Αθώος ο Γκέρχαρντ Χάντερερ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο Αυστριακός σκιτσογράφος-γελοιογράφος Γκέρχαρντ Χάντερερ, ο οποίος κατηγορήθηκε για καθύβριση θρησκεύματος. Αιτία, το βιβλίο του με τίτλο «H Ζωή του Ιησού», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Οξύ» τον Νοέμβριο του 2002, στις σελίδες του οποίου εμφάνιζε τον Ιησού να καπνίζει μαριχουάνα, να κάνει σεξ και να πίνει. Στις αρχές του 2003 κυκλοφόρησε δημοσίευμα εφημερίδας με αναφορά σ’ αυτήν την έκδοση. Βάσει αυτού του δημοσιεύματος κινήθηκε αυτεπαγγέλτως η ποινική διαδικασία και κατασχέθηκε το βιβλίο από τα βιβλιοπωλεία. Το παράδοξο είναι ότι καταδικάστηκε ο (ξένος) συγγραφέας, που δεν γνώριζε καν τη μετάφραση του βιβλίου, και αθωώθηκαν οι (Ελληνες) «διακινητές». Να θυμίσουμε ότι και σε άλλες χώρες παρουσιάστηκαν παρόμοια κρούσματα λογοκρισίας, αλλά πουθενά δεν υπήρξε ούτε εισαγγελική παρέμβαση ή, πολύ περισσότερο, καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.

Ετσι, ο Χάντερερ βρέθηκε κατηγορούμενος και σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών για καθύβριση θρησκεύματος. Ωστόσο, χθες, οι δικαστές του δευτεροβάθμιου διαστηρίου τον απάλλαξαν από την κατηγορία, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας· ότι δηλαδή ο κατηγορούμενος θα πρέπει να κριθεί αθώος, γιατί το αντικείμενο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι αστείο και ο συγγραφέας δεν είχε ούτε κακή πρόθεση ούτε σκοπό να βλάψει κανέναν. Περαιτέρω το δικαστήριο διέταξε να παραδοθεί και πάλι στην κυκλοφορία το βιβλίο που τους τελευταίους μήνες είχε απαγορευθεί. Λίγες μέρες πριν από τη δίκη, Ελληνες σκιτσογράφοι συμπαραστάθηκαν στον Γκ. Χάντερερ, διοργανώνοντας έκθεση με έργα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή