«Εφυγε» σε ηλικία 73 ετών ο Πέτρος Αμπατζόγλου

«Εφυγε» σε ηλικία 73 ετών ο Πέτρος Αμπατζόγλου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα δύο χρόνια παρουσίας είχε στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία ο Πέτρος Αμπατζόγλου, που πέθανε χθες το πρωί, σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικίας 73 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και μετά το τέλος της Κατοχής τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και διορίστηκε στην Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών – Πειραιώς, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα το 1966. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία, ενώ για μεγάλα διαστήματα έζησε στο Λονδίνο.

Λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί, το 1962, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Μινώταυρος», ενώ το ντεμπούτο του είχε κάνει το 1960 από τη «Νέα Εστία». Το 1964 κυκλοφόρησε η πρώτη του νουβέλα «Ισορροπία τρόμου», που τιμήθηκε με το δεύτερο Κρατικό Βραβείο. Ακολούθησαν: η νουβέλα «Θάνατος μισθωτού» (1971), η νουβέλα «H γέννηση του Σούπερμαν» (1972), δύο συλλογές αφηγημάτων «Παραμύθια του Πέτρου» (1974) και «Προσωπική αποκάλυψη» (1978) και η νουβέλα «Σημεία και τέρατα» (1981). Από το 1987 άρχισε να καταπιάνεται με το μυθιστόρημα, με πρώτο το «Τι θέλει η κυρία Φρίμαν», που τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Ανθρώπινες σχέσεις», «Παύλος και Ελένη» (1990), «Μια συνηθισμένη μέρα» (1992) και τελευταίο «Στη σιωπή του έρωτα» (1997). Στο διάστημα αυτό έγραψε κι ένα βιβλίο για παιδιά με τίτλο «H αυτοκρατορία της Βροχίτσας» (1982). «Μετά τα έργα των δεκαετιών του ’70 και του ’80, όπου κυριαρχεί ο συνειρμικός, συχνά παραληρηματικός λόγος, ο Αμπατζόγλου επέστρεψε τα τελευταία χρόνια στην περισσότερο ρεαλιστική γραφή της πρώτης φάσης του και έγινε για πρώτη φορά δημοφιλής στο ευρύ κοινό, με τα μυθιστορήματα «Παύλος και Ελένη», γύρω από τη ζήλια ενός άντρα για την άπιστη ερωμένη του, και «Μια συνηθισμένη μέρα», που αναπλάθει την άχρωμη ιστορία της ζωής ενός τυπικού μικροαστού. Στο μυθιστόρημα «Στη σιωπή του έρωτα», ο Αμπατζόγλου περιγράφει με τρυφερότητα και χιούμορ ό,τι μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη συνάντηση δύο νέων της εποχής μας και στην αμοιβαία εξομολόγηση του έρωτά τους: το παιχνίδι των εντυπώσεων, τις αμφιβολίες, τις παρεξηγήσεις, τις μεταπτώσεις της διάθεσης, τις αμφίσημες χειρονομίες, τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στην απόρριψη και στην αποδοχή.

Η προβληματική του Πέτρου Αμπατζόγλου είναι προφανής, αλλά η εσκεμμένη κοινοτοπία των ιστοριών του ενδέχεται να κουράζει με την επαναληπτικότητά της. Ισως γι’ αυτό το πιο απολαυστικό βιβλίο του είναι η νουβέλα «Τι θέλει η κυρία Φρίμαν», όπου αυτοαμφισβητείται με χιούμορ ως συγγραφέας», σημειώνει ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στο βιβλίο «Ελληνες μεταπολεμικοί συγγραφείς».

Ολα τα βιβλία του Πέτρου Αμπατζόγλου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή