Ελεύθερος ο Παπαχρόνης που αποκήρυξε τον Εωσφόρο

Ελεύθερος ο Παπαχρόνης που αποκήρυξε τον Εωσφόρο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 22 ετών είχε ήδη διαπράξει δύο δολοφονίες, τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονιών, βιασμούς, απόπειρες βιασμών και κακοποιήσεις. Στα 44 του, ο Κυριάκος Παπαχρόνης, ο διαβόητος «δράκος» αποφυλακίσθηκε χθες με περιοριστικούς όρους από τις δικαστικές φυλακές της Λάρισας

Η πορεία από τον… Εωσφόρο στον Θεό, στον οποίο όπως λέει έχει στραφεί σήμερα, πέρασε μέσα από το κελλί και διήρκεσε 22 χρόνια κράτησης, καθώς είχε καταδικαστεί σε δύο φορές ισόβια και 24 χρόνια κάθειρξη.

Η δήλωση χθες

Μετά την αποφυλάκισή του, εμφανίστηκε συγκινημένος και λιγομίλητος, ενώ διένειμε μια γραπτή δήλωση στους δημοσιογράφους, η οποία αναφέρει:

«Πριν 22 χρόνια, παρασυρόμενος από την ακρισία της ηλικίας και κυρίως από τις φαυλεπήβολες συναναστροφές μου, πουλήσαμε όλοι μας τις ψυχές μας στον Εωσφόρο -όπως ο Φάουστ- κι εγώ προσωπικά έχασα, λαμβάνοντας εξοντωτική ένδικη μισθαποδοσία. Hasta la vista, εν ευθέτω χρόνω».

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης από τη Δράμα, έφεδρος τότε ανθυπολοχαγός, είχε συγκλονίσει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το πανελλήνιο με την εγκληματική του δράση μέσα από μια σειρά δολοφονιών και βιασμών γυναικών στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Ξάνθη. Τον Δεκέμβριο του 1982, ύστερα από μεγάλες έρευνες που έγιναν στα στρατόπεδα της Βόρειας Ελλάδας, συνελήφθη και προφυλακίστηκε αφού κάθισε στο εδώλιο του Διαρκούς Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για σωρεία κακουργημάτων.

Στην αφοπλιστική ομολογία του είχε πει τότε μεταξύ άλλων ότι θα ήταν κρίμα αν δεν τον έπιαναν, διότι είχε σκοπό να συνεχίσει τη δράση του εναντίον των γυναικών, προς τις οποίες, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του, έτρεφε ιδιαίτερο μίσος και γι’ αυτό εισέπραττε ικανοποίηση όταν τις χτυπούσε…

Θέλοντας τότε να εξηγήσει τα κίνητρα που τον οδήγησαν στις εγκληματικές επιθέσεις του είχε πει ότι το πρόβλημά του με τις γυναίκες ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών, δηλαδή την πρώτη φορά που επισκέφθηκε με τους φίλους του έναν οίκο ανοχής. Θεώρησε τότε ότι η ιερόδουλη με την οποία ήρθε σε επαφή, του μίλησε ειρωνικά και τον προσέβαλε σε τέτοιον βαθμό, ώστε αποφάσισε να εκδικηθεί το γυναικείο φύλο διαπράττοντας μια σειρά εγκλημάτων. Στις περιγραφές της δράσης του υπάρχει η χαρακτηριστική φράση ότι τον «ερέθιζε και τον ενοχλούσε ο ήχος των τακουνιών από τα γυναικεία παπούτσια», ενώ ήταν χαρακτηριστικό ότι σε κάθε του επίθεση φορούσε τη στρατιωτική στολή.

Το πρώτο θύμα δολοφονίας του Κυριάκου Παπαχρόνη ήταν η ιερόδουλος Γεωργία Θεοχαρίδου (1981) και το δεύτερο η νεαρή φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, Αναστασία Αλεξανδρίδου (1982). Την ίδια εποχή είχε διαπράξει βιασμούς και κακοποιήσεις γυναικών, προκαλώντας σοβαρές σωματικές βλάβες στα θύματά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στις φυλακές της Λάρισας, ο Κυριάκος Παπαχρόνης είχε δεχθεί δεκάδες ερωτικές επιστολές, καθώς δεν ήταν λίγες οι γυναίκες που τον θεωρούσαν ιδιαίτερα ωραίο και γοητευτικό άντρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή