Λάδι στη φωτιά από Φερχόιγκεν

Λάδι στη φωτιά από Φερχόιγκεν

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκληρωτική, κατά της Κύπρου, μεταστροφή του κλίματος στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ενωσης επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν, ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά, να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση Παπαδόπουλου τον «εξαπάτησε» και επιπλέον τον «προκαλεί». H δυσφορία της ευρωπαϊκής πλευράς για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο είχε διαφανεί από την επομένη του διαγγέλματος του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ομως μετετράπη σε πραγματική οργή, τουλάχιστον σε επίπεδο θεσμικών οργάνων, λόγω του γεγονότος ότι ο κ. Φερχόιγκεν δεν εμφανίστηκε, αν και το είχε ζητήσει, στην κυπριακή τηλεόραση, κρατική και ιδιωτική, ώστε να εκθέσει τις απόψεις της Επιτροπής για το Σχέδιο Ανάν και τον ρόλο της Ενωσης στην εφαρμογή του.

Ο ίδιος ο επίτροπος σημείωσε πως «το λιγότερο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από ένα κράτος που σε δέκα ημέρες εντάσσεται στην E.E., είναι να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να υπάρξει πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση του λαού για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάν». «Εμένα μου το απαγόρευσαν», προσέθεσε με εμφανή οργή, καθιστώντας σαφές ότι θεωρεί την κυβέρνηση Παπαδόπουλου τουλάχιστον συνυπεύθυνη για τον τηλεοπτικό αποκλεισμό του. «Ζητώ και απαιτώ από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να τηρηθούν στην πατρίδα του οι αρχές της ελευθερίας της πληροφόρησης και της ελεύθερης διατύπωσης της γνώμης και να διασφαλισθεί ότι στο εξής όλοι όσοι επιθυμούν να στηρίξουν το «ναι», να έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να ακουσθούν», τόνισε.

Είναι σαφές ότι εκείνο που έχει προκαλέσει αγανάκτηση στις Βρυξέλλες, δεν είναι τόσο το ανέκαθεν υπαρκτό ενδεχόμενο απόρριψης του Σχεδίου στο δημοψήφισμα, όσο η έντονα αρνητική στάση που εξ αρχής υιοθέτησε ο πρόεδρος της Κύπρου. Εξηγώντας γιατί θεωρεί ότι εξαπατήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, ο Φερχόιγκεν σημείωσε ότι «αν το 1999 στο Ελσίνκι δηλώσαμε ότι το Κυπριακό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη, το πράξαμε διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεσμεύθηκε ότι η ίδια δεν θα αποτρέψει την επίλυση του προβλήματος». «Καλώ τώρα τον κ. Παπαδόπουλο να πράξει ό,τι απαιτείται για να παραμείνει συνεπής προς τη δέσμευση αυτή» τόνισε, για να επισημάνει ότι, από την πλευρά της, η Ενωση έχει τηρήσει στο ακέραιο όλες τις δεσμεύσεις της.

«Μάταια επί μήνες δεχόμουν με καλή πίστη τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και έκανα ό,τι περνά από το χέρι μου για να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις υπερψήφισης της λύσης». Ομως, «αρχικά, όταν οι Τουρκοκύπριοι τάσσονταν κατά του Σχεδίου, οι Ελληνοκύπριοι με διαβεβαίωναν ότι συμφωνούσαν. Στη συνέχεια, ωστόσο, όταν κατέστη σαφές ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν έτοιμοι να αποδεχτούν το Σχέδιο, ο κ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να το υποστηρίξει». Κατόπιν τούτου ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση της Κύπρου «τον απογοήτευσε, τον προκάλεσε και τον εξαπάτησε»… «Στρέφομαι στους Ελληνοκυπρίους και δηλώνω ότι ουδέποτε θα υπάρξει κάποιο Σχέδιο που να καλύπτει 100% τις απαιτήσεις της μιας πλευράς, δεν θα υπάρξει καν καλύτερο Σχέδιο» κατέληξε, για να κάνει ένα τελευταίο σχόλιο: «O λαός της Κύπρου θα πρέπει στις 24 Απριλίου να ψηφίσει έτσι ώστε να δείξει ότι ζητεί την ειρήνη, την αλληλεγγύη και τη συνύπαρξη»…

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, μίλησε και αυτός για «φίμωση» των μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο, κάτι «που δεν είναι σωστό για μια χώρα που όφειλε να πληροί τα «κριτήρια της Κοπεγχάγης»» περί δημοκρατίας. O δε εισηγητής του Κοινοβουλίου για το Κυπριακό και ένας από τους σταθερότερους φίλους της Κύπρου, Ζακ Πόος, κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους «να αφήσουν τον εθνικισμό στην πόρτα της Ενωσης». Αλλη ευκαιρία δεν θα δοθεί και «ούτε ένας πρόσφυγας δεν θα γυρίσει στην πατρίδα του και ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης δεν θα αποχωρήσει» σε περίπτωση απόρριψης της λύσης, είπε, ενώ ανάλογες θέσεις εξέφρασαν ουσιαστικά σχεδόν όλοι οι ομιλητές, με τον αρμόδιο για την Τουρκία Ολλανδό ευρωβουλευτή Αρι Οστλάντερ να παρομοιάζει τη στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου με εκείνη του Ραούφ Ντενκτάς και να κατηγορεί την Κύπρο ότι εισέρχεται στην Ενωση «με τέχνασμα».

Μετά την ομιλία του, ο Φερχόιγκεν απεχώρησε εμφανώς αναστατωμένος και τη θέση του για τη δευτερολογία πήρε ο αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις επίτροπος Κρις Πάτεν. Αυτός επανέλαβε ότι σε περίπτωση απόρριψης της λύσης, η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στο τέλος της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία 422 ψήφων έναντι 30, με 47 αποχές, ψήφισμα υπέρ της αποδοχής του Σχεδίου και δηλώνεται ότι η Ενωση θα εγγυηθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει την ορθή εφαρμογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή