Ελληνες, οι πλέον θρησκευόμενοι Ευρωπαίοι σε παγκόσμια έρευνα

Ελληνες, οι πλέον θρησκευόμενοι Ευρωπαίοι σε παγκόσμια έρευνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H θρησκευτική πίστη φαίνεται ότι ενυπάρχει έντονα στη ζωή των Ελλήνων, που θεωρούνται οι πλέον θρησκευόμενοι Ευρωπαίοι και όγδοοι παγκοσμίως, με πρώτους ανά τον κόσμο τους κατοίκους της Γκάνας και δεύτερους της Νιγηρίας. Το Χονγκ Κονγκ και η Ιαπωνία διαθέτουν τα χαμηλότερα ποσοστά θρησκευόμενων πολιτών. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από παγκόσμια έρευνα της TNS ICAP με θέμα «H θρησκευτικότητα στον 21ο αιώνα», που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο σε συνεργασία με την Gallup International Αssociatioσε 68 χώρες των πέντε ηπείρων, σε δείγμα 53.749 ατόμων. H έρευνα εξετάζει τον ρόλο της θρησκείας, δηλαδή της πίστης στο υπερφυσικό, το ιερό ή το θείο στην αυγή του 21ου αιώνα, ανεξάρτητα από το αν οι λαοί του κόσμου επισκέπτονται λατρευτικούς χώρους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο (66%) δηλώνουν θρησκευόμενοι, ανεξάρτητα από το εάν πηγαίνουν σε τόπους λατρείας ή όχι. Το 25% δηλώνει μη θρησκευόμενο, ενώ μόλις το 6% υποστηρίζουν ότι είναι πεπεισμένοι άθεοι. Σε όλες τις χώρες του πλανήτη το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν θρησκευόμενοι είναι μεγαλύτερο εκείνων που δηλώνουν είτε μη θρησκευόμενοι είτε άθεοι. Οι περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό θρησκευόμενων είναι η Αφρική (91%) και η Νότια Αμερική (82%), ενώ η λίστα των δέκα πιο θρήσκων λαών με σειρά θρησκευτικότητας περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Γκάνα με 96%, Νιγηρία 94%, Σενεγάλη 90%, Φιλιππίνες 90%, Κένυα 89%, Παναμάς 88%, Ινδία 87%, Ελλάδα 86%, Κόσοβο 86% και Καμερούν 86%. Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ των χωρών αυτών, πλην της Ελλάδας, δεν υπάρχει άλλο κράτος της Ευρώπης ούτε και οι ΗΠΑ, όπου η θρησκεία φαίνεται να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αντιθέτως, οι δέκα τόποι με τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών που δηλώνουν θρησκευόμενοι είναι κατά σειρά: Χονγκ Κονγκ 14%, Ιαπωνία 17%, Τσεχία 22%, Ταϊλάνδη 28%, Ισραήλ 33%, Νορβηγία 36%, Ταϊβάν 36%, Ολλανδία 42%, Ηνωμένο Βασίλειο 48% και Σιγκαπούρη 50%.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα δέκα κράτη με τα χαμηλότερα ποσοστά θρησκευόμενων πολιτών έχουν -συγκριτικά με τις χώρες που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά- μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, καθώς κινούνται από το 14% ώς το 50%. Χαρακτηριστική περίπτωση, πάντως, αποτελεί το Χονγκ Κονγκ, το οποίο εκτός από το χαμηλότερο ποσοστό θρησκευόμενων διαθέτει παράλληλα και το υψηλότερο ποσοστό πεπεισμένων άθεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες 67 χώρες. Ειδικότερα, το 54% των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ δηλώνουν άθεοι. Ακολουθούν η Ιαπωνία (23%), η Τσεχία (20%), η Ταϊβάν (15%), η Γαλλία (14%) και το Ισραήλ (13%).

H διαφορά

«Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον πολεμικό αθεϊσμό και την απλή αδιαφορία για τη θρησκεία», εξηγεί στην «K» ο αναλυτής της TNS ICAP Βασίλης Μουρδουκούτας, πολιτικός επιστήμονας, και συμπληρώνει: «Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου πλαισίου. Δεν είναι το ίδιο να δηλώσει θρησκευόμενος κάποιος που ζει σε μια ρεπουμπλικανική εκκοσμικευμένη πολιτεία με κάποιον, ο οποίος ζει σε ένα κράτος με έντονη θρησκευτική ή εκκλησιαστική παράδοση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή