθερος αλλά δεν ανακρίθηκε. O Χέλμουτ Φογκτ συνελήφθη στην Ελλάδα, ανακρίθηκε, αλλά οι πληροφορίες που έδωσε δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ. Στην Ελλάδα συνάντησε φίλους και έδρασε μαζί τους ο Γιοχάνες Βάινριχ και άλλοι.

Στην απόρρητη έκθεση για την «τρομοκρατική δραστηριότητα στην Ελλάδα, «EO 17N», ΕΛΑ κ.λπ.» που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αναφέρεται: «…Κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν τα ακόλουθα γεγονότα… σε σχέση με πιθανές διαπλοκές του ελληνικού με το διεθνές επαναστατικό κίνημα: α) H διαμονή του γνωστού στελέχους του Carlos, Μπρούνο Μπρεγκέ στην Πέρδικα και β) η σύλληψη του διαβιούντος στην ίδια περιοχή Ενρίκο Μπιάνκο, παλαιού στελέχους ιταλικών εξτρεμιστικών οργανώσεων…».

Μπρεγκέ και Μπιάνκο ζούσαν στην Ελλάδα και οι Αρχές τούς γνώριζαν. Αιτήσεις για την έκδοσή τους είχαν απορριφθεί, οι απελάσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και όλα λειτουργούσαν «σωστά» μόνο όταν συνέβαινε κάποιου είδους «συμφωνία» όπως στην περίπτωση του Φογκτ. O Μπιάνκο συνελήφθη στο Ακτιο και το διαμέρισμά του στο… Παγκράτι ερευνήθηκε για αποτυπώματα και DNA. Χρησιμοποιούσε πλαστά χαρτιά με το όνομα Φούλβιο Φολίνι. Είχε δηλαδή δανειστεί το επίθετο του παλαιού φίλου του (από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες), του Μαουρίτσιο Φολίνι, που εμπορευόταν όπλα στη Μέση Ανατολή και είχε σχέσεις με όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Ευρώπης. Το 1988 οι ελληνικές Αρχές είχαν απορρίψει αίτημα των Ιταλών για έκδοση του Φολίνι με την αιτιολογία ότι ο «αριστερός ακτιβιστής» εδιώκετο για πολιτικούς λόγους…

Τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ που βρίσκονται(;) στα χέρια των ελληνικών Αρχών πρέπει να αξιοποιηθούν. Ακόμη και αν δεν αρέσει σε κάποιους για ευνόητους λόγους. Ανεξάρτητα από «πολιτικό κόστος», όπως δηλώνει και ο κ. Ιω. Διώτης!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή