Αγρια ζώα. Περιπέτειες στη ζούγκλα των ανθρώπων

Αγρια ζώα. Περιπέτειες στη ζούγκλα των ανθρώπων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πίστευε κανείς ότι η ευαισθητοποίηση που υπάρχει διεθνώς για τη διάσωση των αγρίων ζώων -υπό εξαφάνιση και μη- θα τους έδινε περισσότερες ευκαιρίες επιβίωσης. Αδίστακτοι κυνηγοί, ασυνείδητοι έμποροι, καταναλωτές χωρίς ηθικούς φραγμούς και εκκεντρικοί που θέλουν να τα έχουν σπίτι τους ως κατοικίδια, δεν πτοούνται από το γεγονός ότι τα απειλούμενα είδη όλο και αυξάνονται. Οι παγκόσμιες οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, διαφημιστικές καμπάνιες μας ενημερώνουν για το πάντα, την καρέτα-καρέτα και τις φάλαινες, απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα.

Η ματαιοδοξία του ανθρώπου εκφράζεται με πολλές μορφές: κάποιοι θέλουν να νιώσουν την κτηνώδη χαρά, πυροβολώντας ένα άγριο ζώο σε σαφάρι. Αλλοι βγάζουν τεράστια χρηματικά ποσά μεταφέροντας παράνομα, τίγρεις, λιοντάρια και άλλα δυστυχή πλάσματα που νεόπλουτοι θέλουν να έχουν στις βίλες τους. Μερικοί δεν διστάζουν να αγοράζουν γούνες ή πολυτελή αξεσουάρ φτιαγμένα από το δέρμα ζώων. Κρατικοί λειτουργοί «παραγγέλνουν» ζώα που θα στεγαστούν σε ζωολογικούς κήπους και θα περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στην αιχμαλωσία και τη νάρκωση. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι γάτες και οι σκύλοι περνάνε καλύτερα τον βίο τους σε σχέση με τα πλάσματα της ζούγκλας και των δασών. H εφημερίδα Observer αποκαλύπτει σε πρόσφατο δημοσίευμά της ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις πλούσιων Βρετανών που αρέσκονται στο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση. Πληρώνουν 10.000 λίρες και κανονίζουν τις λεπτομέρειες μέσω Internet. Αλλωστε, υπάρχει μεγάλη προσφορά υπηρεσιών σε χώρες της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, ακόμα και στον Καναδά. Λεοπαρδάλεις, ιπποπόταμοι, ελέφαντες, πολικές αρκούδες είναι τα αγαπημένα τους θηράματα. Αφού σκοτώσουν την λεία τους, οι κυνηγοί στέλνουν τα κουφάρια τους σε έναν ταριχευτή και μετά τα τοποθετούν στις επαύλεις τους ως ενθύμια της «ανδρείας» τους.

Εκτός από εκείνους που τα προτιμούν νεκρά, τα άγρια ζώα κινδυνεύουν και από ανόητους που θέλουν να τα επιδεικνύουν στον κοινωνικό τους κύκλο. Οι Financial Times αναφέρουν ότι τουλάχιστον 15.000 πολίτες σε 30 χώρες έχουν στην κατοχή τους λιοντάρια, τίγρεις και λεοπαρδάλεις. Προσφάτως ο αμερικανικός Τύπος ασχολήθηκε με την περίπτωση ενός τίγρη της Βεγγάλης που μοιραζόταν ένα χώρο σε νεοϋορκέζικο διαμέρισμα με έναν αλιγάτορα.

Οι νόμοι απαγορεύουν βεβαίως να είναι κάποιος ιδιοκτήτης θηρίων, αλλά ποιος θα κάνει έλεγχο; Ειδικά τώρα που μπορεί οποίος θέλει να αγοράσει ένα αιλουροειδές στο Διαδίκτυο όπως θα παρήγγελνε ένα βιβλίο, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους επίδοξους αγοραστές. Στη διεύθυνση wildanimalworld.com το καλάθι της νοικοκυράς γεμίζει άνετα από ζώα που δεν θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να δούμε πρόσωπο με πρόσωπο: λευκές τίγρεις, λιονταράκια και άλλα ζώα αντιμετωπίζουν τη ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς.

Αν τα λιοντάρια δεν είναι βολικά για διαμερίσματα, μπορείτε να βρείτε πάλι στο Διαδίκτυο εξωτικά πτηνά, ιγκουάνα, αλλά και μέρη από τα σώματα ζώων για διακοσμητικούς σκοπούς: κέρατα, γεννητικά όργανα, δόντια κυκλοφορούν σε δικτυακούς τόπους και στη μαύρη αγορά. Τουλάχιστον 38 εκατομμύρια είδη πανίδας εγκαταλείπουν με βίαιο τρόπο τη ζούγκλα για να καταλήξουν σε κλουβιά, σπίτια ή τεχνίτες που θα τα μετατρέψουν σε τσάντες και πορτοφόλια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή