Βγείτε από τη θάλασσα, περνάει ο… «Κεντέρης»

Βγείτε από τη θάλασσα, περνάει ο… «Κεντέρης»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στις 25 Ιουνίου, η θάλασσα στο ακρωτήρι της Κασσάνδρας Χαλκιδικής ήταν λάδι και οι εκατοντάδες λουόμενοι στις μαγευτικές ακρογιαλιές απολάμβαναν το μπάνιο τους.

Αίφνης ένα τεράστιο κύμα έκανε την εμφάνισή του κινούμενο με ταχύτητα προς την ακτή, αναγκάζοντας όσους κολυμπούσαν ή βρίσκονταν στον γιαλό να σπεύσουν να απομακρυνθούν.

Ενας δεκαεξάχρονος μαθητής, ο Δημήτρης Χατζησάββας, που παραθέριζε στο κάμπινγκ της Καλάνδρας, στην προσπάθειά του να γλιτώσει από το κύμα υπέστη κάταγμα στο δεξί πόδι και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Ποιος θυμωμένος Ποσειδώνας τάραξε τα γαλήνια νερά του Θερμαϊκού προκαλώντας τον τραυματισμό του μαθητή και σκορπίζοντας πανικό σε εκατοντάδες άλλους παραθεριστές;

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου, ο Δημήτρης Χατζησάββας προσήλθε στο λιμεναρχείο Νέων Μουδανιών, όπου κατήγγειλε ως υπαίτιο του τραυματισμού του τον… «Αίολο Κεντέρη», το επιβατηγό-οχηματαγωγό τύπου καταμαράν, που εκείνη την ώρα εκτελούσε δρομολόγιο απο τα νησία του Βορειοανατολικού Αιγαίου προς τη Θεσσαλονίκη.

Οι λιμενικοί διενήργησαν προανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας συγκέντρωσαν μαρτυρίες που συμφωνούσαν ότι το κύμα προκλήθηκε κατά τη διέλευση του «Αίολος Κεντέρης» και σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία εντος των ημερών αναμένεται να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Πολυγύρου. Συμπτωματικό γεγονός; Κάθε άλλο.

Κάθε φορά που το επιβλητικό αυτό πλοίο διασχίζει τον Θερμαϊκό Κόλπο, στα παράλια κινδυνεύουν να πνιγούν άνθρωποι.

Οι πανίσχυρες τουρμπίνες του προκαλούν βαθιές αυλακιές στη θάλασσα και βουνά από αφρίζοντα απόνερα που με τη σειρά τους στέλνουν προς τις ακτές τεράστιους υδάτινους όγκους, απειλώντας όσους εκείνη την ώρα βρίσκονται στα θάλασσα ή τις πλαζ.

Η κ. Κούλα Γιακουμίδου κολυμπούσε στην πλαζ της Σίβηρης Χαλκιδικής σε ήρεμη θαλάσσα όταν ξαφνικά ένα πελώριο κύμα την έστειλε στα ύψη και στη συνέχεια τη «ρούφηξε».

Δεινή κολυμβήτρια η ίδια είδε τον Χάρο με τα μάτια της. «Σώθηκα από θαύμα, τίποτα δεν έδειχνε ότι θα έβγαινε κύμα. Οπως φάνηκε όμως προκλήθηκε από τον… «Κεντέρη» που εκείνη την ώρα περνούσε από κοντά».

Οι λιμενικές αρχές έχουν εκδόσει ενημερωτικό δελτίο με τις ώρες πλου του «Αίολος Κεντέρης» από την περιοχή της Χαλκιδικής, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι λουόμενοι.

Σε κάποιες πλάζ, μάλιστα, όπως αυτή της Νέας Σκιώνης, όταν φαίνεται στον ορίζοντα το συγκεκριμένο πλοίο άτομα με σφυρίχτρες καλούν όσους κολυμπούν εκείνη την ώρα να βγουν στη στεριά.

«Βγείτε εξω, περνάει ο «Κεντέρης»», φωνάζουν χαρακτηριστικά.

Το «Αίολος Κεντέρης» ανήκει στη κατηγορία των ταχύπλοων και διαθέτει άδεια να αναπτύσσει ταχύτητες 30 – 40 κόμβων.

Οπως αποδείχθηκε όμως, τα απονερά του, όταν κινείται με μεγάλες ταχύτητες στις κλειστές θάλασσες, προκαλούν προβλήματα, με κίνδυνο να σημειωθούν πνιγμοί και καταστροφές. «Είναι φοβερό, το κύμα έρχεται από το πουθενά και αρπάζει ό,τι βρει στην πλάζ, η εικόνα παραπέμπει σε ταινίες τρόμου», λέει υπάλληλος ξενοδοχείου στην περιοχή του Ποσειδίου.

Μετά τις αλλεπάληλες διαμαρτυρίες, το «Αίολος Κεντέρης» παρεκλίνει κάπως του δρομολογίου του πλέοντας σε απόσταση δέκα μιλίων από τις ακτές και με χαμηλότερη ταχύτητα και έτσι ο κυματισμός φτάνει σχετικά ακίνδυνος στις ακτές.

Εδώ και λίγες ημέρες πάντως, οι αρχές ησύχασαν, αφού το επιβατηγό διέκοψε τα δρομολόγιά του προς και από τη Θεσσαλονίκη, λόγω λήξης της θερινής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή