Νικητής η ΔΑΠ και η ευαισθητοποίηση των φοιτητών στις εκλογές

Νικητής η ΔΑΠ και η ευαισθητοποίηση των φοιτητών στις εκλογές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διατήρηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για 16η συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές αποκτά εφέτος ιδιαίτερη σημασία, καθώς ταυτόχρονα νικήθηκε και η (πάντα υψηλή) αποχή.

Με δεδομένη την αντιπολεμική χροιά των εκλογών, η ελληνική νεολαία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι πρωτίστως ευαισθητοποιημένη.

Συμμετοχή 80%

H προσέλευση περίπου 12.000 περισσότερων φοιτητών σε σχέση με πέρυσι -η συνολική συμμετοχή ξεπέρασε το 80%, με αύξηση 12% από πέρυσι- αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη χρονική συγκυρία των τελευταίων γεγονότων στο Ιράκ.

Ταυτόχρονα, βεβαίως, το αντιπολεμικό κλίμα λειτούργησε θετικά υπέρ της αντιστροφής της τάσης, που έχει καταγραφεί την τελευταία εξαετία με συνεχή αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών.

Μετά το 1996 -όταν η αποχή είχε φθάσει το 58%- η προσέλευση αυξάνεται σταδιακά. Αντίστοιχου μεγέθους ποσοστιαία μείωση αποχής (12%) κατεγράφη μόνο το 2000 (η αποχή έφθασε το 42% ενώ το 1999 ήταν 54%), χρονιά βουλευτικών εκλογών. Βέβαια, ως προς τα αποτελέσματα, για μία ακόμη χρονιά, οι φοιτητικές παρατάξεις δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σε 156 από 186 σχολές AEI, η παράταξη λαμβάνει το 42,11% των ψήφων καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 0,63%. H ΠΑΣΠ συγκεντρώνει το 21,62% των ψήφων και μειώνει τη δύναμή της σε σχέση με το 2002 κατά 0,93%.

Το «Δίκτυο»

Τη μεγαλύτερη αύξηση (1,36%) καταγράφει η φοιτητική παράταξη «Δίκτυο» (Νεολαία του Συνασπισμού, οικολογικά και άλλα αριστερά σχήματα) με ποσοστό 4,07%. Επίσης, και η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) αύξησε τις δυνάμεις της κατά 0,29% (ποσοστό 14,67%). Τη μεγαλύτερη μείωση (1%) κατέγραψε η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (EAAK), που συγκέντρωσε το 5,72% των ψήφων.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΠ, σε 153 από 176 σχολές AEI, και οι τρεις μεγαλύτερες φοιτητικές παρατάξεις σημείωσαν άνοδο (ΔΑΠ 0,4%, ΠΑΣΠ 0,89%, ΠΚΣ 0,03%), όπως και το «Δίκτυο» (0,98%).

Απώλειες κατέγραψαν τα αριστερά σχήματα.

Η ΠΚΣ: H ΠΚΣ (με αποτελέσματα σε 175 από σύνολο 176 συλλόγων) βγάζει κερδισμένους τον εαυτό της (κατά 0,62%), το «Δίκτυο» (0,39%) και την EAAK (0,09%) και χαμένες τη ΔΑΠ (-0,92%) και την ΠΑΣΠ (0,16%).

Τέλος, το «Δίκτυο» δίνει αύξηση στον εαυτό του 1,05% (μικρότερη, πάντως, από όση του δίνει η ΔΑΠ), ενώ βάσει των στοιχείων του, η ΔΑΠ αυξάνει τη δύναμή της κατά 0,6% και η ΠΑΣΠ κατά 0,18%. Χαμένα τα αριστερά σχήματα.

«Σε όλη την Ελλάδα η άνοδος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι ξεκάθαρη. Το κλίμα του πολέμου δεν ευνόησε τα αριστερά σχήματα, ενώ πιέστηκε και η εκλογική δύναμη της ΠΑΣΠ.

Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία ανάμεσα στους νέους και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στέλνουν πολιτικά μηνύματα.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Υστερα από την 9η Απριλίου αποδεικνύεται ότι οι φιλελεύθερες αντιλήψεις έχουν τη μεγαλύτερη αποδοχή ανάμεσα στους νέους», δήλωσε μιλώντας στην «K» ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κ. Γεώργιος Παπανικολάου.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ: O γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ κ. Παντελής Καμάς, από την πλευρά του, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι Ελληνες φοιτητές και σπουδαστές απομόνωσαν τη συντηρητική πολιτική αντίληψη στα πανεπιστήμια και τα TEI, καταδίκασαν την άκρατη κομματικοποίηση των φοιτητικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή