Ποιος πέρασε από την Κατάρα και δεν φοβήθηκε

Ποιος πέρασε από την Κατάρα και δεν φοβήθηκε

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. O ορεινός όγκος της Κατάρας (όρος Ζυγός) έδειξε άλλη μια φορά το Σαββατοκύριακο το σκληρό του πρόσωπο σε εκατοντάδες οδηγούς φορτηγών και επιβατικών αυτοκινήτων που αψήφησαν τη σφοδρή χιονοθύελλα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και κάποιοι εξ αυτών να κινδυνέψουν.

Το ότι δεν υπήρξαν θύματα αποδίδεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων αποχιονισμού, που υπό απίστευτα δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να αποκολλήσουν νταλίκες που είχαν «διπλώσει» και να ρυμουλκήσουν ακινητοποιημένα λεωφορεία και μικρότερα αυτοκίνητα.

Εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών χαρακτήριζαν παράτολμο το εγχείρημα των οδηγών που προσπάθησαν να διασχίσουν την Κατάρα σε συνθήκες σφοδρής χιονόπτωσης και εγκληματικό εκείνων που αμέλησαν να τοποθετήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

«Η Κατάρα για μία ακόμα φορά επιβεβαίωσε το όνομά της», σχολίασε ο νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέκος Καχριμάνης.

«Το βουνό αυτό δεν αστειεύεται και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να το διασχίσει κανείς με χιόνι, γιατί οι μεταβολές του καιρού είναι έντονες και απρόβλεπτες».

Η παράδοση θέλει την Κατάρα, το ορεινό ανάγλυφο της Πίνδου μέσω του οποίου διεξάγεται κυρίως η κυκλοφορία από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία προς την Ηπειρο, να πήρε το όνομα από ένα δεσπότη των Ιωαννίνων που θέλησε να την διασχίσει το 1800 με προορισμό τα Τρίκαλα.

Στη διαδρομή δεν άντεξε και όταν έφτασε σε κάποιο ξέφωτο, που σήμερα είναι γνωστό ως «κάμπος του δεσπότη», λίγο πριν ξεψυχήσει, καταράστηκε το μέρος…

Θρύλοι και παραδόσεις, όπως αυτός του δεσπότη, τυλίγουν την ιστορία του περάσματος της Κατάρας ενώ άλλοι πολλοί αφορούν σε περιπέτειες καραβανιών τα παλαιότερα χρόνια και οδηγών αυτοκινήτων αργότερα που ταξίδευαν προς και από την Ηπειρο.

Σε υψόμετρο 1.699, στον αυχένα της, το χιόνι τον χειμώνα φτάνει και τα δύο μέτρα, αλλά τις συνθήκες καθιστούν εφιαλτικές οι σφοδροί άνεμοι που σαρώνουν τον ορεινό όγκο από κάθε κατέυθυνση.

«Πρόκειται για μια διαδρομή 18 χιλιομέτρων με στενό δρόμο, ανηφόρες και στροφές και όταν χιονίζει και φυσάνε αέρηδες από παντού, είναι αδύνατο ο οδηγός να βρει τον δρόμο. Σε τέτοιες συνθήκες μπροστά καθαρίζουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και όταν οι χειριστές κοιτάξουν πίσω δεν βλέπουν τον δρόμο από το χιόνι»…

Για τους οδηγούς παραμένει η δυσκολότερη διαδρομή στο ελληνικό οδικό δίκτυο και τον χειμώνα μετατρέπεται σε πραγματικό φόβητρο.

Λέγεται μάλιστα ότι όταν κάποιος οδηγός φορτηγού περάσει την Κατάρα με χιονοθύελλα και τον ρωτήσουν συνάδελφοί του πώς είναι ο καιρός στην κορυφή απαντάει με τη φράση: «Χορεύουν οι διαβόλοι».

Οπως φαίνεται, η Κατάρα θα ταλαιπωρεί τουλάχιστον μία τετραετία ακόμη τους οδηγούς, αφού αναμένεται το 2008 να έχει ολοκληρωθεί η παράκαμψή της που προβλέπει ο σχεδιασμός της Εγνατίας.

Εως τότε, οι αρχές συνιστούν σε όσους θελήσουν να την διασχίσουν τον χειμώνα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όταν χιονίζει πολύ να μην το επιχειρήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή