Ερημα τοπία με ίχνη ανθρώπινης δράσης

Ερημα τοπία με ίχνη ανθρώπινης δράσης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εμμονή του φωτογράφου Γιώργη Γερόλυμπου (γεν. 1973) για την ερμηνεία έρημων από ανθρώπους τοπίων, με έκδηλα όμως ίχνη ανθρώπινης δράσης, τον οδήγησε από το «No Man’s Land» (την προηγούμενη έκθεσή του) στην «Terza Natura», μία ποιητική και σκληρή ματιά στο «μεταβιομηχανικό μεγαλείο». Επιλέγοντας 16 μόνο από τις 2.547 φωτογραφίες που έβγαλε στα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού, ο Γιώργης Γερόλυμπος συνέπτυξε το όραμά του σε ένα απόσταγμα υψηλής αισθητικής που παρουσιάζεται σαν ένα πάντρεμα της νέας ελληνικής φωτογραφίας με τις πιο progressive τάσεις της διεθνούς σκηνής.

Η έκθεση με τις ελλειπτικές, έγχρωμες, ρομαντικές και συμβολικές ταυτόχρονα, διφορούμενες και αφηγηματικές φωτογραφίες της Εγνατίας Οδού παρουσιάζονται ώς τις 11 Ιουνίου στην γκαλερί a. antonopoulou. art στου Ψυρρή (Αριστοφάνους 20). Νιώθει κανείς τις επιδράσεις του αχανούς αμερικανικού τοπίου, τα κελεύσματα της γερμανικής σχολής (που ο Γερόλυμπος προσπερνά), την ενηλικίωση της ελληνικής φωτογραφίας πέρα από τη συναισθηματολογία και τον βραχνά της κοινωνικής καταγραφής. Οπως σημειώνει στο καλό κείμενό της στον κατάλογο, η Αλεξάνδρα Μόσχοβη, «ένα υποστύλωμα γέφυρας μετατρέπεται σε μνημειώδες γλυπτό, ένα τούνελ σε εξπρεσιονιστικό πίνακα, ένα πρανές σε έργο της land art».

H δύναμη της φωτογραφικής αυτής ενότητας προσδίδει μυθική διάσταση στα εργοτάξια της Εγνατίας, καθώς τα εντάσσει στο πεδίο της μεταφορικής ερμηνείας. H λευκότητα του χώρου της έκθεσης, το άψογο στήσιμο, ο μικρός αριθμός των έργων (δείγμα ωριμότητας) επενεργούν κατακλυσμικά δημιουργώντας την αίσθηση ενός πνευματικού ορίζοντα. Το βάρος των φωτογραφικών έργων του Γιώργη Γερόλυμπου είναι μετρήσιμο ως καλλιτεχνικό μέγεθος. H στιλπνότητα της ματιάς του αποκαλύπτει τη βαθιά του παιδεία, ένα άλλο μέγεθος διόλου αυτονόητο στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία. Με σπουδές στη Γαλλία και στην Αγγλία και έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργης Γερόλυμπος εγγράφεται σε μία νέα γενιά φωτογράφων, γενιά που δεν ορίζεται από την ηλικία αλλά από τις αισθητικές επιρροές, την παιδεία και την προσήλωση σε καθαρά καλλιτεχνικούς στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή