Στουρνάρας: Σε τιμές αγοράς οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες

Στουρνάρας: Σε τιμές αγοράς οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας το ενδεχόμενο η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών να πραγματοποιηθεί στις σημερινές τιμές και όχι στις προκαθορισμένες. Την ίδια ώρα, απέκρουσε τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα σενάρια για αλλαγή του και ανάληψη των καθηκόντων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ υπό προϋποθέσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και την πιθανότητα εφάπαξ μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

«Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο για να μπορούμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες εφόσον αυτό χρειάζεται», δήλωσε χθες ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests για να δούμε τι χρειάζεται». Στο πλαίσιο αυτό και σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μπορεί να γίνει ακόμη και στις σημερινές τιμές των μετοχών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται να γίνει και στις σημερινές τιμές».

Πάντως, ερωτηθείς εάν φοβάται το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειδικού δικαστηρίου για το θέμα αυτό, απάντησε «θα αστειεύεστε» και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και με εντιμότητα». Παράλληλα, παρείχε εκ νέου στήριξη στην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κ. Αναστασία Σακελλαρίου, σημειώνοντας πως «έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αλλά και στην κ. Σακελλαρίου». Πέραν αυτών, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που τον θέλουν να αφήνει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλαμβάνει διοικητής της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «δίνω μία μάχη σήμερα για την οικονομία. Με ενδιαφέρει το σήμερα και η μάχη αυτή θα είναι μακρά. Δεν σκέφτομαι το αύριο», ενώ πρόσθεσε πως «δεν με αφορούν αυτά τα σενάρια. Δεν τα σκέφτομαι καθόλου». Επίσης, από το Μέγαρο Μαξίμου περιέγραφαν ως πληροφορίες ανάξιες σοβαρού σχολιασμού τα δημοσιεύματα περί αντικατάστασης του κ. Στουρνάρα από τον συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει συζητηθεί τίποτε σχετικό, ενώ τόνιζαν πως υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα. Τα δημοσιεύματα σχολίασαν και από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο γνωστοποιήθηκε ότι «δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση ή άμεση ή έμμεση αναφορά σε παρόμοιο ζήτημα μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυβέρνηση, κατ’ επέκταση και το ΠΑΣΟΚ, κινούνται εντός του πλαισίου που προβλέπει η προγραμματική συμφωνία, ως εκ τούτου «σέβεται πλήρως τον θεσμικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας και του διοικητή της».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «άριστη» τη σχέση του τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, όσο και με τους βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ανέφερε, δε, ότι οι βουλευτές δεν έχουν πρόβλημα με τον ίδιο και η κριτική δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών.

«Σημασία έχει το συνολικό έργο» και «η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος», σχολίασε ο υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «για πρώτη φορά από το 2001 είμαστε πάνω από τους στόχους. Φαίνεται ότι κάτι γίνεται. Αν συνεχίσουμε έτσι, τότε η βελτίωση των αριθμών θα μεταφραστεί και σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Μάλιστα, συνέστησε υπομονή και υποστήριξε ότι αν και δεν μπορούν να γίνουν γενικευμένες μειώσεις φόρων, αν περιοριστεί η φοροδιαφυγή, τότε θα υπάρξουν μειώσεις φορολογίας. «Αν μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο, τότε θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πολιτικός κίνδυνος γιατί η τρόικα πιέζει για τη λήψη μέτρων, ενώ σημείωσε ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου (κάτι που επιθυμεί και ο ίδιος). Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι θα προχωρήσει και πως «έχουμε προτείνει ισοδύναμα μέτρα. Το καθαρό κόστος είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό που υπολόγιζε στην αρχή. Περίπου το μισό. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε γρηγορότερα και ίσως από την αρχή», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της εφάπαξ μείωσης των εισφορών (υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 400 – 500 εκατ. ευρώ).

Για το χρέος και τα νέα μέτρα ελάφρυνσής του, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα δεχόταν «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα πετύχουμε μείωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή