Φιλοσοφική προσέγγιση της αλήθειας στη δίκη

Φιλοσοφική προσέγγιση της αλήθειας στη δίκη

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κονταρομαχίες περί αληθείας και όχι μόνο, μεταξύ του εισαγγελέα της έδρας κ. Χρήστου Λάμπρου και των συνηγόρων υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου κ.κ. Ιω. Ραχιώτη και Κώστα Χρυσικόπουλου προκάλεσε ο σχολιασμός της κατάθεσης του καθηγητή Δημήτρη Σκαρπαλέζου.

Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του ο καθηγητής κ. Δ. Σκαρπαλέζος υπεραμύνθηκε της αθωότητας του Γιωτόπουλου, παρά το γεγονός ότι έχει να τον δει από το 1971, λέγοντας ότι η κατηγορία του αρχηγού της 17που αντιμετωπίζει αποτελεί εφεύρεση των αρχών.

Κατασκευή πειστηρίων

«Οι πιθανότητες να μεταφέρθηκαν τα αποτυπώματα είναι πάνω από 60%, ενώ πολύ πιθανόν είναι να κατασκευάστηκε και ο γραφικός χαρακτήρας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι τεχνικές δυνατότητες της αυτοκρατορίας (σ.σ. διωκτικές αρχές) είναι πολύ μεγαλύτερες από τις νοητικές». O μάρτυρας υπστήριξε ότι την περίοδο που ήταν στην ΛΕΑ ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχε δύο ψευδώνυμα, το γαλλικό «Μισέλ» και το «Θέμης», ενώ ανεφέρθηκε και στην επίσκεψη που δέχθηκε από άγνωστο, περίπου δύο μήνες πριν αρχίσουν οι συλλήψεις μελών της οργάνωσης. «Με πλησίασε ένας τύπος, μου είπε ότι ήταν Αγγλος ιστορικός και με ρώτησε για τον Γιωτόπουλο. Μου ζήτησε να του πω ό,τι ξέρω γιατί έχει κατασυκοφαντηθεί η αντίσταση κατά της Χούντας και για να σωθεί η τιμή της αντίστασης θα έπρεπε να εξαρθρωθεί η 17N», υποστήριξε ο κ. Σκαρπαλέζος σημειώνοντας ότι παρ’ όλα αυτά δεν έδωσε καμιά πληροφορία.

Σχολιάζοντας την κατάθεση του μάρτυρα ο συνήγορος Κώστας Χρυσικόπουλος υποστήριξε ότι τα όσα υποστήριξε ο κ. Σκαρπαλέζος βασίζονται σε γεγονότα, τα οποία συνοδεύτηκαν από προσωπικές κρίσεις. «Ως προς τις κρίσεις εσείς θα αποφασίσετε αν τις δέχεστε ή όχι», δήλωσε ο κ. Χρυσικόπουλος στιλιτεύοντας και τη λεπτή ειρωνεία με την οποία ο εισαγγελέας χειρίζεται τους μάρτυρες υπεράσπισης αλλά και την αμφισβήτηση της αντιστασιακής τους δράσης. Συμπληρωματικά ο έτερος συνήγορος του Γιωτόπουλου κ. Ιω. Ραχιώτης υποστήριξε ότι ο Γιωτόπουλος δικάζεται γι’ αυτό που ήταν πριν από τριάντα χρόνια, ενώ αναφερόμενος στον εισαγγελέα υποστήριξε δηκτικά ότι «η απαξίωση των ανθρώπων που δραστηριοποιήθηκαν την περίοδο της Χούντας μπορεί να καλύψει την απουσία αποδεικτικών μέσων, πολιτικούς λόγους, αλλά και τις ενοχές αυτών που συνεργάστηκαν και σιώπησαν την επίμαχη περίοδο». Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο εισαγγελέας κ. Χρ. Λάμπρου ο οποίος επισήμανε ότι «όσοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν την αλήθεια, είναι πρόβλημά τους». «Μπορούμε να αρνούμαστε», είπε «όταν όμως αρνούμαστε τα αυταπόδεικτα τόσο φανερά με τέτοιο τρόπο, δεν θέλω να πω ότι ουσιαστικά συνομολουγούμε την ενοχή μας».

«Ευπατρίδης»

Αίσθηση προκάλεσε και η κατάθεση του κ. Κώστα Ζουράρι ο οποίος περιέγραψε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως ευπατρίδη, με εσωτερική ευγένεια και πίστη στην ελευθερία του ανθρώπου, ο οποίος έφερε το «επαχθές προνόμιο να είναι γιος του λαμπρού πατέρα του, γεγονός που εξευγένισε την συμπεριφορά του». O ίδιος υποστήριξε ότι ακριβώς επειδή ο Γιωτόπουλος είχε γαλουχηθεί με την αντίληψη της συλλογικής εξέγερσης, δεν θα μπορούσε να εμπλακεί στην αφαίρεση ζωής.

Αναφερόμενος στο θέμα των ψευδωνύμων του Γιωτόπουλου ο κ. Ζουράρις με χιουμοριστική διάθεση αποκάλυψε ότι το δικό του κωδικό όνομα είναι «Ανηθούλης» ή «Ανιθούλης» διευκρινίζοντας ότι με «ι» σημαίνει την έλλειψη ιθαγένειας ενώ με «η» την έλλειψη ήθους.

Οταν συνήγορος πολιτικής αγωγής ρώτησε τον κ. Ζουράρι πώς αξιολογεί τις ληστείες που διέπραττε η 17N, ο μάρτυρας απάντησε ότι «το ίδιο έκανε και ο Καραϊσκάκης», συμπληρώνοντας ότι «ανήκουν στη μεγάλη ιστορία των επαναστατικών διαδικασιών», ενώ για την δομή της οργάνωσης ο κ. Ζουράρις ανέφερε ότι σίγουρα, όπως και σε άλλες τέτοιου είδους οργανώσεις, η 17χαρακτηριζόταν από την αρχή της συλλογικότητας. Ωστόσο, ο ίδιος μάρτυρας χαρακτήρισε τις προκηρύξεις της οργάνωσης «σοβαρά πολιτικά κείμενα που όμως χρησιμοποιούν την ξύλινη γλώσσα της Αριστεράς», τονίζοντας ότι είναι κείμενα συλλογικά αφού, δεν υπάρχει στην παράδοση της ένοπλης βίας η προσωπική -ατομική επεξεργασία κειμένου».

Τέλος, χθες ξεκίνησε την κατάθεσή του, υπέρ του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, και ο δημοσιογράφος Αντώνης Σκορδίλης ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν βασικές υπόνοιες σκευωρίας. H κατάθεση του κ. Σκορδίλη αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή