Δασοκτόνος νόμος με ψήφο Σημίτη

Δασοκτόνος νόμος με ψήφο Σημίτη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 151 ψήφους, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη, έναντι 134 και 1 «παρών» του κ. Στ. Παπαθεμελή, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε χθες στη Βουλή το δασοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, με το οποίο οδηγούνται σε αποχαρακτηρισμό εκατομμύρια στρέμματα δασικές εκτάσεις, όπως καταγγέλλουν επί εβδομάδες όλοι οι επιστημονικοί φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση σύσσωμη, οι βουλευτές της συμπολίτευσης να διαγωνίζονται για το ποιος θα εκφράσει τις πιο θερμές ευχαριστίες στο υπουργείο Γεωργίας και όλα αυτά με τις εκλογές να αποτελούν το πιο ισχυρό κίνητρο για τη στάση τους. Από τους απόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία, ο μοναδικός «αδικαιολόγητος» ήταν ο κ. Σπ. Βούγιας.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της καταψήφισε και προειδοποίησε πως αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, θα προσβληθεί στη Δικαιοσύνη και θα καταπέσει ως αντισυνταγματικό. Προέβλεψε ακόμα ότι με την αλλαγή των ποσοστών συγκόμωσης, την αύξηση από 15% σε 25%, θα αναθεωρηθούν όλοι οι δασικοί χάρτες και θα μεγιστοποιηθούν τα προβλήματα, αφού θα προκύψει σύγχυση.

Τα πρόστιμα

Οσο για το θέμα των προστίμων, εκεί υπήρξε συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας για το «πάγωμά» τους, με το σκεπτικό από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το σύστημα επιβολής τους είναι διάτρητο εξαρχής, όπως έχει καταγγείλει και ότι από την ώρα που αλλάζουν τα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν πρόστιμα που ενδεχομένως θα καταπέσουν μόλις ολοκληρωθούν οι νέοι δασικοί χάρτες. Βεβαίως η στάση αυτή της Ν.Δ. δημιούργησε κάποιες γκρίνιες καθώς θεωρήθηκε ότι υπαγορεύεται από ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά οι αρμόδιοι του κόμματος, όπως ο κ. E. Μπασιάκος, τόνιζαν και χθες πως δεν είχαν άλλη λύση, καθώς εάν καταψήφιζαν από την ώρα που καταγγέλλουν το σύστημα των προστίμων θα προέκυπτε αντιφατική στάση.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει όσο το δυνατόν τη συζήτηση φάνηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς από την έναρξη της συζήτησης στην επιτροπή με αυταρχικούς πολιτικούς χειρισμούς απεφάνθη πως η συζήτηση θα διεξήγετο στην Ολομέλεια σε μία και μόνη συζήτηση, οδηγώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αποχώρηση. Στην προχθεσινή συζήτηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειπαν να εκφράζουν την απαξίωσή τους σε όσους ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο, προκαλώντας έτσι την οργισμένη αλλά δίκαια παρατήρηση του προέδρου του ΣΥκ. N. Κωνσταντόπουλου ότι από τη μια μιλάει το ΠΑΣΟΚ για την κοινωνία των πολιτών, κι από την άλλη τους λοιδωρεί.

Οσο για την εμπλοκή του προέδρου της ΑΓΡΟΓΗ A.E και συμβούλου του υφυπουργού Γεωργίας κ. Φ. Χατζημιχάλη σε παράνομη εκχέρσωση δασικής έκτασης στην Εύβοια, όπως κατήγγειλε στον «ΣΚΑΪ 100,3» ο πρώην βουλευτής του ΣΥκ. E. Αποστόλου, η κυβερνητική αντίδραση ήταν μάλλον αμήχανη. Υπήρξαν βέβαια και ορισμένες άλλοι παράμετροι στη συζήτηση. Οι βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν δεκτές από τον υπουργό κ. Γ. Δρυ αλλά κι αυτές που δεν έγιναν. Κάποιες, όπως η δυνατότητα επέκτασης των οικισμών σε ορεινές και φθίνουσες περιοχές προκαλούν σκεπτικισμό. Οι υπόλοιπες αποδεικνύουν ότι ναι μεν ορισμένοι από την αντιπολίτευση στα λόγια ήταν υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά στην πράξη είχαν κατά νου και την εξυπηρέτηση των πολιτών των εκλογικών τους περιφερειών, ειδικώς τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή