Μήνυμα Ερντογάν στη μειονότητα

Μήνυμα Ερντογάν στη μειονότητα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κ. Ταγίπ Ερντογάν τίμησε την τολμηρή, όπως πολλοί έσπευσαν με κινδυνολογική διάθεση να χαρακτηρίσουν, προσφορά του κ. K. Καραμανλή να ικανοποιήσει την επιθυμία του να ολοκληρώσει το ταξίδι στην Ελλάδα με μια ιδιωτικής φύσεως επίσκεψη στην καρδιά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Με τις προσεκτικές του κινήσεις και τις ισορροπημένες του ομιλίες απέφυγε να προκαλέσει έστω και στο ελάχιστο, ενώ δεν μάσησε τα λόγια του όταν χρειάστηκε να εκφράσει τις σκέψεις του για το μέλλον της μειονότητας. Δεν δίστασε να επισημάνει στους «αδελφούς της Δυτικής Θράκης», όπως τους αποκάλεσε, ότι «είναι Ελληνες πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες» και πρέπει να «εργαστούν για μια ισχυρή Ελλάδα» από την οποία, όπως είπε, «θα ωφεληθείτε και οι ίδιοι». Μιλώντας, εξάλλου, σε συγκεντρωμένο πλήθος στο χωριό Αρριανά και θίγοντας ένα ευαίσθητο ζήτημα των μειονοτικών, αυτό της ταυτότητάς τους, τους είπε ότι «κανείς δεν σας ζήτησε να εγκαταλείψετε την τουρκική σας συνείδηση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είστε Ελληνες πολίτες».

Ο κ. Ερντογάν έστειλε με τις ομιλίες και την αποφυγή επισκέψεων σε χώρους, όπου στο πρόσφατο παρελθόν εκκολάφθηκαν και μεταδόθηκαν ακραίες αντιλήψεις, το μήνυμα προς τους μουσουλμάνους, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική της Αγκυρας στη Δυτική Θράκη. Και το είπε πιο καθαρά στα μέλη της «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», που αποτελείται από τους κορυφαίους παράγοντες του μειονοτικού στοιχείου. «Να είστε ήπιοι και τα όποια προβλήματα προκύπτουν μπορεί να λυθούν με καλή θέληση», συνέστησε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως προβλήματα με μειονότητες υπάρχουν και στην Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν μάλλον απογοήτευσε όσους προέβλεπαν ότι, επισκεπτόμενος τη Θράκη, θα έδινε την ευκαιρία στη μειονότητα να «αναθαρρήσει» και να εκδηλώσει τα «πραγματικά της αισθήματα». Ούτε τουρκικές σημαίες υψώθηκαν, ούτε αρνιά εσφάγησαν, ούτε θορυβώδεις κινητοποιήσεις οργανώθηκαν, ούτε κραυγές διχαστικές ακούστηκαν. Το κλίμα στη Θράκη έχει αλλάξει, η θέση της μειονότητας έχει αναβαθμιστεί όσον αφορά την ισονομία και ισοπολιτεία, μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικότερα από κάθε άλλη φορά και εν πάση περιπτώσει ο κ. Ερντογάν, που οπωσδήποτε γνωρίζει άριστα την κατάσταση, δεν είχε λόγους να μην ενθαρρύνει τους «αδελφούς» να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση της ατμόσφαιρας.

Η περιοδεία στην Κομοτηνή εξελίχθηκε σε μια ήρεμη επίσκεψη, που προκάλεσε θετικές εντυπώσεις όχι μόνο στους μουσουλμάνους αλλά και στη χριστιανική κοινότητα. Δικαίωσε δε απόλυτα τον Ελληνα πρωθυπουργό, που δεν δίστασε να προσφέρει την απλόχερη φιλοξενία του στον Τούρκο ομόλογό του. Εκείνο που έκανε κακή εντύπωση στους μειονοτικούς, αλλά και σε στελέχη του κόμματός του, είναι η αρνητική στάση του κ. Παπανδρέου στην παρουσία Ερντογάν στη Θράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή