Ενα θαύμα που κράτησε δευτερόλεπτα

Ενα θαύμα που κράτησε δευτερόλεπτα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέπνεε και μετά τη σφοδρή πρόσκρουση του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρείας Helios στη βουνοπλαγιά του Γραμματικού. Αυτό το συγκλονιστικό στοιχείο έφερε στο φως η ιατροδικαστική εξέταση της σορού ενός πεντάχρονου αγοριού, που ανασύρθηκε απανθρακωμένο από τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Οπως δήλωσε χθες ο ιατροδικαστής κ. Νίκος Καλόγρηας, στην τραχεία του παιδιού βρέθηκε αιθάλη, γεγονός που σημαίνει ότι ο τραγικός μικρούλης ανέπνεε για άγνωστο χρονικό διάστημα, ίσως για ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά τη συντριβή του «Μπόινγκ». O κ. Καλόγρηας πάντως διευκρίνισε ότι το παιδί έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που ήταν και η αιτία θανάτου του και μετά απανθρακώθηκε, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «το αν το παιδί έζησε ένα-δύο δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο θάνατος ποτέ δεν είναι στιγμιαίος». Πρόσθεσε δε ότι το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλα πτώματα που δεν έχουν εξετασθεί ακόμα.

Οπως είπε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, κ. Φίλιππος Κουτσάφτης, με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα και την εμπειρία των ιατροδικαστών που συμμετέχουν στη διαδικασία, έχει σχεδόν αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι επιβαίνοντες να είχαν παγώσει πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους, ή να υπήρξε απότομη αποσυμπίεση της καμπίνας των επιβατών και του πιλοτηρίου. Οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους στο ενδεχόμενο εισπνοής μολυσμένου οξυγόνου ή κάποιου διοξειδίου που μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να χάσουν τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια της πτήσης ή ακόμα και να πέσουν σε κώμα. Το ενδεχόμενο αυτό μένει να αποδειχθεί ή να αποκλειστεί από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Στο ίδιο πλαίσιο, η διαπίστωση των ιατροδικαστών ότι οι επιβαίνοντες στο μοιραίο αεροσκάφος ήταν ζωντανοί πριν από τη συντριβή του, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από δύο Κύπριους συναδέλφους τους. O κ. Μάριος Ματσάκης, ιατροδικαστής και ευρωβουλευτής Κύπρου, και ο κ. Πανίκος Σταυριανός, ιατροδικαστής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΣΤΡΑ» Κύπρου, χαρακτήρισαν ως βεβιασμένες τις συγκεκριμένες δηλώσεις των Ελλήνων ιατροδικαστών, ειδικά τη στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τοξικολογικές εξετάσεις, ενώ υποστήριξαν ότι είναι πρόωρη η ταφή των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας. O κ. Ματσάκης μάλιστα είπε ότι έχει ζητήσει από το κυπριακό κράτος να καλέσει από το εξωτερικό εμπειρογνώμονες με στόχο τη διεξαγωγή δεύτερης νεκροψίας επί των σορών των θυμάτων και εξήγησε ότι σε ενδεχόμενη δικαστική διαδικασία, δεν θα μπορεί να στηριχθεί υπόθεση στο δικαστήριο με βάση μία μόνο επιστημονική άποψη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ματσάκης είχε συμμετάσχει στην ιατροδικαστική εξέταση του Σορίν Ματέι (το 1998 είχε πεθάνει στην ιατρική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού όπου εκρατείτο), και είχε αφήσει αιχμές κατά των γιατρών του Κρατικού Νίκαιας που επέτρεψαν τη μεταφορά του Ματέι στις φυλακές, τονίζοντας ότι εάν είχε μείνει στο νοσοκομείο θα ήταν ζωντανός. Από την πλευρά του ο κ. Κουτσάφτης στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΣΤΡΑ», χαρακτήρισε ως αντιεπιστημονικές, απαράδεκτες και προκλητικές τις δηλώσεις των Κυπρίων ιατροδικαστών. Οπως είπε, ουδείς μπορεί χωρίς να έχει επαφή με το αντικείμενο να τολμά να αμφισβητεί πορίσματα που συνυπογράφουν έξι ιατροδικαστές μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος Σοφοκλής Σοφοκλέους και να προβαίνει εκ του ασφαλούς από το γραφείο του σε δηλώσεις. Επιπλέον σημείωσε ότι δεν χρειάζεται οι συγγενείς να αναμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις προκειμένου να θάψουν τους οικείους τους, ενώ τόνισε ότι έχει αποθηκευτεί βιολογικό υλικό προκειμένου σε περίπτωση που επαναληφθούν οι εξετάσεις να μη χρειαστεί εκταφή των σορών.

Τη στήριξή του στο έργο των Ελλήνων ιατροδικαστών, εξέφρασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο νεκροτομείο στο Γουδί. O κ. Παπαληγούρας συνεχάρη τους ιατροδικαστές για το «ζήλο, την επάρκεια και την αποτελεσματικότητά τους, προκειμένου να βοηθήσουν να χυθεί άπλετο φως στο τραγικό δυστύχημα». Από την πλευρά του ο κ. Κουτσάφτης ευχαρίστησε τον υπουργό για τα καλά του λόγια και δήλωσε ότι ο κ. Παπαληγούρας είναι ο πρώτος υπουργός Δικαιοσύνης που έχει επισκεφθεί τους ιατροδικαστές στο νεκροτομείο τα τελευταία 60 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή