O Πίτερ Στάιν στην Επίδαυρο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

E νας κορυφαίος δημιουργός του θεάτρου στον 20ό αιώνα, ο Γερμανός σκηνοθέτης Πίτερ Στάιν, κλείνει την αυλαία των φετινών Επιδαυρίων παρουσιάζοντας τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Αυγούστου. Σε μία παράσταση στην οποία θα πρωταγωνιστήσει η σύζυγός του Μανταλένα Κρίπα, η οποία είχε ερμηνεύσει επίσης και την «Πενθεσίλεια» του Χάινριχ Κλάιστ, στην Επίδαυρο το 2002.

Εχοντας σπουδάσει αρχαιολογία και αρχαία ελληνική λογοτεχνία, γνωρίζοντας αρχαία ελληνικά, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα κείμενα των αρχαίων ποιητών, ο Πέτερ Στάιν έχει αντλήσει πολλές φορές στο παρελθόν έμπνευση από το αρχαιοελληνικό θέατρο. Το 1985 παρουσίασε την «Ορέστεια» στο Θέατρο Πέτρας, το 1994 καταπιάστηκε πάλι με την ίδια τραγωδία, την οποία ανέβασε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, για να ακολουθήσει η «Πενθεσίλεια».

Για τη «Μήδεια» ο Γερμανός σκηνοθέτης σημειώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «είναι ένα μάγμα, κάτι πρωτόγονο, όχι απλώς αρχαϊκό. H Μήδεια συγγενεύει με στοιχεία που προϋπήρχαν της ζωής της Γης. Είναι μια άλλη όψη του θείου, κάτι που προηγείται της ανθρώπινης φυλής».

Τη μετάφραση υπογράφει ο Ντάριο ντελ Κόρνο. Δίπλα στη Μανταλένα Κρίπα εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Τζιανλουίτζι Φοκάτσι, Πάολο Γκρατσιόζι, Φάμπιο Σαρτόρ κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή