ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις νέες μονάδες από την «ΑΦΟΙ Χαΐτογλου ΑΒΕΕ»

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Σημαντικό μέγεθος αποκτά η βιομηχανία τροφίμων ΑΦΟΙ Χαΐτογλου ΑΒΕΕ, μέσω ενός φιλόδοξου Επενδυτικού Προγράμματος, που άρχισε να υλοποιείται εδώ και τέσσερις μήνες, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία δημιουργεί τρεις νέες παραγωγικές μονάδες, συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 18.000 τ.μ., στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα εξοπλισθούν με τον πλέον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και θα της επιτρέψουν να αναπτύξει όλο το φάσμα των παραγομένων προϊόντων της και παράλληλα να επεκταθεί και σε νέα συναφή προϊόντα. Πρόκειται για τη νέα μονάδα επεξεργασίας σησαμίου, που ήδη ανεγείρεται και στην οποία θα μετεγκατασταθεί η υπάρχουσα σήμερα γραμμή παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος και παράλληλα θα παραχθεί για πρώτη φορά και σησαμέλαιο, προϊόν που χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας. Η νέα μονάδα προβλέπεται να λειτουργήσει τέλη του 2004. Ταυτόχρονα, έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες για την κατασκευή νέας μονάδας για την παρασκευή μαρμελάδων, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2004. Το ίδιο έτος αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή της τρίτης μονάδας, για την παρασκευή σοκολατοειδών. Το Επενδυτικό Πρόγραμμα της ΑΦΟΙ Χαΐτογλου έχει εγκριθεί από το υπουργείο Γεωργίας και επιδοτείται με το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ από τον Κανονισμό 1257/99. Η διοίκηση της Χαΐτογλου εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση των νέων επενδύσεων οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά 30-35%, κυρίως, λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών των συγκεκριμένων προϊόντων. Είχε ήδη προηγηθεί ο πλήρης εκσυγχρονισμός της μονάδος παραγωγής χαλβά, που έχει αυξήσει σε 350 τις θέσεις εργασίας.

Κατά το 2002 η εταιρεία προσβλέπει σε πωλήσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ έναντι 31,694 εκατ. ευρώ του 2001, με κέρδη προ φόρων της τάξεως των 733.675 ευρώ έναντι 440.205 ευρώ της προηγουμένης χρήσεως. Το 45% του τζίρου της Χαΐτογλου καλύπτουν οι εξαγωγές, που πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο, κυρίως, όμως, στις χώρες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Για το 2003 η εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεών της κατά 20%, που θα προέλθει κυρίως από τη διεύρυνση της εξαγωγικής της δραστηριότητας. Στην επόμενη χρήση οι εξαγωγές θα υπερβούν το 50% του τζίρου της βιομηχανίας.

Η ΑΦΟΙ Χαΐτογλου έχει πραγματοποιήσει δυναμική είσοδο στον χώρο της γαστρονομίας, καθιερώνοντας εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, με πρωταγωνιστές το μακεδονικό ταχίνι και τον χαλβά. Ανάλογη εκδήλωση διοργανώθηκε χθες στο οινοποιείο Τσάνταλη, με την παρουσία του επίτιμου προέδρου της βιομηχανίας Ν. Χαΐτογλου και του υπεύθυνου μάρκετινγκ Ελ. Χαΐτογλου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ