Νέα πρόσωπα με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος

Νέα πρόσωπα με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ουκ έστιν αριθμός». Αυτή η φράση συνοψίζει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αλλά και αυτά που θα επακολουθήσουν, ως προς τις ραγδαίες εξελίξεις για το παραδικαστικό κύκλωμα. Οι έρευνες των δύο εφετών ανακριτών κ. I. Σίδερη και I. Φιοράκη συνεχίζονται και «αποφέρουν καρπούς», δηλαδή νέα πρόσωπα, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και επιχειρηματίες τα ονόματα των οποίων προστίθενται στην ήδη μακρά λίστα των ατόμων από τον χώρο της Δικαιοσύνης -και όχι μόνο- που εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έως σήμερα δέκα δικαστές έχουν αποπεμφθεί από το δικαστικό σώμα με αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Δύο εξ αυτών, πρώην πρόεδροι Πρωτοδικων, οι κ. Ευάγγελος Καλούσης και Λεωνίδας Στάθης, κρατούνται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, δύο πρώην πρωτοδίκες καταζητούνται -οι κ. Αντωνία Ηλία και Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια- ενώ για 31 λειτουργούς της Θέμιδος όλων των βαθμίδων διεξάγεται έρευνα η οποία επεκτείνεται και σε δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους. Συνολικά 11 «επίορκοι» τέθηκαν σε προσωρινή αργία, καθώς ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τους, ενώ ελέγχονται εξονυχιστικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί 36 εισαγγελέων και δικαστών διαφόρων βαθμίδων.

Στη λίστα προστέθηκαν χθες άλλα 16 άτομα, εκ των οποίων έξι δικαστές. Εχουν ήδη λάβει κλήσεις προς απολογία, ενώ στα κατηγορητήρια περιλαμβάνονται αδικήματα όπως νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη, απλή συνέργεια σε απάτη, απόπειρα απάτης, κατάχρηση εξουσίας, σύσταση και συμμορία, δωροληψία και δωροδοκία δικαστή, αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης, ψευδής βεβαίωση, νόθευση εγγράφου, ηθική αυτουργία σε νόθευση εγγράφου, παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Οι παραπάνω κατηγορίες αφορούν τους: Ολγα Ντάρλα (πρόεδρος πρωτοδικών), Παρασκευή Λέων (πρόεδρος πρωτοδικών), Γεωργία Λαμπροπούλου, Νίκο Ποταμιάνο (πρόεδροι πρωτοδικών – και οι δύο έχουν τεθεί σε αργία) και Ασπασία Μπαστά (πρώην πρωτοδίκης), καθώς και τον πρώην αντεισαγγελέα εφετών Νικόλαο Αθανασόπουλο. Από τους δικαστές κακουργηματική κατηγορία αντιμετωπίζουν οι κ. N. Αθανασόπουλος και Ασπασία Μπαστά. Επιπλέον κατηγορούμενοι είναι οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου, Νεκτάριος Αθανασόπουλος, Σταυρούλα Ψείρα, Πέτρος Μαχάς, Μαρία Βραχά, Γιώργος Νικολακόπουλος και Νίκος Εμμανουηλίδης, εκ των οποίων κακουργηματική κατηγορία αντιμετωπίζουν οι κ. Εμμανουηλίδης, ΝΙκολακόπουλος και Κεχαγιόγλου. Τέλος, κακουργηματικές κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες Γιάννης Μπολέτσης και Σωτήρης Κρητικός, ενώ τη λίστα συμπληρώνει ο δικαστικός υπάλληλος. Αναστάσιος Καρατζάς ο οποίος κατηγορείται για πλημμέλημα.

Πώς εμπλέκονται

ΝΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ: Φέρονται ότι συμμετείχαν σε υποθέσεις στις οποίες ευνοήθηκε ο Ιάκωβος Γιοσάκης κατά τη διάρκεια της θητείας τους στον Πειραιά.

ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φέρεται ότι μέσω αντικαταστάσεων διαφόρων συνεδέλφων του πέτυχε να λάβει μέρος σε δίκες που ήταν κατηγορούμενος ή ήπτοντο του ενδιαφέροντος του Ιάκωβου Γιοσάκη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΩΝ: Φέρεται να χειρίστηκε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης που είχε εκδώσει η Αντωνία Ηλία για την υπόθεση του ατυχήματος που είχε εμπλακεί ο ιερομόναχος Ιγκόρ Κλοπόνιν, στον οποίο είχε επιδικαστεί αποζημίωση 480.000 ευρώ.

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΠΑΣΤΑ: Φέρεται ότι χειρίστηκε ευνοϊκά υποθέσεις του Ιάκωβου ΓΙοσάκη.

ΝΤΑΡΛΑ ΟΛΓΑ: Φέρεται ότι με παρότρυνση συγγενικού της προσώπου έκανε παρέμβαση στην Παρασκευή Λέων σχετικά με την απόφαση που εξέδωσε για την υπόθεση του Κλοπόνιν.

ΣΑΚΗΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φέρονται ότι κατέθεσαν χρήματα σε λογαριασμούς του αποπεμφθέντος από το Σώμα και προφυλακισμένου πρώην προέδρου πρωτοδικών Ευάγγελου Καλούση, ενώ ο κ. Κεχαγιόγλου κατηγορείται και για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, όταν εκείνη χειριζόταν τη δικογραφία της έκρηξης του βενζινάδικου του επιχειρηματία Σωτήρη Κρητικού. Επιπλέον ο κ. Κεχαγιόγλου φέρεται να κατηγορείται και για ηθική αυτουργία σε απάτη, η οποία αφορούσε υπόθεση ναρκωτικών (υπόθεση Καλαμιώτη) που χειριζόταν η Αντωνία Ηλία.

Ν. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ – Π. ΜΑΧΑΣ: O κ. Εμμανουηλίδης φέρεται να υπήρξε στενός φίλος και δικηγόρος του Γιοσάκη, ενώ συνυπογράφει με τον κ. Μαχά αγωγή αποζημιώσης σε βάρος ασφαλιστικής εταιρείας του ιερομόναχου Κλοπόνιν η οποία επιδικάστηκε από την Ηλία.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε δικηγόρος του επιχειρηματία Σωτήρη Κρητικού και χειρίστηκε πολλές υποθέσεις του. Φέρεται ότι εμπλέκεται στη δικογραφία που αφορά την Μπουρμπούλια.

ΜΑΡΙΑ BPAXA: Κατηγορείται για πλημμελήματα σε σχέση με υπογραφές δικογράφων που αφορούσαν τον Ιάκωβο Γιοσάκη

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΨΕΙΡΑ: Κατηγορείται για πλημμελήματα στην υπόθεση του ιερομόναχου Κλοπόνιν που δίκασε η Αντωνία Ηλία.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Υποθέσεις του που αφορούσαν έκρηξη στο βενζινάδικό του χειρίστηκε η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια η οποία αργότερα μαζί με τον Καλούση έκαναν διακοπές στο κότερο του επιχειρηματία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΛΕΤΣΗΣ: Τον Νοέμβριο του 2000 είχε συλληφθεί για εκρήξεις· την υπόθεσή του είχε χειριστεί ο Καλούσης. O επιχειρηματίας δεν προφυλακίστηκε ποτέ, ενώ εν συνεχεία βγήκε και απαλλακτικό βούλευμα. Ερευνάται εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του Π. Μαντούβαλου στην εν λόγω υπόθεση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ: Φέρεται να νόθευσε δικαστική κλήση σε υπόθεση του Γιοσάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή