Ακουσε, σημείωσε, μίλησε, αλλά δεν δεσμεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου

Ακουσε, σημείωσε, μίλησε, αλλά δεν δεσμεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κ. Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε την πορεία προς την κορυφή της κομματικής και κυβερνητικής πυραμίδας από τη Θράκη, έναν προνομιακό γι’ αυτόν χώρο και κάθε άλλο παρά τυχαία πρέπει να ήταν η επιλογή του αυτή. O υποψήφιος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ απολαμβάνει υψηλής εκτίμησης και συμπάθειας στον κόσμο της μουσουλμανικής μειονότητας και οπωσδήποτε οι θερμές εκδηλώσεις υποδοχής του στα απομακρυσμένα χωριά της Ροδόπης και της Ξάνθης ενίσχυσαν τη δημόσια εικόνα του στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Παίζοντας σ’ ένα γήπεδο που ξέρει καλά, αυτό της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στο τμήμα του εκείνο που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρήκε θετική ανταπόκριση στο ακροατήριο των συγκεντρώσεων που είχαν οργανώσει ο κομματικοί παράγοντες στον Εβρο, τη Ροδόπη και την Ξάνθη.

Εισέπραξε πολλά χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες, μιλώντας για την αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ευεργετικές συνέπειες για τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και γενικότερα τον πληθυσμό της Θράκης, που, όπως φρόντιζε να υπενθυμίζει, είχε η πολιτική του ως ΥΠΕΞ στον τομέα αυτόν.

Σε όλες του τις ομιλίες αναφερόταν στη «Θράκη που αλλάζει», τη διάλυση της ατμόσφαιρας καχυποψίας στα σύνορα, την «πτώση της μπάρας» που χώριζε χριστιανούς και μουσουλμάνους και ενημέρωνε τους ακροατές ότι «ήρθα να ακούσω και να ακουστώ». Δεν δεσμεύτηκε όμως σε τίποτα συγκεκριμένο, μολονότι απηύθυνε εκκλήσεις στους συγκεντρωμένους κομματικούς και πολιτικούς φίλους για συστράτευση πριν και μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. O πληθυσμός της Θράκης αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα, τα οποία ο κ. Παπανδρέου άκουσε και σημείωσε στο μπλοκάκι του, πλην όμως απέφυγε να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του και να λάβει συγκεκριμένη θέση. H εγκατάσταση στη Θράκη, μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, μονάδας εξόρυξης χρυσού παραδείγματος χάριν, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους που φοβούνται περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν και εκείνοι που επιχειρηματολογούν υπέρ της λειτουργίας της με το σκεπτικό ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Οταν ο νομάρχης Εβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να δεσμευθεί δημοσίως για το τι πρόκειται να πράξει ως «αυριανός πρωθυπουργός», αυτός περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η κάθε επένδυση είναι ωφέλιμη, όταν σέβεται τον πολίτη και το περιβάλλον».

Η Φιλλύρα είναι ένα χωριό αμιγώς μουσουλμανικό, εννιά χιλιόμετρα από την Κομοτηνή, και οι 1.050 κάτοικοί του επιφύλαξαν εντυπωσιακή υποδοχή στον κ. Παπανδρέου. Επέτρεψαν μάλιστα και στις γυναίκες να πλησιάσουν στις παρυφές της συγκέντρωσης -κάτι που δεν συνηθίζεται στους μουσουλμάνους- ως δείγμα ζεστής φιλοξενίας. Οι αναφορές του ομιλητή στην κατάργηση των διακρίσεων και την εξάλειψη της καχυποψίας στην περιοχή προκάλεσαν τον ενθουσιασμό του συγκεντρωμένου πλήθους, που όμως σίγησε όταν ο κ. Παπανδρέου έφτασε στο θέμα του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο στην περιοχή της Ροδόπης είναι συνδεδεμένο με την παραγωγή καπνού, αφού με τη μονοκαλλιέργεια αυτήν ασχολούνται 9.000 οικογένειες. O κ. Παπανδρέου μίλησε για την προστασία του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, είπε ότι ο καπνός έχει τεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως οι άνθρωποι έδειχναν να δυσπιστούν.

Η επιδότηση

Τι λέτε για όλα αυτά; ρωτήσαμε τον κ. Μισιρλί Γιουσούφ, αντιδήμαρχο Φιλλύρας. «Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», ήταν η απάντησή του. «Μόλις η Ευρωπαϊκή Ενωση κόψει την επιδότηση που δίνει για τον καπνό, πάει, τελειώσαμε και εμείς. Ηδη λόγω της έλλειψης αρδευτικών έργων η παραγωγή μειώνεται και το κόστος της αυξάνεται, ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Αν δείτε τα καφενεία, είναι άδεια και τον τελευταίο χρόνο δεν αγοράστηκε ούτε ένα αυτοκίνητο στο χωριό. Οι νέοι φεύγουν γα την Ολλανδία και τη Γερμανία». Συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να δεσμευτεί, γιατί ήθελε να ακούσει από πρώτο χέρι τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και να διαμορφώσει το προεκλογικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις.

Ανεξαρτήτως αυτών, η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Θράκη έδειξε ότι από την πλευρά του θα έχουμε μια «κλιντονικού» τύπου προεκλογική εκστρατεία, στην οποία η προσωπική επικοινωνία και γοητεία θα είναι τα μεγάλα του όπλα. O κ. Παπανδρέου παρουσίασε στις μετακινήσεις του στις πόλεις και τα χωριά του Εβρου της Ροδόπης και της Κομοτηνής, την εικόνα του άνετου ηγέτη, του ευγενικού πολιτικού που ακούει, χαμογελάει και δεν διαφωνεί. Χωρίς να ακολουθείται από κουστωδία κομματικών και τους φρουρούς του να μην απωθούν όσους ήθελαν να τον πλησιάσουν, χαιρετούσε τους πάντες, δεχόταν με ευχαρίστηση τον ασπασμό ηλικιωμένων γυναικών και φανατικών παπανδρεϊκών, που έσπευδαν να τον καλωσορίσουν με συνθήματα που παρέπεμπαν στο ΠΑΣΟΚ το οποίο ο ίδιος φιλοδοξεί, όπως δήλωνε στις ομιλίες του, να αλλάξει παντελώς. Δεν αρνείτο να συνομιλήσει ή να κάνει δηλώσεις ocamera στους δημοσιογράφους που τον πλησίαζαν κατά τους περιπάτους ούτε να πιάσει κουβέντα με πολίτες που τον σταματούσαν με διάθεση να συζητήσουν, ενώ παρά το εξαντλητικό πρόγραμμα διασκέδασε έως αργά τη νύχτα σε νεολαιίστικο στέκι της Κομοτηνής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή