Εργα και ημέρες στη Δικαιοσύνη καταγγέλλει ο κ. Στ. Ματθίας

Εργα και ημέρες στη Δικαιοσύνη καταγγέλλει ο κ. Στ. Ματθίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωμές κομματικές παρεμβάσεις, πιέσεις συνδικαλιστών προς τις πολιτικές ηγεσίες της Δικαιοσύνης, προαγωγές δικαστικών σε χαριστικές θέσεις, «διαπλοκή» υπουργών με συνδικαλιστές και προώθηση «φιλοδικαστικών» μέτρων ασύμβατων με το δικαστικό λειτούργημα είναι τα «σημεία και τέρατα», που χαρακτήριζαν τα τελευταία 15 χρόνια τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης. Οι παραπάνω διαπιστώσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς καταγράφονται από τον πρώην και επίτιμο πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Στέφανο Ματθία σε άρθρο – παρέμβασή του (νομικό περιοδικό «Συνήγορος») για τα δρώμενα στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα ανασύρονται, κατά πληροφορίες, από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα έξι πειθαρχικές υποθέσεις, που είχαν τεθεί στο αρχείο από το 2001. Σε αυτές επανελέγχονται περίπου 10 δικαστές, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας.

Χαλάρωση

Στο βαρυσήμαντο άρθρο του, ο κ. Ματθίας υπογραμμίζει αρχικά ότι «τα κρούσματα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη εξηγούνται από μια γενικότερη χαλάρωση, που εμφανίστηκε την τελευταία 15ετία και οφείλεται κυρίως σε χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας». O επίτιμος πρόεδρος αναφέρεται στα «ευκαιριακά νομοθετήματα» που θεσπίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, από ορισμένους υπουργούς Δικαιοσύνης και υποβάθμιζαν τις εξουσίες των θεσμοθετημένων οργάνων (ιδίως του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και της Επιθεώρησης), εγκαινιάζοντας «μια πρωτόγνωρη «συνεργασία» με συνδικαλιστές του κλάδου ως κομματικούς τοποτηρητές!»

«Σταδιακά οι συνδικαλιστές έγιναν ο σύνδεσμος μεταξύ του υπουργείου και του δικαστικού σώματος και ο αποκλειστικός σχεδόν συνομιλητής του υπουργού», επισημαίνει και όπως επεξηγεί τα «φιλοδικαστικά μέτρα, ασυμβίβαστα με το δικαστικό φρόνημα», προωθήθηκαν για να στηριχθεί η επανεκλογή των συνδικαλιστών αυτών, «που ήταν ή εμφανίζονταν ως κομματικά προσκείμενοι, και για να μπορεί, μέσω αυτών, να επηρεάζει η πολιτική ηγεσία τους δικαστές»… Τις διατάξεις αυτές χαρακτηρίζει μέτρα «βολέματος», εστιάζοντας την προσοχή του σε πέντε σημεία:

– Πρώτον, ορίστηκε ότι ο δικαστής ουδέποτε ελέγχεται από την υπηρεσία Επιθεώρησης για τετράμηνη καθυστέρηση έκδοσης πολιτικής απόφασης, έστω κι αν πρόκειται για υπόθεση επείγουσα και απλούστατη. Καθιερώθηκε δηλ. η καθυστέρηση ως «δικαίωμα»! Οι καθυστερήσεις «θέριεψαν» με νομοθετική κάλυψη!

Οι επιθεωρητές

– Δεύτερον, η επιλογή των επιθεωρητών αφαιρέθηκε από την αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, στην οποία ανέκαθεν ανήκε, και ανατέθηκε στον κλήρο, που όμως δεν βγάζει πάντοτε τους καταλληλότερους.

– Τρίτον, ορίστηκε ότι οι προϊστάμενοι (μέλη της Διεύθυνσης) των πρωτοδικείων και εφετείων θα αναδεικνύονται με εκλογές μεταξύ των μελών του δικαστηρίου, ότι εκλόγιμος είναι οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από την αρχαιότητα, και ότι ο δικαστής που εκλέγεται είναι επανεκλόγιμος. Ετσι, καλλιεργήθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις, πρόωρες φιλοδοξίες και επιδιώξεις και αφύσικες συμμαχίες. Στις εκλογές πρωτοστατούν οι συνδικαλιστές. Αυτοί υποδεικνύουν ποιοι πρέπει εκάστοτε να ψηφιστούν, προσδίδοντας και κομματική χροιά στην εκλογή. Ακολούθως αυτοί χειραγωγούν τον εκλεκτό τους, ο οποίος άλλωστε έχει ανάγκη της υποστήριξής τους για να επανεκλεγεί! Σε κάποιες περιπτώσεις η εξάρτηση των προϊσταμένων από τους συνδικαλιστές, που με τη σειρά τους υποστηρίζονται από το υπουργείο, επέτρεψε αθέμιτες παρεμβάσεις.

– Τέταρτον, έγινε αθρόα αναβάθμιση δικαστικών θέσεων και ακολούθησαν προαγωγές σε χαριστικές θέσεις. B Πέμπτον, διευρύνθηκε η δυνατότητα προσφυγής κατά των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αλλοιώθηκε δε, με συνδικαλιστικά κριτήρια, η σύνθεση και των δύο αυτών ανώτατων οργάνων αυτοδιοίκησης της Δικαιοσύνης, με επακόλουθο την υπονόμευση του ρόλου και του κύρους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή