Αρχαιότητες κάτω από γυάλινα στέγαστρα στην Αιόλου

Αρχαιότητες κάτω από γυάλινα στέγαστρα στην Αιόλου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί για χρόνια η πλατεία Κοτζιά και η οδός Αιόλου να μην παρουσίαζαν την καλύτερη εικόνα, σύντομα όμως οι περαστικοί θα σχηματίζουν άλλες εντυπώσεις. Τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, δίπλα στο Μέγαρο Μελά, είναι εντυπωσιακά. Μια παρειά του αρχαίου τείχους, εσωτερική περιφερική οδός, προτείχισμα που σώζεται σε ύψος πέντε δόμων, τάφρος, ανάλημμα τάφρου και εξωτερική περιφερική οδός που θα αναδειχτούν όλα και θα αποτελέσουν μια ενότητα μαζί με εκείνα που είχαν εντοπιστεί στο νέο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας αλλά και το τμήμα της Αχαρνικής Οδού στην πλατεία Κοτζιά..

Γυάλινα στέγαστρα

Οι καινούργιες αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν (ανασκαφέας η Ολγα Ζαχαριάδου αρχαιολόγος της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) θα είναι ορατές με έναν ξεχωριστό τρόπο. Τρία πραμοειδή στέγαστρα από γυαλί και μέταλλο τα οποία θα αναλάβει ο κ. Κώστας Ζάμπας. Το κρύσταλλο θα είναι ειδικό για να μη θαμπώνει και να μπορούν οι περαστικοί να βλέπουν χωρίς καμία δυσκολία τα ευρήματα.

Τρεις πυραμίδες ένα μέτρο ψηλότερα του πεζοδρομίου, με ξύλινες γέφυρες που ο προϋπολογισμός τους συνολικά ανέρχεται στα 60.000.000 δρχ. Το έξοδο θα αναλάβει η Ενοποίηση.

Είναι αλήθεια ότι όλες αυτές οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή πρόσθεσαν, και όπως φαίνεται συνεχίζουν, νέα στοιχεία για την οχύρωση και την τοπογραφία της αρχαίας πόλης των Αθηνών.

Εθνική Τράπεζα

Τον Αύγουστο του 1998 και για πέντε μήνες η Γ΄ ΕΠΚΑ με την αρχαιολόγο κ. Εφη Λυγκούρη – Τόλια έφεραν στο φως τμήμα του τείχους της πόλης των υστερορωμαϊκών χρόνων, τμήματα προτειχίσματος και της τάφρου του 4ου αι. π.Χ., αρχαίο δρόμο κλασικών χρόνων που όπως σημειώνει η ίδια αρχαιολόγος σε έκδοση της ΕΘνικής Τράπεζας: «έτεμνε «εν είδει γεφύρας» την τάφρο και το προτείχισμα εγκάρσια, τμήματα της «περιφερειακής οδού», δηλαδή του δρόμου που περιέτρεχε την πόλη στο διάστημα μεταξύ του τείχους και του προτειχίσματος, καθώς και αναλήμματα του εγκάρσιου δρόμου και των βόρειων πρανών της δυτικής τάφρου». Επίσης είχαν αποκαλυφθεί τμήματα συλλεκτηρίων αγωγών, λαξευμένων μέσα στο φυσικό βράχο, τμήματα αγωγών με πήλινα στοιχεία σχήματος ανεστραμμένου Π, θεμέλια ενός κυκλικού πύργου κ.ά. H αρχαία οδός που όπως είναι γνωστό εκκινούσε από την Αχαρνική Πύλη, ήταν βασική αρτηρία της αρχαίας πόλης των Αθηνών και οδηγούσε στους βόρειους δήμους της Αττικής. H συνέχειά της είχε βρεθεί στην πλατεία Κοτζιά όπως και μεγάλος αριθμός τάφων των κλασικών χρόνων. Τώρα όλα αυτά, μαζί με τα τελευταία ευρήματα, θα αποτελέσουν έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο με αρχαιότητες που δεν θα διακόπτεται από σκουπίδια (όπως συνέβαινε επί χρόνια στην πλατεία Κοτζιά), ούτε από μικροπωλητές οι οποίοι θα διαλαλούν την πραμάτεια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή