Κλυδωνίζεται η Εκκλησία από τις αποκαλύψεις

Κλυδωνίζεται η Εκκλησία από τις αποκαλύψεις

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοιχτή σύγκρουση στους κόλπους της Ιεραρχίας οδηγούν οι αποκαλύψεις για τον ρόλο του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, τόσο στο παραδικαστικό κύκλωμα όσο και στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και συνδέουν τον συγκεκριμένο κληρικό με αρχιερείς του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου, αλλά και με τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο πριν από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, προκάλεσαν την αντίδραση της Αρχιεπισκοπής. Σήμερα ο κ. Χριστόδουλος θα κάνει δηλώσεις για την υπόθεση, που ήδη διερευνάται από τη δικαιοσύνη.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή υποστηρίζει ότι επιχειρείται η σπίλωση του Αρχιεπισκόπου και η αμαύρωση της εικόνας της Εκκλησίας. Στο μεγαλύτερο όμως μέρος της απαντά στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου για τις «κινήσεις Γιοσάκη» πριν από την αρχιεπισκοπική εκλογή. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Θηβών σε δηλώσεις του στην «K» υποστηρίζει ότι γίνεται προσπάθεια μετατόπισης του θέματος. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές μέσα στην Εκκλησία που ζητούν «κάθαρση» και απομάκρυνση «όλων όσοι εμπλέκονται και διαπλέκονται με τον συγκεκριμένο κληρικό, όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

«Καταφαίνεται πλέον σαφώς η συνδυασμένη προσπάθεια, διά της υπόθεσης Γιοσάκη, να σπιλωθεί το πρόσωπο του Μακαριωτάτου και εν γένει να αμαυρωθεί η εικόνα της Εκκλησίας με τη διασπορά χαλκευμένων ειδήσεων με υπονοούμενα, που μόνο στη νοσηρή φαντασία των επινοητών τους υπάρχουν», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Στην ίδια ανακοίνωση η Αρχιεπισκοπή απαντά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου. O Μητροπολίτης αποκάλυψε ότι πριν από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 1998 τον επισκέφθηκε ο Γιοσάκης μαζί με ανώτερο δικαστικό και του παρουσίασαν δύο έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο προφυλάκισης μετά καταγγελίες για οικονομικό σκάνδαλο στην Εκκλησία. O κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κατέθεσε χθες στον αντεισαγγελέα κ. Σανιδά για τη συνάντηση αυτή, αποκάλυψε και το όνομα του ανώτερου δικαστικού που τον συνόδευε. «Ηταν ο κ. Νίκος Αθανασόπουλος», δηλώνει στην «K» και προσθέτει: «Δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψης τους. Δεν με εκβίασαν, αλλά μου είπαν ότι είναι τραγική η κατάστασή μου και σε λίγο μπαίνω στη φυλακή. Αυτό το στήριζαν σε δύο έγγραφα, που μου παρουσίασαν. Το ένα ήταν μια επιστολή, που υποτίθεται έγραψε ο Μητροπολίτης Λέρου και Καλύμνου προς τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ματθία και ζητούσε να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον μου. Αυτό το παρέδωσα μετά τις εκλογές στον Αρχιεπίσκοπο και αργότερα πληροφορήθηκα από κάποιον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς ότι ήταν πλαστό. Εκτοτε δεν ασχολήθηκα ξανά».

Η Αρχιεπισκοπή σημειώνει ότι η επίσκεψη Γιοσάκη στον Μητροπολίτη Θηβών «είναι παντελώς άγνωστη» στον Αρχιεπίσκοπο «υπέρ του οποίου δήθεν ενήργησε ο Γιοσάκης, σύμφωνα με τους υπαινιγμούς που αφέθηκαν να αιωρούνται». «Είναι παντελώς ανεξήγητο το ενδιαφέρον του Γιοσάκη για την εκλογή του Μακαριωτάτου, ο οποίος ούτε είχε ούτε φυσικά έχει οιανδήποτε σχέση ή επικοινωνία μαζί του», προστίθεται στην ανακοίνωση. Αντιθέτως γίνεται επίκληση μιας έγγραφης καταγγελίας, που υπέβαλε πριν από δύο ημέρες ο Ρώσος ιεροδιάκονος Ιγκόρ Χλοπόνιν, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με το παραδικαστικό κύκλωμα και που υποστηρίζει -σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής- «ότι υπήρχαν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ του κ. Ιερωνύμου και του Γιοσάκη».

«Ουδέν ψευδέστερον του ότι ο π. Γιοσάκης ήταν στο περιβάλλον μου ή ότι εγώ είχα κάποια σχέση στενή μαζί του ή ότι είχαμε κουβεντιάσει ότι θα γινόταν Αρχιγραμματέας. Αυτά είναι ψεύδη και φαντασίες. O π. Ιγκόρ είναι θύμα ενός άλλου κυκλώματος που πιστεύω πως σύντομα θα αποκαλυφθεί και πάλι τα ίδια πρόσωπα θα παίζουν τον ίδιο ρόλο», υποστηρίζει ο κ. Ιερώνυμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος ιεροδιάκονος απομακρύνθηκε από τη Μητρόπολη Θηβών και βρήκε φιλοξενία -σύμφωνα με πληροφορίες- από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητο, τον οποίο οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν να συνδέεται με τον Ιάκωβο Γιοσάκη. O Μητροπολίτης Θηβών εκτιμά ότι επιχειρείται ένας αποπροσανατολισμός από την πραγματική υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος και των εμπλεκομένων σε αυτό. «Διερωτώμαι τι θέλουν αυτήν τη στιγμή. Να διαλευκανθεί το θέμα πέρα για πέρα ή να δημιουργήσουμε δήθεν μια αντιδικία και αντιπαράθεση μεταξύ εμού και του Αρχιεπισκόπου; Αυτό είναι το θέμα και λυπάμαι που γίνεται προσπάθεια μετατόπισής του».

Εκκλησιαστική δικαιοσύνη

Την ίδια ώρα η υπόθεση Γιοσάκη παίρνει τον δρόμο και της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Αττικής, ο Αρειος Πάγος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος να τον ενημερώσει για τα στοιχεία που αφορούν την εμπλοκή του αρχιμανδρίτη στο παραδικαστικό κύκλωμα. O κ. Παντελεήμων θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην παραπομπή του Γιοσάκη σε επισκοπικό δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στους κόλπους της Ιεραρχίας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί εκρηκτική. Ολοι περιμένουν τη μεθαυριανή συνεδρίαση της ΔΙΣ, όπου δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πολλοί αρχιερείς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα όσα υποστήριξε την Κυριακή ο κ. Χριστόδουλος, που μίλησε για «σκοτεινές δυνάμεις» που στοχεύουν τους εκκλησιαστικούς ηγέτες. «Την ώρα που γίνονται συγκεκριμένες αποκαλύψεις που αγγίζουν το ευρύτερο περιβάλλον του αρχιεπισκόπου, δεν μπορούμε να μιλάμε αόριστα για σκοτεινές», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή