Εμπλοκή στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Εμπλοκή στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέγα πρόβλημα έχει δημιουργήσει η συμπεριφορά και ο τρόπος που χειρίζεται τα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ο νέος Πατριάρχης κ. Ειρηναίος. Ηδη, από άστοχες προσωπικές του ενέργειες και κινήσεις έχει δημιουργηθεί θεμα όχι μόνον αποδοχής του από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, αλλά ακόμη και ζήτημα βίαιης αποπομπής του, αυτήν τη φορά από την παλαιστινιακή πλευρά. Ως γνωστόν, ο κ. Ειρηναίος εκατηγορείτο πριν από την εκλογή του ως φίλος των Παλαιστινίων γι’ αυτό και υπήρξε αντίδραση εκ μέρους των Ισραηλινών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνον η Συρία παρέμεινε αμέτοχη, αποδεχόμενη την οποιαδήποτε εκλογή, για πολιτικούς καθαρά λόγους, χωρίς όμως να εγκαταλείπει την αραβική της ταυτότητα που σήμερα φαίνεται να προσεγγίζει τις παλαιστινιακές διαθέσεις.

Ο κ. Ειρηναίος, μετά την εκλογή του, δεν αναγνωρίστηκε μόνον από το Ισραήλ, ενώ οι άλλες δύο χώρες που είχαν επίσης βέτο νομικό και εθιμικό, η Συρία αλλά και η Παλαιστίνη, μετά χαράς τον αποδέχθηκαν. Γι’ αυτό και ο νέος Πατριάρχης, χωρίς να έχει τη «βούλα» των Ισραηλινών προχώρησε σε χειροτονίες Παλαιστινίων επισκόπων για να ικανοποιήσει τους «φίλους» του που τον υποστήριξαν.

Η άρνηση όμως της κυβερνήσεως του Ισραήλ να αναγνωρίσει τον κ. Ειρηναίο σαν Πατριάρχη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Πατριαρχείο και η πλευρά των πατριαρχικών κτημάτων που έχουν σημαντική αξία γι’ αυτό βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή, έχει δημιουργήσει φαίνεται «άγχος» στον κ. Ειρηναίο, ο οποίος από ανασφάλεια δεν ακολουθεί την πεπατημένη πρακτική του επί αγγλοκρατίας Πατριάρχου Θέμελη ο οποίος δεν μπήκε στη διαδικασία συναλλαγής, αλλά ανέμενε καρτερικά την πλήρωση του χρόνου, πράγμα που έγινε και τελικά αναγνωρίσθηκε από όλους ως Πατριάρχης.

Ο κ. Ειρηναίος όμως έχοντας κακούς συμβούλους προσπάθησε να προσεγγίσει τους Ισραηλινούς συναλλασσόμενος μαζί τους με στόχο να επιτύχει την αναγνώριση και από το Ισραήλ.

Είχε μάλιστα και αλλεπάλληλες μυστικές συσκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες του Ισραήλ, σε μιαν αγωνιώδη προσπάθεια να τον αναγνωρίσει το Ισραήλ ελπίζοντας ότι έτσι θα γίνει αποδεκτός από την παγκόσμια κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι πληροφορήθηκαν αυτές τις μυστικές διαβουλεύσεις, αισθάνθηκαν προδομένοι, όπως τονίζουν στελέχη τους που αποτελούν το βασικό ποίμνιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, και αποφάσισαν να αντιδράσουν, θέτοντας ευθέως θέμα στην υπό τον Αραφάτ ηγεσία… Ετσι, το θέμα έχει πάρει τεράστια διάσταση, γιατί αμέσως οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν «αντιστασιακό πυρήνα» μέσα στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου με επικεφαλής τους Παλαιστινίους επισκόπους…

Το δίλημμα

Ετσι, ο νέος και για πολλούς αμφιλεγόμενος Πατριάρχης -η ελληνική κυβέρνηση και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες τον έχουν αναγνωρίσει- βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα, ή συνεχίζει τον Γολγοθά του χωρίς παραχωρήσεις προς τους Ισραηλινούς ή παραχωρεί γην και ύδωρ στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ για να τον αναγνωρίσει και επισήμως. H πρώτη περίπτωση σημαίνει ορθόδοξο αγώνα και ανάλογη μαρτυρία στους Ιερούς Τόπους. H δεύτερη εκδοχή είναι σαφές ότι εξασφαλίζει κοσμική και ηγεμονική εκ μέρους των Ισραηλινών ενίσχυση, αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση την ορθόδοξη μαρτυρία των Αγίων Τόπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή