Και ο προαστιακός σιδηρόδρομος μπήκε σε τροχιά

Και ο προαστιακός σιδηρόδρομος μπήκε σε τροχιά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δόθηκε χθες το μεσημέρι σε εμπορική λειτουργία ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών που αναμένεται να αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου. Οι ολοκαίνουργιοι συρμοί θα αναπτύσσουν ταχύτητα ώς και 120 χιλιόμετρα και θα μετακινούν ανά δρομολόγιο περίπου 600 επιβάτες. Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα προστεθούν οι ηλεκτροκίνητοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας.

«Ηταν ένας άθλος»

Από χθες στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εκτός του προαστιακού φθάνει και το Μετρό. Από τον τελευταίο σταθμό της γραμμής 3 Μοναστηράκι -Δουκίσσης Πλακεντίας ειδικοί «δυρευματικοί» συρμοί θα αναχωρούν κάθε μισή ώρα και θα διανύουν 21 χιλιόμετρα, μέχρι το Αεροδρόμιο, πάνω στις ράγες του προαστιακού. «Ηταν ένας άθλος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης κατά τη διάρκεια των χθεσινών εγκαινίων και πρόσθεσε «κανένας δεν πίστευε πριν από λίγους μήνες ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν. Μέχρι και η ΔΟΕ είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της και είχε πειστεί ότι μέχρι τους Αγώνες θα ήταν έτοιμη μόνο η σύντομη διαδρομή Νερατζιώτισσα-Δουκίσσης Πλακεντίας. Ομως τα καταφέραμε και σήμερα ο Προαστιακός συνδέει το Αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης, στο σταθμό Λαρίσης».

Και σήμερα προαστιακός και μετρό θα εκτελούν δωρεάν δρομολόγια- «γνωριμίας» για το κοινό. Ομως οι επιβάτες του μετρό θα πληρώνουν εισιτήριο από την Κυριακή, ενώ οι επιβάτες του Προαστιακού από τη Δευτέρα.

Το κάθε μέσο θα πραγματοποιεί δύο δρομολόγια την ώρα, ώστε όσοι βρίσκονται στο «Ελ. Βενιζέλος» να μπορούν κάθε τέταρτο να χρησιμοποιούν ένα μέσο σταθερής τροχιάς. O Προαστιακός σήμερα και αύριο Κυριακή θα λειτουργεί από τις 10 π.μ ώς τις 6 μ.μ και το μετρό θα φτάνει στο Αεροδρόμιο από τις 6 π.μ. ώς τα μεσάνυχτα. Τόσο ο προαστιακός όσο και το μετρό από τις 13 Αυγούστου θα λειτουργούν με «πλήρες ωράριο». O προαστιακός θα πραγματοποιεί το πρώτο δρομολόγιό του από το Σταθμό Αθηνών (Λαρίσης) στις 4.26 π.μ. ενώ το τελευταίο θα ξεκινά από το Αεροδρόμιο στις 12.15 το βράδυ, πραγματοποιώντας στάσεις στο Ηράκλειο, την Κηφισιά, τη Δ. Πλακεντίας, την Παλλήνη, την Κάντζα, το Κορωπί και σε λίγο καιρό και στη Νερατζιώτισσα. Το μετρό θα ξεκινά τη λειτουργία του στις 5 π.μ. και θα διακόπτει στις 2 π.μ. H διαδρομή Σταθμός Αθηνών (Λαρίσης) μέχρι τον Διεθνή Αερολιμένα διαρκεί 41 λεπτά με τον προαστιακό ενώ η διαδρομή του μετρό από το Μοναστηράκι έως το αεροδρόμιο 37 λεπτά. Μάλιστα μετά τον Σταθμό της Δ. Πλακεντίας το μετρό δεν θα πραγματοποιεί καμιά στάση μέχρι το Αεροδρόμιο.

Το κόστος

Τα εισιτήρια για τον προαστιακό και το μετρό θα είναι 8 ευρώ γαι τη διαδρομή ώς το αεροδρόμιο ενώ μετά τους αγώνες είναι πολύ πιθανό να επανεξεταστεί η κλιμάκωση των τιμών του Προαστιακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή