Λογοτεχνικά κείμενα για τον Μυστρά

Λογοτεχνικά κείμενα για τον Μυστρά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεωργία Κακούρου-Χρόνη

Μυστράς, λίθοι λαλέοντες

και κέραμοι ηχούντες

Εκδ. Ιδιομορφή

«Κάτω, στην άβυσσο, ανάμεσα στον κρημνό και το πελώριο βουνό, απλώνεται η απέραντη και εύφορη πεδιάδα του Ευρώτα, και δεξιά από το ποτάμι πέρα μακριά διακρίνεις την Σπάρτη, που πλάι της στέκεται το κωνικό βουνό του Μυστρά. O ορίζοντας είναι κλεισμένος από τον πελώριο βουνίσιο όγκο του Τιτάνος, παρουσιάζοντας ένα θέαμα τόσο μοναδικό που δεν μπορείς να μην σταματήσεις και να θαυμάσεις». (Τζούλιο Καΐμη, «Ελληνικά Τοπία», εκδόσεις Γαβριηλίδης 1993).

Τα λογοτεχνικά κείμενα μας μιλούν και για τόπους, ενίοτε μόνο για τους τόπους, και η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη δεν περιορίστηκε μόνο στις υποχρεώσεις της ως επιμελήτριας στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη. Ζώντας κοντά στον Μυστρά, ζώντας με τον Μυστρά όπως λέει η ίδια, ανέτρεξε σε κείμενα λογοτεχνών, επέλεξε τα αποσπάσματα που μιλούν για την ιστορία του, για τη μορφολογία του εδάφους, για τους θρύλους ή τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο έδαφός του. Και μπορεί οι λογοτέχνες να μην ακολουθούν την αυστηρότητα της επιστημονικής μεθοδολογίας, στις σελίδες τους όμως αποτυπώνονται εποχές, ήθη, χαρακτήρες, τόποι και τοπία.

«Σ’ ένα από τούτα τα χαμοβούνια είναι χτισμένος ο Μυστράς βλέποντας κατά τον ήλιο. Απάν’ απάνου το βουνί είναι μυτερό, μα κι ολάκερο είναι παρά φύση απόγκρεμνο και στέκεται με πολλή περηφάνεια. Στα ποδάρια του τρέχει ένα ποτάμι μέσα στον κάμπο, κει που ‘ναι και το σημερινό χωριό. O παλιός Μυστράς βρίσκεται παραπάνου, στην πλαγιά», γράφει ο Φώτης Κόντογλου. Ταξιδιωτικές περιγραφές, ποιήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα σε όλες αυτές τις κατηγορίες του γραπτού λόγου ο Μυστράς είναι παρών.

Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη ανθολογεί στο βιβλίο της κείμενα των N. Βέη, Ηλία Βενέζη, Γιάννη Γκίκα, Δημήτρη Δούκαρη, Οδυσσέα Ελύτη, Αγι Θέρου, Νίκου Καζαντζάκη, Φώτη Κόντογλου, Δημήτρη Κράνη, Στράτη Μυριβήλη, Κώστα Ουράνη, I. M. Παναγιωτόπουλου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Κώστα Πασαγιάννη, Γιάννη Ρίτσου, Αγγελου Σικελιανού, Τατιάνας Σταύρου, Αθηνάς Ταρσούλη, Αγγελου Τερζάκη. Μια διαδρομή στο χρόνο, μ’ ένα γερό πάτημα στο τοπίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή