Οι ανακατατάξεις, τα «κοψίματα» και οι τιμωρίες

Οι ανακατατάξεις, τα «κοψίματα» και οι τιμωρίες

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψήφος επιβραβεύει, αλλά και τιμωρεί. Είναι άλλωστε η μόνη δύναμη του ψηφοφόρου που βάζει στο στόχαστρο της κριτικής όσους τον εκπροσώπησαν στην τετραετία. Εκεί καθρεφτίζονται οι ανακατατάξεις, αλλά και τα «κοψίματα», όπως παρουσιάζονται στα αποτελέσματα και στη στελέχωση της νέας Βουλής. Και στις μεγάλες μεν περιφέρειες, βουλευτές πληρώνουν τα κρίματα ακόμη και μιας ολόκληρης κυβερνητικής πολιτικής, ή ταυτίσεως με τον ηττημένο, ενώ στις τοπικές κοινωνίες, είτε τη συνολική στάση τους (αδιαφορία ή «μη ρουσφέτια») είτε τη σύντονη δράση των επιλαχόντων που όργωσαν επί μια τετραετία την περιφέρεια. Αν πάντως έπρεπε να δοθεί ένας τίτλος στο φαινόμενο των αθρόων αποτυχιών κυβερνητικών αξιωματούχων θα ήταν «ο κύκλος των χαμένων υφυπουργών». Δύο υπουργοί και κατά τα φαινόμενα 11 τελικώς υφυπουργοί εκτός Βουλής είναι ευθύ μήνυμα.

Δυσαρέσκεια

Το ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου έπεσε από την 3η θέση το 2000 στην 5η, ο Γ. Δασκαλάκης από την 10η στην 22η, ο Α. Μαντέλης από την 9η στην 29η, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του κ.Σημίτη Θ.Τσουκάτος κατέλαβε την 24η είναι ενδεικτικά της δυσαρέσκειας. Οπως επίσης ότι η επί έντεκα χρόνια πρώτη Βάσω Παπανδρέου καταλαμβάνει την 4η κι ο Απ. Κακλαμάνης από τη 2η την 5η, ο Κ. Γείτονας από την 5η τη 10η, ο Χρ. Πρωτόπαπας από την 6η τη 12η λέει πολλά, όπως και η εξαιρετική άνοδος της νέας γενιάς «Αποστολάκη – Λοβέρδου» συνιστά μήνυμα. Από την άλλη ο Νικ. Κακλαμάνης εκτοξεύθηκε από την 8η στη 2η θέση, ενώ η προίκα του «μητσοτακέικου» πήγε αναμφίβολα στον Κυριάκο, αναγκάζοντας τον 1ο Π. Παναγιωτόπουλο να πάει 5ος. Ψήφος δυσαρέσκειας η 10η από την 4η θέση του Μιχ. Λιάπη, η 9η από 3η του Β. Πολύδωρα, η 11η από 6η της Φάνης Πετραλιά, η 16η από 9η του Θ. Κασσίμη. Μπορεί βεβαίως να έπαιξαν ρόλο και οι μηχανισμοί, η καλή δουλειά, πάντως ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος σκαρφάλωσε στη 2η θέση, η κ. Κατερίνα Παπακώστα από την 11η στην 6η και ο Παν. Καμμένος από την 7η στην 3η. Από 4ος 1ος στον Πειραιά ο Π. Μαντούβαλος, ενώ στη Θεσσαλονίκη από 1ος βγήκε 4ος ο Α.Τσοχατζόπουλος. Τραγικό θύμα του εκλογικού νόμου με 30.000 σταυρούς ο Π. Φασούλας στον Πειραιά.

Πρωτοφανής η τιμωρία και των δύο νεοδημοκρατών στον Εβρο, εκτός Βουλής στη Δράμα ο Φ. Κωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ, ενώ από 1ος ο νεοδημοκράτης Σ. Παπαδόπουλος βρέθηκε επίσης εκτός. Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών ο αποκλεισμός του κ. Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες, ενώ τον υπουργό Γ. Πασχαλίδη ξεπέρασε η 4η το 2000 συνυποψήφιά του. Η μείωση των εδρών στην Πέλλα στοίχισε στην Πόπη Φουντουκίδου, που είχε πάντως να αντιμετωπίσει έναν πιο δυναμικό Ι. Τζαμτζή. Δεν ήταν αρκετή η προίκα του Μόσχου Γικόνογλου για τον γιο του στην Ημαθία, ενώ στην Κοζάνη ο 1ος Αλ. Αθανασιάδης είδε την τρίτη συνυποψήφιά του το 2000 να τον στέλνει εκτός Βουλής. Στα Ιωάννινα η προίκα του αποπεμφθέντος Ε. Μαλέσιου ήρκεσε για να εκλεγεί ο κουνιάδος του, ενώ στην Πρέβεζα ο γιος του παλιού βουλευτή Παπαχρήστου αν και δοκιμάσθηκε για πρώτη φορά, έδιωξε τον καθηγητή Ι. Τσεκούρα. Αλλά και ο νεοδημοκράτης Γ. Τρυφωνίδης «κόπηκε» από τον 1ο επιλαχόντα του 2000.

Εκτός παιχνιδιού

Θύμα της ανανέωσης ο Νικ. Κατσαρός στη Λάρισα, αλλά και ο Θ. Αναγνωστόπουλος στην Καρδίτσα, ενώ τρεις υφυπουργούς υπερσκέλισε στη Λάρισα ο Β. Εξαρχος (ΠΑΣΟΚ) βγάζοντας τους δύο εκτός παιχνιδιού. Στην Καρδίτσα επεισοδιακά μπήκε στο ψηφοδέλτιο ο νεοδημοκράτης Κ. Τσιάρας, βγήκε πρώτος επιλαχών και τώρα μπήκε τρίτος. Αλλά και στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ ο 4ος το 2000 Ν. Ρόβλιας βγήκε τώρα πρώτος βγάζοντας εκτός τον Β. Τσιλίκα. Οι Ν. Δένδιας και Ν. Γεωργιάδης προτιμήθηκαν από τους νεοδημοκράτες από τον Σ. Σπύρου στην Κέρκυρα, όπου υπέστη και τη μεγάλη του ήττα ο Γ. Δρυς. Στην Ηλεία ο στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη Ι. Ζαφειρόπουλος από 1ος βρέθηκε εκτός Βουλής. Η Τόνια Αντωνίου «έφαγε» τους Γ. Βαθειά και Δ. Αλαμπάνο στη Φθιώτιδα, εκτός βρέθηκε μετά πολλά χρόνια ο Λ. Αποστολίδης στη Βοιωτία, όπως και ο νεοδημοκράτης Αρ. Τσιπλάκος, θύμα νεωτέρων και άφθαρτων. Την ίδια τύχη είχε και ο παλαιός Ελ. Παπαγεωργόπουλος στην Εύβοια, ενώ ο Σ. Κεδίκογλου έπαιρνε την προίκα του πατέρα του. Εκτός Βουλής ο κουμπάρος του κ. Σημίτη Θ. Κοτσώνης στην Κόρινθο, θύμα του νεοκατελθόντος και πρ. νομάρχη Α. Μανωλάκη. Από 1ος στην Αργολίδα εκτός ο Γ. Τσούρνος, ενώ ο Δ. Κωστόπουλος που είχε σίγουρη θέση στην κυβέρνηση έχασε από τον 3ο το 2000 Α. Λυκουρέντζο. Από τραπεζικό (τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά) την πλήρωσε ο φανατικός κατά των πανωτοκίων από πλευράς ΠΑΣΟΚ Ι. Γιαννακόπουλος στη Μεσσηνία, αλλά και από τον 1ο αναπληρωματικό ο 2ος νεοδημοκράτης Ελ. Παπανικολάου. Εκπληξη στη Χίο για τον καπετάνιο Θ. Βαρίνο ο υπερσκελισμός του από τον Ι. Πιττά, όπως και για τον Ι. Λεβογιάννη στις Κυκλάδες η ήττα του από τον πρ. νομάρχη Π. Ρήγα. Εκτός Βουλής ο εκλεγόμενος από το 1977 Σ. Βαλυράκης στα Χανιά, ενώ στο Ρέθυμνο εκτός βγαίνει ο Εμ. Λουκάκης από τον νεοεμφανιζόμενο Μ. Οθωνα, ενώ από 1ος στο Ηράκλειο πήγε στο σπίτι του ο Δ. Αποστολάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή