Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% του ΟΛΠ

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% του ΟΛΠ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Κυβέρνηση και Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προσανατολίζονται στην πώληση του 67% των μετοχών της εταιρείας η οποία μπορεί ν’ αποφέρει με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας περίπου 320 εκατ. ευρώ. Το τίμημα ωστόσο θεωρείται ότι θα είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει πλειοψηφικό μερίδιο το οποίο δικαιολογεί ένα υπερτίμημα από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης των μετοχών.

Η διαδικασία της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ αναμένεται να τρέξει αμέσως μετά τη συζήτηση του σχεδίου αποκρατικοποίησης στην ελληνική Βουλή. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να πραγματοποιήσει ενημέρωση της Βουλής σχετικά με το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η ημερομηνία δεν είχε οριστικοποιηθεί μέχρι χθες.

Το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει το μοντέλο της απευθείας πώλησης των μετοχών της εταιρείας και προς την κατεύθυνση αυτή φέρεται να συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχουν κοινοποιήσει το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ και η Κομισιόν δεν έχει εκφράσει καμία αντίρρηση. Και σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ο διαγωνισμός πώλησης του ΟΛΠ τελικά θα πραγματοποιηθεί με «παγωμένη» τη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco, σε ό,τι αφορά την επέκταση της κινεζικής εταιρείας στον Προβλήτα ΙΙΙ. Υπενθυμίζεται ότι, λίγο πριν από το τέλος του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με παρέμβασή της έχει παγώσει τη συμφωνία φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ-Cosco με την επέκταση της κινεζικής εταιρείας στον Προβλήτα ΙΙΙ.

Τα 28 ακίνητα

Στο μεταξύ πυρετωδώς προετοιμάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ η αίτηση ανάκλησης απόφασης κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία κρίνεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο κωλύεται να εγκρίνει την αποκρατικοποίηση των 28 ακινήτων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, η αίτηση ανάκλησης αναμένεται να υποβληθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Οι ίδιοι χαρακτήριζαν τη συμφωνία αυτή ιδιαίτερα επωφελή για τη χώρα μας, αφού όπως σημείωναν, η ετήσια απόδοση των επενδυτών είναι χαμηλότερη του 8%. Και για τη δεδομένη οικονομική συγκυρία, η συμφωνία αυτή είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για τη χώρα.

Από τη συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης, το αντίτιμο που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο μίσθωμα που θα καταβάλει στο εξής μέχρι και 20 έτη έχει καθοριστεί σε 25 εκατ. ευρώ. Στην ουσία, η συμφωνία αυτή αποτελεί την πρώτη συμφωνία μακροχρόνιου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή