Σύμβολο μίσους και διχασμού η Μιτροβίτσα

Σύμβολο μίσους και διχασμού η Μιτροβίτσα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Μιτροβίτσα είναι μια πόλη διαιρεμένη, σύμβολο του διχασμού Αλβανών και Σέρβων στο Κόσοβο. Στο βόρειο τομέα της ζουν περί τους είκοσι χιλιάδες Σέρβους και στο νότιο διπλάσιος αριθμός Αλβανών. Τους χωρίζει ως φυσικό σύνορο ο ποταμός Ιμπάρ, αλλά κυρίως το απύθμενο μίσος.

Μετά τον πόλεμο μια ισχυρή δύναμη της KFOR, Γάλλοι και Ελληνες κυρίως, φρουρούσε τις γέφυρες του ποταμού ώστε να αποφεύγονται οι εκατέρωθεν επιδρομές για την πρόκληση επεισοδίων. Υπήρξαν και κάποιες σκέψεις στην υπό τον Μπερνάρ Κουσνέρ πολιτική διοίκηση του OHE για την ανέγερση «τείχους του μίσους», που όμως εγκαταλείφθηκαν καθώς εκτιμήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα διαιώνιζε τον διχασμό.

Σέρβοι και Αλβανοί στη Μιτρόβιτσα δεν είχαν και δεν έχουν επαφές, μολονότι τον τελευταίο χρόνο η δύναμη της KFOR είχε αποσυρθεί από το ποτάμι για να εγκατασταθεί στα ενδότερα των δυο τομέων. Οι άνθρωποι από τους δυο τομείς όχι μόνο δεν συναλλάσσονται μεταξύ τους, αλλά φαίνεται ότι μόνιμο μέλημά τους είναι η προετοιμασία για δυναμική σύγκρουση με στόχο την πλήρη επικυριαρχία στην πόλη. Οι αιματηρές συμπλοκές της Τετάρτης έδειξαν ότι Αλβανοί και Σέρβοι στη Μητρόβιτσα είναι οπλισμένοι. Οταν οι Αλβανοί επιχείρησαν γιουρούσι στον βόρειο τομέα, δέχθηκαν καταιγιστικά πυρά των Σέρβων παραστρατιωτικών από αυτόματα όπλα, ακόμα και όλμους! H απάντηση των Αλβανών ήταν στη συνέχεια περίπου ίδια: βολές εναντίον των Σέρβων με πολυβόλα, χειροβομβίδες και μπαζούκας!

Ολοι έχουν όπλα

Παρά τις πομπώδεις διαβεβαιώσεις της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης περί αφοπλισμού του UCK, είναι κοινό μυστικό στο Κόσοβο ότι οι πάντες διαθέτουν όπλα. «Τα πιστόλια και τα καλάσνικοφ, είναι περισσότερα από τα δέντρα», μας έλεγε χαρακτηριστικά κοσοβάρος δημοσιογράφος. Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο, όπου υπερτερούν, εξοπλίζονται και συγκροτούν παραστρατιωτικές ομάδες για να υπερασπιστούν, όπως λένε τη ζωή τους και τις περιουσίες τους από τους φανατικούς Αλβανούς, οι οποίοι από την πλευρά τους έχουν τουλάχιστον από ένα καλάσνικοφ και κάμποσες χειροβομβίδες κρυμμένα στην αυλή του σπιτιού τους «για κάθε ενδεχόμενο». Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος εξάλλου στην Πρίστινα που να μην πιστεύει ότι οι ομάδες του πρώην UCK έχουν αποθηκευμένο σε μυστικές κρύπτες στα γύρω βουνά οπλισμό, κάτι που ανεπισήμως δεν αρνούνται ούτε οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας. Συσσωρευμένο μίσος και οπλισμένοι φανατικοί άνθρωποι δημιουργούν μια εφιαλτική ατμόσφαιρα, αφού ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι μπορεί να γίνει εάν η κατάσταση ξεφύγει πλήρως από τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας της διεθνούς κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή