Συστάσεις Συνηγόρου Καταναλωτή προς τις τράπεζες για την προστασία της α΄ κατοικίας

Συστάσεις Συνηγόρου Καταναλωτή προς τις τράπεζες για την προστασία της α΄ κατοικίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνηση να παραλάβουν τις υπεύθυνες δηλώσεις δανειοληπτών, οι οποίοι επιθυμούν να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό, βάσει όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 4224/2013, επιδεικνύουν οι περισσότερες τράπεζες, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό κυρίως με το γεγονός ότι στις 31 Ιανουαρίου 2014 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων από τους δανειολήπτες που πληρούν τις προϋποθέσεις, οδήγησε χθες τον Συνήγορο του Καταναλωτή να εκδώσει σύσταση προς την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ζητώντας να παρέμβει άμεσα στα μέλη της. Παράλληλα, ο ΣτΚ απέστειλε τη σύσταση στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προκειμένου να διερευνήσει εάν παραβιάζεται ο νόμος και αναλόγως να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Στην τελευταία, πάντως, έχει γίνει μέχρι στιγμής μία καταγγελία για το θέμα αυτό. Οπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες της ΓΓΚ δεν απαιτείται η έκδοση κάποιας εγκυκλίου ή υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου 4224/2013 από την πλευρά της κυβέρνησης. Το πρόβλημα πιθανότατα εστιάζεται, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, στο γεγονός ότι οι τράπεζες πλέον –μετά τη συγκέντρωση που έχει γίνει στον κλάδο– έχουν γιγαντωθεί και δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς οι υπάλληλοι επί των εσωτερικών εγκυκλίων που εκδίδουν για το θέμα αυτό τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ερωτηθείς σχετικά χθες το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο νόμος να μην εφαρμοστεί».

Μιλώντας στην «Κ», ο ΣτΚ κ. Ευάγγελος Ζερβέας επεσήμανε ότι οι τράπεζες οφείλουν να παραλαμβάνουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των δανειοληπτών, ακόμη και αν δεν συνοδεύονται από δικαιολογητικά, και να δίνουν αριθμό πρωτοκόλλου. Υποστήριξε δε, ότι «οι τράπεζες συμμετείχαν όλο αυτό το διάστημα στη διαβούλευση για την κατάρτιση του νέου νομοθετικού πλαισίου και δεν δικαιολογούνται τώρα να δηλώνουν άγνοια».

Σήμερα, ή το αργότερο αύριο, αναμένεται εξάλλου να ανακοινωθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη η παράταση στο πρόγραμμα ενήμερων δανειοληπτών. Η σχετική ρύθμιση που προβλέπει 48μηνη περίοδο διευκόλυνσης για δανειολήπτες, οι οφειλές των οποίων δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και περιλαμβάνεται στον νόμο 4161/2013, λήγει αύριο και για τον λόγο αυτό προβλέπεται να δοθεί εξάμηνη παράταση. Μάλιστα δεν αποκλείεται η ρύθμιση να περιλαμβάνει τροποποιήσεις ως προς τα κριτήρια υπαγωγής ή το ύψος των μηνιαίων καταβολών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή