Τα πάθη των Ατρειδών στις αρχαίες Μυκήνες

Τα πάθη των Ατρειδών στις αρχαίες Μυκήνες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τόπου στις αρχαίες Μυκήνες, και συγκεκριμένα στον λόφο του Ξενία, θα δοθεί την Παρασκευή το βράδυ μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση -αφού με αυτήν επιστρέφουν στην πατρογονική τους γη οι πολυταλανισμένοι Ατρείδες: Αγαμέμνων, Κληταιμνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια…

Την παράσταση οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Νομού Αργολίδας, ο οποίος «διερευνά τη δυνατότητα προσέγγισης των αρχαιολογικών χώρων με ιδιαίτερες πολιτιστικές παρεμβάσεις», με σκοπό να τις συνεχίσει και να τις επεκτείνει μάλιστα, αν αποδειχτούν επιτυχημένες και σωστά οργανωμένες.

Για τον ιδιαίτερα φορτισμένο χώρο των Μυκηνών επελέγη, φυσικά, ο μύθος των Ατρειδών – να γίνει δηλαδή μια παράσταση όπου «γνωστοί Ελληνες καλλιτέχνες υφαίνουν τα πάθη και τους πόθους, τα μίση και τους έρωτες του Οίκου των Ατρειδών».

Η προσέγγιση των μυθικών προσώπων των Ατρειδών θα γίνει μέσα από αρχαία, αλλά και σύγχρονα κείμενα. Δηλαδή, εκτός των αποσπασμάτων από τραγωδίες, θα υπάρχουν και κείμενα από τις «Μύγες» του Ζαν Πολ Σαρτρ, την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου και τις «Φωτιές» της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

Την επιμέλεια και τη σύνθεση των επιλεγέντων κειμένων είχαν η Λουίζα Μητσάκου και ο Νίκος Σακαλίδης, ο οποίος και σκηνοθετεί την παράσταση.

Με ήχους κρουστών επέλεξε να ντύσει μουσικά την παράσταση ο Κώστας Θεοδωράκος, ενώ οι σκηνογραφικές παρεμβάσεις στον χώρο είναι της Δήμητρας Σιατερλή και οι φωτισμοί του Φίλιππου Κουτσαφτή.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον της παράστασης είναι το γεγονός ότι εκλεκτοί ηθοποιοί επελέγησαν να ερμηνεύσουν τα κείμενα του Αισχύλου, του Ευριπίδη, του Σαρτρ, του Ρίτσου και της Γιουρσενάρ: O Μηνάς Χατζησάββας, η Ολια Λαζαρίδου, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, η Θέμις Μπαζάκα, ο Σταύρος Ζαλμάς και η Χρύσα Σπηλιώτη – ηθοποιοί που επωμίστηκαν την ευθύνη να ζωντανέψουν πρόσωπα που διασχίζουν τους αιώνες και τις χιλιετίες, όπως τα τραγικά μέλη της οικογένειας των Ατρειδών, στα χώματα που κάποτε γεννήθηκαν. Και να μιλήσουν έτσι στον σύγχρονο θεατή, ώστε να γίνει αντιληπτό πόσο σύγχρονα είναι πάντοτε, πόσο σημερινά, τα πρόσωπα αυτά.

Ο Μηνάς Χατζησάββας θα υποδυθεί τον Αγαμέμνονα και η Ολια Λαζαρίδου τη γυναίκα του, την Κληταιμνήστρα. Τα παιδιά τους θα υποδυθούν οι άλλοι ηθοποιοί – Ορέστης ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, αλλά και ο Σταύρος Ζαλμάς σε άλλα κείμενα, Ιφιγένεια (εν Ταύροις) η Θέμις Μπαζάκα και η Χρύσα Σπηλιώτη θα κάνει την Ηλέκτρα.

Μια ενδιαφέρουσα παράσταση, σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή