Βελιγράδι καλεί Αθήνα για επενδύσεις

Βελιγράδι καλεί Αθήνα για επενδύσεις

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν η… μισή κυβέρνηση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, για να συμμετάσχει σε συνέδριο και έκθεση για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, που είναι ήδη σημαντική, αλλά υπάρχει περιθώριο για πολύ περισσότερα. Περίπου 200 ελληνικές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών δραστηριοποιούνται στη Σερβία και το Μαυροβούνιο -πρόσφατα οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς προχώρησαν σε εξαγορές σερβικών τραπεζών μέσω ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η Eurobank προχωρεί με οργανική ανάπτυξη και η Εθνική έχει ήδη σημαντική παρουσία· η Δέλτα ελέγχει περίπου τα δύο τρίτα της σερβικής αγοράς παγωτού.

Ωστόσο η γειτονική χώρα διψάει για ξένες επενδύσεις και θέλει να δει την ελληνική παρουσία να αυξάνεται. Το συνέδριο, που θα γίνει στο Χίλτον στις 8-10 Φεβρουαρίου, τελεί υπό την αιγίδα των αρμοδίων υπουργείων των δύο χωρών, ενώ την επίσημη έναρξη θα κάνουν ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και η πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν τις ευκαιρίες επενδύσεων στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, τα προγράμματα χρηματοδότησης και την ανταλλαγή επιχειρηματικών εμπειριών. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση, δίνοντας ευκαιρίες επαφών μεταξύ επιχειρηματιών των δύο πλευρών. Στις 10 Φεβρουαρίου θα διοργανωθούν θεματικά εργαστήρια με ξεχωριστές ενότητες που θα αναφέρονται στα θέματα ενέργειας και ορυκτού πλούτου, τον τραπεζικό τομέα, τις γεωργικές επιχειρήσεις, τα ακίνητα, την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, τα δημόσια έργα και τις κατασκευές, καθώς και τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Διοργανωτής του συνεδρίου είναι η ανθρωπιστική οργάνωση Lifeline Hellas (τηλ. 210-3634570, www.partner-shipinitiative.gr, www.lifeline aid.info), που τελεί υπό την αιγίδα της πριγκίπισσας Αικατερίνης, συζύγου του πρίγκιπα Αλέξανδρου Καρατζεόρτζεβιτς, γιου του τελευταίου βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας. «Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα και η δημιουργία θέσεων εργασίας στη Σερβία» τόνισε στην «K» ο πρίγκιπας Αλέξανδρος που πρόσθεσε ότι «έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, πολύ χαμηλή φορολογία κερδών, μόλις 10%, δημιουργούμε υποδομές και έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, αδελφικές θα έλεγα». O πρίγκιπας Αλέξανδρος επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στις ιδιωτικοποιήσεις που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα» αλλά και γενικότερα για επενδύσεις σε γεωργικές επιχειρήσεις, ειδικά στην εύφορη περιοχή της Βοϊβοδίνας, στη φαρμακοβιομηχανία, την πληροφορική, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και αλλού.

Η γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών κάνει τα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, που είναι τέταρτη σε επενδύσεις στη Σερβία μετά τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία, ακόμη πιο σημαντικά. Ωστόσο, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης του λεγόμενου Διαδρόμου X (10), δηλαδή του οδικού δικτύου που συνδέει τη νότια Βαλκανική με την κεντρική Ευρώπη. Πράγματι το έργο αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα καθώς αποτελεί τη σύνδεσή της με την Ευρώπη.

«Εχουμε μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της περίθαλψης και αντιμετωπίζουμε σημαντικό προσφυγικό πρόβλημα (650.000 άτομα)» τόνισε ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, αναφερόμενος στο έργο της οργάνωσης Lifeline, που προσφέρει στη χώρα βοήθεια όπως ασθενοφόρα, θερμοκοιτίδες, τρόφιμα, ρούχα, εκπαιδευτικό εξοπλισμό κ.λπ. «Οι Ελληνες έχουν προσφέρει βοήθεια που ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ μέσω της Lifeline» ανέφερε. H Σερβία έχασε μια κρίσιμη δεκαετία λόγω του γιουγκοσλαβικού πολέμου που τον πλήρωσε με το παρατεταμένο εμπάργκο και την αποκορύφωση των βομβαρδισμών του 1999, ωστόσο, παρατηρούμε, έχει ανακτήσει ένα σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. «Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη», απαντά ο πρίγκιπας Αλέξανδρος και προσθέτει «είναι δύσκολη δουλειά, δεν ζηλεύω τους πολιτικούς». «Αλήθεια, επιδιώκετε την παλινόρθωση της μοναρχίας στη χώρα σας;» ρωτούμε τον γιο του τελευταίου βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας. «Οχι δεν θα ήθελα. Επειτα από πολλά χρόνια δικτατοριών και προσωπικοτήτων που άσκησαν την εξουσία στη χώρα έχουμε δημοκρατία, ήμαστε πάλι στην αρχή. Τώρα η εξουσία ανήκει στους πολίτες. Και αυτό πρέπει να γίνεται, πρώτα ο λαός» απαντά απερίφραστα που θέλει να μένει μακριά από την πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή