H υπουργός Παιδείας του Ισραήλ για τις δηλώσεις του Θεοδωράκη

H υπουργός Παιδείας του Ισραήλ για τις δηλώσεις του Θεοδωράκη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα έδωσε χθες στη δημοσιότητα το κείμενο επιστολής που έστειλε χθες η υπουργός Παιδείας του Ισραήλ, Λιμόρ Λιβνάτ, στον Ελληνα ομόλογό της Πέτρο Ευθυμίου σχετικά με τις γνωστές δηλώσεις που έκανε ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Συγκλονίστηκα διαβάζοντας την ειδησεογραφική κάλυψη των αντισημιτικών δηλώσεων του κ. Μίκη Θεοδωράκη. Λιγότερο από εξήντα χρόνια έχουν περάσει από το φρικτό Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ευρώπης και σήμερα οι σπόροι της καταστροφής καλλιεργούνται και πάλι. Εάν δεν επιτύχουμε να εξαλείψουμε το μίσος και τον αντισημιτισμό από το πρόσωπο της γης μπορεί να οδηγηθούμε σε μια νέα τραγωδία.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση και εσείς προσωπικά απορρίπτετε τις δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη. Σίγουρα, ο ελληνικός λαός, που υπέφερε και αυτός από την κατοχή των Ναζί, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τις ρατσιστικές του δηλώσεις. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι μόνο μια ξεκάθαρη και σαφής δημόσια καταδίκη των δηλώσεων του θα ξεριζώσει αυτούς τους σπόρους του μίσους.

Με τον ειλικρινή μου θαυμασμό για το Εθνος σας και σίγουρη για τις θερμές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας, τολμώ να εκφράσω την ελπίδα ότι τόσο η κυβέρνηση αλλά και η κοινή γνώμη στην Ελλάδα θα απορρίψουν αυτές τις αντισημιτικές δηλώσεις με αποτροπιασμό και θα καταστήσουν σαφές στον κ. Θεοδωράκη ότι ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση μέσα στον ευυπόληπτο ελληνικό λαό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Π. Μπεγλίτης τόνισε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι ούτε άμεσα ούτε έμμεσα ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα δεν έγινε διάβημα από την ισραηλινή πλευρά για το θέμα των δηλώσεων του κ. Θεοδωράκη». «Βεβαίως», συμπλήρωσε ο κ. Μπεγλίτης, «η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες έκανε σχετική δήλωση εκφράζοντας τη διαφωνία της με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή