Κοινό μυστικό η διαφθορά στη Δικαιοσύνη

Κοινό μυστικό η διαφθορά στη Δικαιοσύνη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης ίσως να είχε συντελεστεί πολλά χρόνια πριν, καθώς η περιγραφή της όζουσας κατάστασης, που αποκαλύπτεται την τελευταία περίοδο, είχε αποτυπωθεί ήδη από το 1993 σε έγγραφο του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συνοδευόμενο και από προτάσεις για δραστικές παρεμβάσεις. Το έγγραφο «φωτιά» του επίτιμου εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Γ. Πλαγιανάκου, που αναφέρεται στη σοβαρή έρευνα του αείμνηστου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ανδρέα Φλούδα (βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο που χαρακτηρίστηκε από πολλούς μυστήριο), «επικαιροποιείται» πλήρως, 12 χρόνια μετά, με τα σημερινά δρώμενα στη Δικαιοσύνη, αφού κατά προφητικό τρόπο περιέγραφε τις μαύρες και γκρίζες ζώνες και την ανάγκη κάθαρσης του χώρου από επίορκους λειτουργούς. Το «πόρισμα Φλούδα», το οποίο τότε είχε προκαλέσει «παντοειδείς δυσαρέσκειες και αντιδράσεις», εντόπιζε αρρυθμίες που δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες, κυρίως για τη δικαστική περιφέρεια του Πειραιά. Αντιπαραθέτοντας κανείς τα τότε ευρήματα της έρευνας με τα σημερινά, θα παρατηρήσει ότι ταυτίζονται σε πολλές περιπτώσεις, καθώς έχουν αφετηρία τον Πειραιά και κοινό σημείο αναφοράς υποθέσεις ναρκωτικών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «από το 1985 έως το 1991 εκδόθηκαν από το Πλημμελειοδικείο Πειραιώς 600 δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες διετάσσετο η απόλυση καταδίκων, ως αποθεραπευθέντων τοξικομανών· από τις αποφάσεις αυτές οι 479 έχουν συνταχθεί μόνο ως «αποσπάσματα» (δηλαδή μόνο το «Διά ταύτα», χωρίς ιστορικό και αιτιολογικό και χωρίς να αναγράφεται η σύνθεση του δικαστηρίου) ενώ οι υπόλοιπες 120 έχουν συνταχθεί κανονικώς».

Συνολικά αντικείμενο πειθαρχικής διερευνήσεως αποτέλεσαν περίπου 100 αποφάσεις Τριμελών Πλημμελειοδικείων και Εφετείων, στην έκδοση των οποίων μετείχαν περίπου 250 δικαστικοί και 80 εισαγγελικοί λειτουργοί! Στον αριθμό αυτό ας σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις, για τις οποίες είχε παρέλθει πενταετία και είχε παραγραφεί το πειθαρχικό παράπτωμα, ούτε οι περιπτώσεις του πλήθους των «αναιτιολόγητων» (μόνο με αποσπάσματα, χωρίς σκεπτικό) αποφάσεων!

Συγγενικοί δεσμοί

Η ιστορία με τις «ύποπτες» αποφάσεις είναι γνωστή ώς έναν βαθμό σε πολιτικές και δικαστικές ηγεσίες και τα συμπεράσματα του πορίσματος, όπως φαίνεται και από τις σημερινές αποκαλύψεις, είναι διαχρονικά. Ενας δίαυλος, μέσα από τον οποίο μπορεί να εξυφανθεί «διαπλοκή», είναι αυτός των συγγενικών δεσμών μεταξύ συζύγων και άλλων συγγενών (παιδιών κ.ά.) των δικαστών και των δικηγόρων. Το κριτήριο επιλογής των δικηγόρων ενδεχομένως να μην είναι πάντοτε η επάρκειά τους, αλλά οι συγγενικές τους σχέσεις ή οι διασυνδέσεις τους με δικαστικούς λειτουργούς και η προσδοκία γρήγορου και ευμενέστερου αποτελέσματος. Ενα άλλο σύμπτωμα, που παρατηρείται και ευνοεί την ανάπτυξη αθέμιτων σχέσεων, είναι ο μεγάλος χρόνος παραμονής των ίδιων δικαστών στις έδρες όπου υπηρετούν. Αυτές τις ημέρες, μεταξύ των προς διερεύνηση υποθέσεων συγκαταλέγονται περιπτώσεις δικαστών εν ενεργεία, ανωτάτης βαθμίδας, με αναγνωρισιμότητα στον κλάδο τους, κατά τις οποίες στενά συγγενικά τους πρόσωπα, δικηγόροι στο επάγγελμα, ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν τάχιστα υποθέσεις πελατών τους, επίσης «διακεκριμένων». Υπόνοιες μπορεί να δημιουργηθούν, για παράδειγμα, πώς προσδιορίστηκε η εκδίκαση μιας αγωγής εντός διμήνου, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι η εισαγωγή μιας υπόθεσης σε δίκη νωρίτερα από έναν χρόνο θεωρείται κατόρθωμα…

Χαμένη ευκαιρία

Το ερώτημα γιατί έμεινε αναξιοποίητο το «καυτό» εκείνο πόρισμα παραμένει αναπάντητο. Το «κλειδί» για την πορεία των ερευνών, σήμερα, είναι να διερευνηθεί ενδελεχώς ποιοι δικαστές μετείχαν στις συνθέσεις με τις «θολές» αποφάσεις κι αν υπάρχει ταυτότητα προσώπων, επισημαίνουν δικαστικοί κύκλοι. Το έγγραφο του κ. Πλαγιανάκου προς την τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη, που εξέθετε τη δυσάρεστη κατάσταση, αλλά και το «πόρισμα Φλούδα», αποδεικνύεται μια εξαιρετική, αλλά χαμένη ευκαιρία για την κάθαρση στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή