Ελληνικό «όχι» στο Σχέδιο Ανάν

Ελληνικό «όχι» στο Σχέδιο Ανάν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνημένη λύση», δήλωσε νωρίς τα ξημερώματα από τον Μπούργκενστοκ της Ελβετίας ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μετά το τέλος των δραματικών διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, μεταφέροντας εμμέσως και τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς για τον χειρισμό της υπόθεσης από τα Ηνωμένα Εθνη και τον διεθνή παράγοντα.

Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, δεν κατέστη δυνατή συμφωνία επί του Σχεδίου Ανάν και πλέον, κατά τα συμφωνηθέντα στη Νέα Υόρκη στις 13 Φεβρουαρίου, το Σχέδιο όπως διαμορφώθηκε μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και αλλαγές του γενικού γραμματέα του OHE θα τεθεί στην κρίση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου.

Ο κ. Καραμανλής, αφού εξήγησε ότι πήγε στην Ελβετία δεσμευμένος από την προηγούμενη διαδικασία και τόνισε πως όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. T. Παπαδόπουλο και την ηγεσία της Μεγαλονήσου, δήλωσε ότι «η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό και στην ηγεσία του» και είναι «πεπεισμένος ότι η απόφαση θα ληφθεί με σύνεση, υπευθυνότητα και διορατικότητα».

Δωρικός και φειδωλός σε δηλώσεις, ο κ. Καραμανλής άφησε τις λεπτομέρειες για την Αθήνα, αλλά ήταν εμφανώς δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Φρόντισε μόνο να υπογραμμίσει την καλή συνεργασία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο, όπως είπε, επιβεβαίωσε την ειλικρινή διάθεση των δύο πλευρών για περαιτέρω βελτίωση των καλών σχέσεών τους.

Εκβιαστικός λόγος Ανάν, θριαμβολογία Ερντογάν

Εκβιαστικό χαρακτήρα είχε η δήλωση, με την οποία ο γ.γ. του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν, συνόδευσε την παράδοση του τελικού Σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. «Η επιλογή είναι μεταξύ αυτής της λύσης ή της μη λύσης» υποστήριξε συγκεκριμένα και κάλεσε τις ηγεσίες όλων των πλευρών να καθοδηγήσουν με «σύνεση» τους λαούς τους, ώστε να ψηφίσουν θετικά στα δημοψηφίσματα και «να μην κάνουν πάλι το ίδιο λάθος». Διθυραμβικούς τόνους χρησιμοποίησε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για την ύπαρξη στην Κύπρο «δύο διαφορετικών δημοκρατικών κρατών που θα συνυπάρξουν σε ομοσπονδιακό πλαίσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή