O θόρυβος προκαλεί βαρηκοΐα αλλά και… χοληστερίνη

O θόρυβος προκαλεί βαρηκοΐα αλλά και… χοληστερίνη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρηκοΐα, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πονοκέφαλος και διαταραχές του ύπνου, είναι ορισμένες από τις επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής του Ωτορινολαρυγγολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Αγία Ολγα κ. Νίκος Μαρουδιάς, «σύγχρονες μελέτες σε ανεπτυγμένες βιομηχανικές κοινωνίες κατέδειξαν ότι οι επιπτώσεις του θορύβου στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και στο επίπεδο βιοχημείας του κυττάρου είναι μεγαλύτερες από ό,τι πιστευόταν έως σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι ο θόρυβος, ως απεπιθύμητος ήχος, διεγείρει το συμπαθητικό σύστημα του αυτόνομου νευρικού συστήματος και σαν τελικό αποτέλεσμα έχουμε την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού και των αναπνοών. Οι διαταραχές σε αυτές τις λειτουργίες εκδηλώνονται με κεφαλαλγία, ναυτία, συσπάσεις μυών, νευρικές εκδηλώσεις, κόπωση και διαταραχές στις ψυχοσωματικές αντιδράσεις. Το επίπεδο χοληστερίνης στο αίμα αυξάνεται, ενώ αντίθετα ελαττώνεται όταν ο θόρυβος μειώνεται.

Παρενόχληση του ύπνου

Μία έμμεση επίδραση του θορύβου αφορά και την παρενόχληση του ύπνου, καθώς ο θόρυβος μετατρέπει τα στάδια του βαθιού ύπνου σε ελαφρύτερα, με επίπτωση στην ποιότητά του». O θόρυβος επιδρά δυσμενώς στο σύστημα ακοής του ανθρώπου, καθώς μπορεί να προκαλέσει ακουστικό τραυματισμό και προσωρινή ή μόνιμη βαρηκοΐα. Οι βλαπτικές επιδράσεις στο αυτί εκδηλώνονται όταν η ένταση του θορύβου υπερβαίνει το όριο των 80 ντεσιμπέλ, και ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της έκθεσης στον θόρυβο αυτό. Οπως επισημαίνει ο κ. Μαρουδιάς, «πρακτικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι για το συνεχές εργάσιμο οκτάωρο η επιτρεπτή ένταση θορύβου είναι τα 90 ντεσιμπέλ. Στα 100 ντεσιμπέλ θορύβου ένας εργαζόμενος μπορεί να εκτίθεται επί δύο ώρες και στα 115 ντεσιμπέλ επί 15 λεπτά. Σε καμία περίπτωση, ο εργαζόμενος δεν πρέπει να εκτίθεται σε ήχους εντάσεως μεγαλύτερης των 115 ντεσιμπέλ».

Μέτρα προφύλαξης

Η μόνιμη βαρηκοΐα που προκαλείται από τον θόρυβο δεν επιδιορθώνεται και επομένως θα πρέπει να προλαμβάνεται με τη λήψη μέτρων προστασίας. Αυτά αφορούν μεταξύ άλλων στην επίβλεψη των χώρων εργασίας, στην κατασκευή εμποδίων μεταξύ της ηχητικής πηγής και των εργασιακών χώρων, στη σωστή διαρρύθμιση εργασιακών χώρων, προκειμένου να μειώνεται η αντήχηση, και στη ρύθμιση του προγράμματος εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι να διακόπτουν τακτικά την εργασία τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος τρόπος προφύλαξης τα αυτιά πρέπει να προφυλάσσονται με ειδικές κάψες ή ωτοασπίδες. Ενδεικτικά της επικινδυνότητας του επαγγελματικού θορύβου είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η μονάδα ακοολογίας του Ωτορινολαρυγγολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Αγία Ολγα, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής Εργασίας του IKA, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 1999 σε 240 εργαζόμενους στην Ελληνική Χαλυβουργική Βιομηχανία. Σύμφωνα με αυτά περίπου το 45% των εξετασθέντων παρουσίαζαν ακουστικά τραύματα εξαιτίας της έκθεσής τους στον θόρυβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή