Τα πολλά μυστήρια των Κυθήρων

Τα πολλά μυστήρια των Κυθήρων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις φυλακές του Κορυδαλλού οδηγήθηκαν χθες εκ νέου οι κατηγορούμενοι Ιάκωβος Γιοσάκης και Κύριλλος Σταυρόπουλος ύστερα από την απόφαση, κατά πλειοψηφία, του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιώς να δηλώσει, στην παρούσα φάση της δίκης, αναρμόδιο για αποφυλάκιση των δύο ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Η υπεράσπιση ζήτησε την αποφυλάκιση των δυο κατηγορουμένων όταν ο μάρτυρας μοναχός Σεραφείμ Μαρσέλος -που ήταν και ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυς όταν ο Κύριλλος έκανε παράνομες ανασκαφές μέσα στη Μονή- «ταυτοποίησε» τα αντικείμενα που ελέγχθηκαν προσφάτως από τους αρχαιολόγους με αυτά που αναφέρονται στη δικογραφία, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας.

«Ζητούμε την άμεση αποφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων, διότι από τη στιγμή που τα αντικείμενα έχουν ταυτοποιηθεί σημαίνει ότι κατηγορούνται για πλημμέλημα το οποίο έχει ήδη παραγραφεί και κρατούνται παράνομα» δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας της έδρας υποστήριξε ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο για να αποφανθεί επί της ουσίας του αιτήματος για αποφυλάκιση και ζήτησε να παραπεμφθεί το αίτημα στο Συμβούλιο Εφετών Πειραιώς. Αμέσως μετά το δικαστήριο διέκοψε και η έδρα αποσύρθηκε προκειμένου να αποφανθεί επί του αιτήματος.

Νωρίτερα, ο συνήγορος του Κύριλλου Σταυρόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, ανέφερε ότι μετά την πραγματογνωμοσύνη, στην οποία φαίνεται ότι η αξία των αρχαίων δεν ξεπερνάει τα 26 χιλιάδες ευρώ, θα έπρεπε οι κατηγορούμενοι να έχουν αποφυλακισθεί και στη συνέχεια κατήγγειλε «πολιτική σκοπιμότητα» για τη συγκεκριμένη δίκη.

«Την ώρα που η Δικαιοσύνη προσπαθεί να καταπολεμήσει τα κυκλώματα, φτιάχνει η ίδια δικά της για να κρατήσει στη φυλακή τους συγκεκριμένους κρατούμενους» είπε ο κ. Τσοβόλας.

Αιχμηρός ήταν και ο συνήγορος του Ιάκωβου Γιοσάκη, Ιωάννης Ματζουράνης, ο οποίος ανέφερε στο δικαστήριο ότι ασκήθηκαν πιέσεις στην ανακρίτρια προκειμένου να προφυλακισθούν οι κατηγορούμενοι και σημείωσε ότι η παραμονή τους στη φυλακή συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι έχουν προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να καταγγείλουν τον παράνομο τρόπο με τον οποίο προφυλακίσθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχισθεί στις 13 Ιανουαρίου 2006. Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο κάθονται οι Ιάκωβος Γιοσάκης, Κύριλλος Σταυρόπουλος και Κωνσταντίνος Νόου, κατηγορούμενοι για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, στα Κύθηρα το 1996.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή