Από ξύλο ελιάς και μέταλλο το έπαθλο

Από ξύλο ελιάς και μέταλλο το έπαθλο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια επεξεργασμένη επιφάνεια από ξύλο ελιάς, που «συλλαμβάνει» μια μεταλλική σφαίρα, είναι από φέτος το έπαθλο που θα παίρνουν οι βραβευμένοι δημιουργοί ταινιών στο φεστιβάλ οικολογικού κινηματογράφου Ecocinema. Το αφαιρετικό μικρογλυπτό, που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Οδυσσέας Σγουρός, σύμφωνα με τον ίδιο «διατυπώνει με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα τις αξίες που προβάλλει το φεστιβάλ, με συμβολικό και κυριολεκτικό τρόπο. Το ξύλο της ελιάς, με την ενδιαφέρουσα υφή των κυματισμών των νερών του και το ψυχρό μέταλλο, παραπέμπουν στη φυσική τους συμπαράθεση μέσα από τις ατέρμονες διαδοχές των εκφράσεών τους στη Φύση».

Στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του 3ου Ecocinema (9-14 Σεπτεμβρίου), από την καλλιτεχνική διευθύντρια Λουκία Ρικάκη, ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχουν 65 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο, οι οποίες επιλέχθηκαν μέσα από 200 ταινίες που υποβλήθηκαν. «Επιλέξαμε μια ευρύτατη θεματική, που σκόπιμα επεκτείνεται απ’ αυτό που αρχικά αναγνωρίζεται ως οικολογική ανησυχία και προτείνει την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης ως στοιχείο καθημερινού πολιτισμού», είπε η Λουκία Ρικάκη.

Στο φεστιβάλ, που αυτή τη χρονιά πραγματοποιείται στη Ρόδο, έπειτα από δύο διοργανώσεις στη Ζάκυνθο, πολλές από τις ταινίες θα παρουσιαστούν σε παγκόσμια ή ευρωπαϊκή πρεμιέρα. Τα βραβεία, που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, θα απονεμηθούν από δύο διεθνείς κριτικές επιτροπές, για τις ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους αντίστοιχα. Θα δοθούν βραβεία για την πρώτη και τη δεύτερη καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους, καθώς και για την καλύτερη ελληνική ταινία. Αντίστοιχα βραβεία θα απονεμηθούν στις καλύτερες παραγωγές μικρού μήκους.

Ξεχωριστή αναφορά θα γίνει στην εφετινή διοργάνωση στο «Ετος νερού», όπως έχει χαρακτηριστεί η τρέχουσα χρονιά. Το Ecocinema, με αφορμή αυτό το γεγονός, θα προβάλει μια σειρά ταινιών, που θίγουν το θέμα, εστιάζοντας στη ρύπανση, τη σπατάλη, τη σπανιότητα, τη διαχείριση και τη χρήση του νερού ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Ενα ειδικό αφιέρωμα θα γίνει, τέλος, στο έργο του δρος Τόμας Γκέοργκ Χανς Σούλτσε Βέστρουμ. O Γερμανός συγγραφέας έχει γράψει πολλά βιβλία με θέμα το περιβάλλον, έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ για τη Φύση και έχει διατελέσει σύμβουλος προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή