Διαφωνία για την κατάχωση ευρημάτων στον Λευκό Πύργο

Διαφωνία για την κατάχωση ευρημάτων στον Λευκό Πύργο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερίζουν για τον Λευκό Πύργο ο Δήμος Θεσσαλονίκης και φορείς της πόλης, ένα μήνα μετά τη γνωμάτευση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για κατάχωση των αρχαιολογικών ευρημάτων στον περίβολο του μνημείου. Κενά, παρατυπίες και καταστροφές των αρχαιοτήτων εντόπισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου – ένα έργο το οποίο προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.

Τόσο η απόφαση του ΚΑΣ για κατάχωση τμημάτων του οχυρωματικού περιβόλου, που έφεραν στο φως οι εργασίες, όσο και η υλοποίηση της μελέτης προκάλεσαν τη διαμαρτυρία τριών φορέων της πόλης, οι εκπρόσωποι των οποίων ζητούν, έστω και την ύστατη στιγμή, τροποποίηση της μελέτης για την ανάδειξη των ευρημάτων, ενώ καλούν ακόμη και τον πρωθυπουργό «να μην επιτρέψει την ανιστόρητη «ανάπλαση»» και τους πολίτες της «να υπερασπιστούν το παρόν και το μέλλον της ιστορικής κληρονομιάς». «Το εύρημα, πέρα από την ιστορική του σπουδαιότητα, διασώζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μαρτυρίες σχετικά με τη διαμόρφωση των παράκτιων οχυρών, την πρώιμη χρήση των κανονιών, αλλά και την τεχνολογία των θεμελιώσεων σε παράκτιες ζώνες. H βάση του οχυρού ολοκληρώνει την ιστορική εικόνα και για τον λόγο αυτό πρέπει να αναδειχθεί με την κατάλληλη τροποποίηση της μελέτης», επισήμαναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ερευνας και Προώθησης της Επιστημονικής Αναστήλωσης Μνημείων (ΕΤΕΠΑΜ) και της Ενωσης Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.

Το πολυγωνικό προτείχισμα του Λευκού Πύργου, γνωστό από παλαιότερες φωτογραφίες του μνημείου, χτίστηκε το 1560 από τον τελευταίο Οθωμανό αυτοκράτορα Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, για να προστατεύει τον Πύργο από επιθέσεις διά θαλάσσης. Ηταν ένα ψηλό τείχος με δική του πύλη, τετράπλευρους και οκταγωνικούς πύργους, επάλξεις και περίδρομο. Κατεδαφίστηκε περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Γ.Μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή