1,5 εκατ. τα παράνομα όπλα στην Ελλάδα

1,5 εκατ. τα παράνομα όπλα στην Ελλάδα

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάξη στο θολό και άκρως ανησυχητικό τοπίο που επικρατεί στη χώρα μας, όσον αφορά τα όπλα, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με την υπό κατάρτιση νέα νομοθεσία για την οπλοφορία και την οπλοχρησία, που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο 2168/93 «Περί όπλων». Οπως επισημαίνει στην «K» στέλεχος του υπουργείου, που συμμετέχει στην κατάρτιση του νέου νόμου, αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη χώρα μας είναι απελπιστική, καθώς εκτιμάται ότι τα παράνομα όπλα είναι περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο! Από αυτά, υπολογίζεται ότι τα 800.000 είναι κυνηγετικά, εκ των οποίων τα 600.000 βρίσκονται στην Κρήτη. Ταυτόχρονα, τα νομίμως κατεχόμενα κυνηγετικά όπλα υπολογίζονται σε περίπου 1 εκατομμύριο. Οσον αφορά τις άδειες οπλοφορίας για λόγους προσωπικής ασφάλειας, βρίσκονται σε ισχύ αυτή τη στιγμή περίπου 3.500. Το 2002 είχαν δοθεί 1.315 άδειες οπλοφορίας, το 2004 ο αριθμός τους περιορίσθηκε στις 150 και το 2005 έχουν δοθεί έως τώρα περίπου 70. Στόχος του νέου νόμου είναι, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο στέλεχος, «να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους νόμιμους κατόχους όπλων, χωρίς, παράλληλα, να αφήνει ανεξέλεγκτους τους παράνομους».

Της εφαρμογής του νέου νόμου προηγείται μία ακόμη ευκαιρία προς εκείνους που κατέχουν παρανόμως όπλα να τα δηλώσουν. Ετσι, μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούν να δηλωθούν τα κυνηγετικά και σκοπευτικά όπλα, ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2006 μπορούν να δηλωθούν τα συλλεκτικά. Μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας, οι αρμόδιοι του υπουργείου προειδοποιούν ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία «νομιμοποίησης» και οι κατέχοντες παρανόμως όπλα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα νομοθεσία, η οποία θα προβλέπει σημαντική αυστηροποίηση των ποινών. Σύμφωνα με την καταγραφή που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, το λαθρεμπόριο όπλων προς τη χώρα μας παρουσίασε έξαρση από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετά το άνοιγμα των συνόρων προς τις βαλκανικές χώρες. Αλβανία και Βουλγαρία εξακολουθούν να είναι οι χώρες από τις οποίες φθάνουν στην Ελλάδα οι μεγαλύτεροι αριθμοί παράνομων όπλων κάθε τύπου. Από τα λεηλατημένα στρατόπεδα της Αλβανίας προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός καλάσνικοφ, που έφθασαν στη χώρα μας. H μεγαλύτερη αγορά παράνομων όπλων παραμένει η Κρήτη, όπου η οπλοκατοχή παραμένει ισχυρή παράδοση.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, με την εισαγωγή μεγάλου αριθμού όπλων από τις λεγόμενες πρώην ανατολικές χώρες, οδήγησε σε μια οδυνηρή πραγματικότητα, με την απόκτηση ενός όπλου να είναι σχετικά εύκολη και φθηνή υπόθεση. Από τις έρευνες της αστυνομίας προκύπτει ότι η αγορά ενός παλιού περιστρόφου μπορεί να γίνει με 300 ευρώ και οι τιμές ανεβαίνουν εάν πρόκειται για πιο καινούργια μοντέλα.

Το υπό κατάρτιση νέο νομοθετικό πλαίσιο, στη σύνταξη του οποίου συναρμόδια είναι τα υπουργεία Αμύνης, Εξωτερικών, Οικονομίας, Ναυτιλίας, Γεωργίας και Πολιτισμού, ενώ έχει ζητηθεί και η γνώμη φορέων όπως η Κυνηγετική Συνομοσπονδία και οι σκοπευτικοί σύλλογοι, επιχειρεί επίσης να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διαπιστώσεις του ΟΗΕ.

Μία από τις βασικές παραμέτρους της φιλοσοφίας του, είναι να αρθούν ορισμένα παράδοξα της ισχύουσας νομοθεσίας, που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού. Ετσι, όπως αναφέρει το στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κάποιος που κουβαλά μαζί του ένα χαρτοκόπτη θεωρείται ότι οπλοφορεί, καθώς δεν υπάρχει σαφής διάκριση στα αιχμηρά αντικείμενα, ως προς το ποιο από αυτά θεωρείται όπλο. Επιπλέον, ένα άλλο παράδοξο είναι ότι κυκλοφορούν στην αγορά συναρμολογούμενα αεροβόλα όπλα, για την κατοχή των οποίων απαιτείται άδεια οπλοφορίας, τη στιγμή που οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών μπορεί να αγοράσει ένα κανονικό αεροβόλο όπλο.

Αδεια ακόμη και για τα τόξα

Από τη στιγμή που θα εκπνεύσει η προθεσμία δήλωσης όπλων που κατέχονται παράνομα και θα τεθεί σε ισχύ το νέο νομικό καθεστώς, αναμένεται να υπάρξουν οι εξής αλλαγές:

– Θα αυστηροποιηθεί η διαδικασία για την απόκτηση άδειας κυνηγετικού όπλου, με την εφαρμογή πιο αυστηρών κριτηρίων όσον αφορά την ικανότητα του ενδιαφερόμενου να αποκτήσει την άδεια.

– Θα γίνει σαφής διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση των εγχειριδίων και μαχαιριών, προκειμένου να αποφευχθούν οι υπερβολές της ισχύουσας νομοθεσίας, που βάζει στην ίδια κατηγορία έναν χαρτοκόπτη με ένα μαχαίρι με μεγάλη λάμα. Κανονικά επιτρέπεται η κατοχή μαχαιριών από κυνηγούς, ψαράδες και εκδοροσφαγείς, ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει προσδιορισμός του τύπου μαχαιριού που μπορούν να φέρουν, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, «να κυκλοφορούν κυνηγοί με μαχαίρια στρατιωτικά και να μη γνωρίζει κανείς αν αυτό είναι νόμιμο ή όχι».

– Αναμένεται να επιτραπεί η χρήση αναισθητικού σπρέι από αστυνομικούς. Ηδη, έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τα συγκεκριμένα σπρέι αποτελούν μέρος του εξοπλισμού των Λιμενικών. Υπάρχει προβληματισμός στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αν θα πρέπει να επιτραπεί να φέρουν αναισθητικό σπρέι για λόγους αυτοάμυνας και ορισμένες κατηγορίες πολιτών, εφόσον πιστοποιείται ότι εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο.

– Προβληματισμός επικρατεί για το εάν θα πρέπει να επιτραπεί η χρήση ραβδωτών τυφεκίων για κυνηγετική χρήση. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπεται η χρήση των συγκεκριμένων όπλων στο κυνήγι. Θεωρητικά όμως, τα όπλα αυτά κατατάσσονται στα στρατιωτικά είδη και ενδεχομένως να μην επιτραπεί τελικά η χρήση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

– Με το νέο νόμο θα θεωρούνται πλέον όπλα τα πάσης φύσεως τόξα και θα απαιτείται η έκδοση άδειας οπλοφορίας, προκειμένου να είναι νόμιμη η κατοχή τους. H χρήση τόξων έχει ήδη απαγορευθεί στο κυνήγι. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα θεωρούνται παράνομα ακόμη και τα τόξα που πωλούνται ως είδη λαϊκής τέχνης από πλανώδιους μικροπωλητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή