O ΔΗΚΤΗΣ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάκρυα χαράς… και συνταγές κερδοφορίας

Η επιστολή είναι εύγλωττη. Εστάλη χθες το πρωί από τον κ. Πάνο Ζερίτη (Χαρτοποιία Θράκης) προς τον προτεινόμενο νέο πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, που δεν είχε προλάβει να δρασκελίσει το κατώφλι της Χαλκοκονδύλη. Αν αυτή περιοριζόταν στις ευχές (τουτέστιν στις δύο αράδες) θα ήταν μια ευγενική επιστολή ευχών και δεν θα μας κέντριζε… Ομως, ο κ. Ζερίτης, όχι ως Mr Thrace Paper Mill, αλλά ως ΑΤΕΛ ΕΛΛΑΣ A.E. (προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας) δεν συγκρατήθηκε. Εσπευσε να προβλέψει τα καλύτερα για τη ΔΕΗ με την κατάλληλη πολιτική, την οποία εν ευθέτω χρόνω προτίθεται να αναπτύξει στον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ, όπως γράφει. O κ. Π. Ζερίτης, διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΕΛ, ίσως έγραψε πολλά από την ανακούφισή του μετά την αποχώρηση του κ. Γ. Παλαιοκρασσά, καθώς ο τελευταίος είχε διακρίνει σκιές στη βαριά σύμβαση που η ΔΕΗ είχε συνάψει με την εταιρεία του για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, η σύμβαση είχε συναφθεί επί ηγεσίας Στ. Νέζη, με τον οποίο ο κ. Ζερίτης έχει συνδεθεί και με κουμπαριά, όταν και οι δύο άνδρες κινούνταν, τη δεκαετία του 1990, στον χώρο του χάρτου (Μένλικε ο πρώτος, Χαρτοποιία Θράκης ο δεύτερος). Ομως, οι σχέσεις των δύο εξελίχθηκαν και… ηλεκτρικά, με τον κ. Παλαιοκρασσά να επιχειρεί, επί ματαίω, να εγκαταστήσει στο σύστημα «γειώσεις» και «αλεξικέραυνα»… Δημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή προς ενημέρωση -κυρίως- του κ. Κυριακόπουλου, ο οποίος μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του μπορεί να τη διαβάσει και να συγκινηθεί, αναζητώντας χαρτομάντιλα για τα δάκρυά του…

S&Ρ: Πτώση χρηματιστηρίων

Πτώση κατά 7% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιμένει το 2006 η Standard & Poor’s, όπως αναφέρει χθεσινή έκθεση της εταιρείας χρηματιστηριακών δεικτών, αναλύσεων και πιστοληπτικής αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι ο δείκτης S&P Europe 350 θα υποχωρήσει στις 1.190 μονάδες και ο δείκτης DJ STOXX 50 στις 3.120 μέχρι το τέλος του 2006. Αιτία για την απαισιόδοξη άποψη της S&P είναι η ολοκληρωτική είσοδος στον κύκλο ανόδου των επιτοκίων παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη τόσο στη Ζώνη του Ευρώ όσο και στον κόσμο συνολικά είναι ήδη προεξοφλημένη στις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, συνεπώς η μόνη οδός είναι προς τα κάτω. Ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις τράπεζες είναι, κατά την S&P, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) εμφανίζεται να έχει βάλει στο στόχαστρό της ειδικά τον καταναλωτικό δανεισμό, μια μεγάλη πηγή ανάπτυξης των τραπεζικών εσόδων (ιδίως τα στεγαστικά) σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ.

Το πέρασμα στην Ινδία

Πάνω από 4.500 εργαζόμενους πρόκειται να προσλάβει στην Ινδία η J. P. Morgan Chase έως το 2007, για τις back office λειτουργίες του οργανισμού, αλλά και για βοηθητικό προσωπικό, που θα αφορά στις υπεράκτιες δραστηριότητες του investment banking. Σήμερα υπολογίζεται ότι οι αμερικανικές και βρετανικές επενδυτικές τράπεζες απασχολούν περίπου 6.000 άτομα, ενώ ο αριθμός αυτός υπολογίζεται για τα προσεχή δύο χρόνια να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20%. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι ο λόγος που στρέφονται προς την Ινδία οι ξένες μεγάλες τράπεζες δεν είναι μόνο το περιορισμένο κόστος, αλλά και το εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή