«Εφυγε» ο Λάζαρος Ανδρέου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ποίημα για την αιωνιότητα με τίτλο «Αφορισμοί» του Λάζαρου Ανδρέου δημοσιεύει το τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «Εντευκτήριο», που συνέπεσε να κυκλοφορήσει μια ημέρα μετά τον θάνατο του ποιητή. O Λάζαρος Ανδρέου, γνωστός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ποιητής και στιχουργός, πέθανε προχθές σε ηλικία 55 χρόνων. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του ΚΘΒΕ («O Ιάκωβος και ο Αφεντης», «Πλατόνοφ», «Το Φιντανάκι», «Τρικυμία» κ.ά.). Σημαντική ήταν και η παρουσία του στον κινηματογράφο («Καραβάν Σαράι» του Τάσου Ψαρρά, «Το μόνο της ζωής μου ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη, «Από το χιόνι» του Σωτ. Γκορίτσα, «Ταξίδι του μέλιτος» του Γ. Πανουσόπουλου) ενώ η ερμηνεία στα «Χρυσά μήλα των Εσπερίδων» του χάρισε το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου στο 38ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τους συνθέτες Σταύρο Κουγιουμτζή, Νίκο Παπάζογλου κ.ά. Ενα ποίημά του, «O επικηρυγμένος», έμελλε να φιλοξενεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Εντευκτήριο». Γράφει ο Λάζαρος Ανδρέου: [. ..«Εγώ δεν είπα εκείνη τη στιγμή «απελθέτω το ποτήριον τούτο». Το ήπια με ηδονή και μ’ εκείνη την απελπισία του ταγμένου, χωρίς ψευδαίσθηση για ανάσταση, γυρνώντας σε δρόμους επικηρυγμένης ηθικής και κοινωνικής παράκρουσης. Γι’ αυτό δεν θα αναστηθώ: γιατί ενταφίασα μαζί μου το θαύμα.. .. Οταν μιλάμε για αιωνιότητα, μιλάμε για λογαριασμό άλλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή