Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: διαχειριστικά «παιχνίδια»

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: διαχειριστικά «παιχνίδια»

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυκατοικίες και μονοκατοικίες, διαμερίσματα και καταστήματα, τέσσερα Θέατρα, Ναοί και Μετόχια, βοσκότοποι  και ελαιώνες αποτελούν, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», την ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Ελλάδα. Μια περιουσία αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ που διαχειρίζεται ο εκάστοτε Πατριάρχης διά του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Τα έσοδα από τις ενοικιάσεις των ακινήτων μόνο στην πρωτεύουσα, ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ τον χρόνο. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις, με την άδεια του κ. Ειρηναίου, η Εξαρχία προσέφερε τα ακίνητά της σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Οπως για παράδειγμα στην αδελφή του, κ. Μαρία (Μαρίτσα) Χάλαρη, η οποία εμφανίζεται ως μισθώτρια διαμερίσματος 94 τ.μ. στην οδό Πρατίνου με μηνιαίο ενοίκιο μόλις 58 ευρώ.

Επτασφράγιστο μυστικό

Οταν ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων κ. Θεοφάνης εγκαταστάθηκε στο κτίριο της Εξαρχίας στην Πλάκα, ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που δέχθηκε ήταν από μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Θέλω να αφήσω το σπίτι και την περιουσία μου στον Πανάγιο Τάφο», του είπε αποφασισμένη. Δεκάδες ανάλογες προσφορές γίνονται κάθε χρόνο στο Πατριαρχείο από απλούς πιστούς αυξάνοντας την ήδη μεγάλη περιουσία του. Ελάχιστοι ωστόσο είναι αυτοί που γνωρίζουν πόσα και ποια είναι τα ακίνητα που ανήκουν στο Πατριαρχείο. Ακόμα και τα μέλη της Συνόδου των Ιεροσολύμων δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό τους αλλά και το ύψος των εσόδων που αποφέρει η εκμετάλλευσή τους. Ο κ. Ειρηναίος κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό το ποσό που συγκέντρωνε κάθε χρόνο η Εξαρχία. Αυτός ήταν και ο λόγος που ζήτησαν να διεξαχθεί από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, διαχειριστικός  και οικονομικός έλεγχος στην περιουσία του Πατριαρχείου στην Ελλάδα.

Το Πατριαρχείο ή ο Πανάγιος Τάφος φέρονται να έχουν στην ιδιοκτησία τους περισσότερα από 140 ακίνητα στην Αθήνα ανάμεσα στα οποία και η πολυτελής πατριαρχική κατοικία στη Φιλοθέη. Τα περισσότερα είναι διαμερίσματα σε πολυκατοικίες, τα οποία είτε κατασκευάσθηκαν με τη μέθοδο της αντιπαροχής σε οικόπεδα του Πατριαρχείου είτε αποτελούν δωρεές πιστών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, η διαχείρισή τους αφού σε ορισμένες περιπτώσεις τα μισθώματα είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Εκτός από την αδελφή του κ. Ειρηναίου, διαμέρισμα από την Εξαρχία νοικιάζει και η ανιψιά του. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται ως μισθώτρια ακινήτου σε προάστιο της Αθήνας αντί του ποσού των 147 ευρώ, ενώ το συμβόλαιό της λήγει το 2009. Την ίδια στιγμή γνωστός παρουσιαστής και μοντέλο νοικιάζει ρετιρέ με θέα την Ακρόπολη μόλις για 110 ευρώ, ενώ σκηνοθέτης μισθώνει πέντε ορόφους σε πολυκατοικία κοντά στην Ομόνοια αντί 1.800 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαμερίσματα ακόμα και στην περιοχή του Κολωνακίου ενοικιάζονται μεταξύ 200 και 400 ευρώ και μονοκατοικίες λιγότερο από 150 ευρώ. «Δυστυχώς κανένας δεν μπορούσε να ελέγξει το μέγεθος της περιουσίας και έτσι είχαν τη δυνατότητα να την καρπώνονται συγγενείς και φίλοι του πρώην Πατριάρχη», σημειώνει κληρικός του Πατριαρχείου. Το πιο προσοδοφόρο ακίνητο της Εξαρχίας βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 16 και νοικιάζεται στην Ευρωπαϊκή Λαϊκή Τράπεζα για το ποσό των 11.000 ευρώ το μήνα.

Και τέσσερα θέατρα

Κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και ιδιώτες εκφράζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά ή την εκμίσθωση ακινήτων του Πατριαρχείου. Πριν από δύο χρόνια μεγάλος εκδοτικός οίκος απευθύνθηκε στον κ. Ειρηναίο προκειμένου να αγοράσει τα τέσσερα θέατρα που ανήκουν στην Εξαρχία. Την ίδια περίοδο έφτασε στην Αθήνα και ο στενός συνεργάτης του πρώην Πατριάρχη, κ. Νικόλαος Παπαδήμας προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα και να συστήσει καλύτερους τρόπους αξιοποίησης της περιουσίας του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Ο Πανάγιος Τάφος έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος όπως στην Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Επίσης διαθέτει τριάντα επτά Μετόχια σε όλη την Ελλάδα με πιο σημαντικά αυτά της  Κρήτης, της Σάμου και της Μάνης. Συγκεκριμένα, σε περιοχές των δήμων Λεύκτρου και Αβίας στη Μάνη έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλες γεωργικές εκτάσεις με περισσότερα από 1.500 ελαιόδεντρα που ενοικιάζονται σε αγρότες της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εξαρχία λαμβάνει την επιδότηση του παραγόμενου ελαιολάδου, που της αναλογεί βάσει των συμφωνιών που έχει κάνει με τους καλλιεργητές. Στη Λακωνία το Πατριαρχείο έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και περισσότερα από 200 στρέμματα βοσκότοπους.

Ηθελαν και… επιδότηση

Παρά τη μεγάλη περιουσία του στην Ελλάδα αλλά και τα σημαντικά έσοδα από την εκμετάλλευσή της ο κ. Ειρηναίος διά του Εξάρχου του στην Αθήνα ζητούσε διαρκώς την οικονομική συνδρομή της ελληνικής Πολιτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από ένα χρόνο ο αρχιμανδρίτης κ. Θεόκτιστος ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει την κάλυψη των μηνιαίων εξόδων του Πατριαρχείου που ανέρχονταν στο ποσό των 470.000 δολ. «Η δεινή αυτή κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της εκεί επικρατούσης εμπολέμου καταστάσεως δεν επισκέπτονται πλέον τους Αγίους Τόπους προσκυνηταί», σημείωνε ο κ. Θεόκτιστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή