ΔΙΣ: τριμελής επιτροπή για τις καταγγελίες

ΔΙΣ: τριμελής επιτροπή για τις καταγγελίες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να διερευνήσει κάθε καταγγελία που υπάρχει εις βάρος ιεραρχών και κληρικών εμφανίστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. O Αρχιεπίσκοπος και οι δώδεκα συνοδικοί αρχιερείς κάλεσαν χθες όλους όσοι έχουν δηλώσει μέσω των MME ότι κατέχουν στοιχεία ενοχοποιητικά εις βάρος αρχιερέων να τα θέσουν υπ’ όψιν της Συνόδου. Για τον σκοπό αυτόν ο Αρχιεπίσκοπος όρισε ειδική τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, Ελασσόνος κ. Βασίλειο και Σάμου κ. Ευσέβιο, προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες που θα κατατεθούν. Ανάλογη επιτροπή, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί ποτέ, είχε συσταθεί και πριν από τρία χρόνια, όταν είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες κατά του Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνοδικοί αρχιερείς επανέλαβαν εκ νέου την πρόσκλησή τους προς τους πιστούς μετά τις πληροφορίες για νέες αποκαλύψεις.

«Ζούμε υπό καθεστώς τρομοκρατίας» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ για να προσθέσει: «Φοβόμαστε να μιλήσουμε και στο τηλέφωνο για να βοηθήσουμε πάσχοντες συνανθρώπους μας». Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη διοίκηση της Εκκλησίας, είναι η απόφαση της ΔΙΣ να παρατείνει τις συνεδριάσεις της μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή του κ. Χριστόδουλου, που η ΔΙΣ θα συνεδριάσει για έναν ολόκληρο μήνα. O εκπρόσωπος της Συνόδου, Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, δήλωσε ότι «η ΔΙΣ είναι αποφασισμένη να εξετάσει κάθε πτυχή οποιασδήποτε καταγγελίας εναντίον αρχιερέα ή κληρικού». Αντιθέτως ο κ. Χριστόδουλος -σύμφωνα με τον κ. Δωρόθεο- δεν αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση στις αποκαλύψεις που αφορούν τον ίδιο, ενώ το θέμα δεν το έθιξαν ούτε οι συνοδικοί αρχιερείς.

Η ΔΙΣ αποφάσισε να ζητήσει επίσης από τον Μητροπολίτη Τριφυλίας κ. Στέφανο γραπτές εξηγήσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών, οι οποίες υποστηρίζεται ότι τον αφορούν. Σημειώνεται ότι οι φωτογραφίες έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χωρίς η Ιεραρχία να προχωρήσει σε έρευνα. Από την πλευρά του ο κ. Στέφανος δηλώνει «αθώος» και προσθέτει: «Δεν γνωρίζω ποιος είναι στις φωτογραφίες. Αγνοώ τα πάντα».

Πάντως πολλοί αρχιερείς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα αποτελέσματα της κάθαρσης. «Τόσα χρόνια είναι γνωστές οι καταγγελίες για τον Μητροπολίτη Τριφυλίας, τώρα θυμήθηκαν να τις ελέγξουν;» αναρωτιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος εξέφρασε την πικρία του για τη δημοσίευση των συγκεκριμένων φωτογραφιών. «Είναι αμαρτία ένας ηλικιωμένος ιεράρχης να διασύρεται» φέρεται να είπε. H ΔΙΣ αποφάσισε επίσης να διανεργήσει οικονομικό έλεγχο στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας, μετά έγγραφο αίτημα του μητροπολίτη του νησιού κ. Σπυρίδωνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή