Περιπλους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Καβάφη στη Μόσχα

Η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα οργανώνει σήμερα εκδηλώσεις στο Μουσείο Πούσκιν, με αφορμή τη διπλή επέτειο των 140 χρόνων από τη γέννηση και των 70 από τον θάνατο του K. Π. Καβάφη με χορηγό την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. H εκδήλωση πλαισιώνεται από φωτογραφική έκθεση από τα αρχεία του ΕΛΙΑ και περιλαμβάνει επίσης επιστημονική ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Καβάφη καθώς και παρουσίαση του νέου τόμου με ποιήματα του Καβάφη στα ρωσικά από τη μεταφράστριά του και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σόνια Ιλίνσκαγια. H βραδιά θα ολοκληρωθεί με την ερμηνεία του έργου του Δ. Μητρόπουλου «10 Inventions» (1925) σε ποίηση K. Π. Καβάφη. Το 2000 είχε κυκλοφορήσει ένας μεγάλος τόμος με όλα τα ποιήματα του Καβάφη, τη μονογραφία του από τη Σ. Ιλίνσκαγια και άρθρα Ρώσων φιλολόγων.

Γκόγκολ στο «Πόρτα»

Δύο πρωταγωνιστές διαφορετικής γενιάς συναντιούνται από αύριο στη σκηνή του Θεάτρου «Πόρτα». Πρόκειται για τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Πέτρο Φιλιππίδη (με κοινή αφετηρία και οι δύο από το θέατρο Τέχνης), οι οποίοι παρουσιάζουν τον «Επιθεωρητή» του Γκόγκολ, ένα έργο που αν και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1836 είναι τόσο επίκαιρο λες και γράφτηκε στην εποχή μας. Θέμα του, η διαφθορά και η διαπλοκή. O Χλεστακόφ, τον οποίο υποδύεται ο Π. Φιλιππίδης, είναι ένας κατώτερος δημόσιος υπάλληλος, σπάταλος και καλοπερασάκιας, ο οποίος έχει αράξει σε μια απόμερη ρωσική επαρχία, επειδή σπατάλησε την τελευταία του δεκάρα. Συμπτωματικά οι αρχές της πόλης περιμένουν την επίσκεψη ενός κυβερνητικού επιθεωρητή. Μόνο που επειδή περιμένουν ότι θα έρθει ινκόγκνιτο βγάζουν λάθος συμπέρασμα πως ο νεαρός Χλεστακόφ είναι το ίδιο πρόσωπο. Παρεξηγήσεις, αστείες καταστάσεις, καταχρήσεις, δωροληψίες και βέβαια απάτες κρατικών λειτουργών. Με λίγα λόγια όλοι έχουν τη φωλιά τους λερωμένη, ακόμη και ο δήμαρχος της πόλης, τον οποίο υποδύεται ο Γ. Κωνσταντίνου. H μετάφραση είναι του Λ. Καρατζά, η σκηνοθεσία του Π. Φιλιππίδη τα κοστούμια του Γ. Μετζικώφ. Παίζουν οι: Τάσος Παλατζίδης, Γιώργος Γαλίτης, Κώστας Φλωκατούλας, Γιάννης Δεγαΐτης, Γεωργία Καλλέργη, Σύρος Μπιμπίλας κ.ά.

Εφυγε η Αννα Κινδύνη – Μαρουδή

Κηδεύτηκε πριν από λίγες ημέρες η σχεδιάστρια, χαράκτρια και ζωγράφος Αννα Κινδύνη – Μαρουδή. Γεννήθηκε το 1914 στη Νέα Φώκαια της Μικράς Ασίας. Εκανε σπουδές στο Παρίσι όπου ήταν εγκατεστημένη από το 1945 έως και το 1992. Είχε παρουσιάσει έργα της σε 25 ατομικές και 260 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε εικονογραφήσει πολλές εκδόσεις, ενώ έργα της βρίσκονται σε πολλά μουσεία και ιδρύματα διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή