Νέες ρυθμίσεις για το καθεστώς των Εθνικών Κληροδοτημάτων

Νέες ρυθμίσεις για το καθεστώς των Εθνικών Κληροδοτημάτων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμό της γραφειοκρατίας και αποτελεσματικότερο έλεγχο των περιουσιών κοινωφελούς σκοπού προβλέπεται από το νέο νομοσχέδιο για τα Εθνικά Κληροδοτήματα που πρόκειται να ψηφιστεί τον ερχόμενο μήνα από τη Βουλή. Μεταξύ των όσων προβλέπει ο νέος Κώδικας, είναι η ανάθεση σε ετήσια βάση σε ορκωτό ελεγκτή και ο δειγματοληπτικός έλεγχος από αρμόδια αρχή των κληροδοτημάτων.

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

1. Καθορίζονται οι αρμοδιότητες διαχείρισης και εποπτείας κοινωφελών περιουσιών. Επίσης, οι αρμοδιότητες αυτές αποκεντρώνονται και ορίζεται αρμόδιο όργανο ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας, με στόχο την αποσυμφόρηση των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου.

2. Καταργείται ως περιττή η Επιτροπή Εθνικών Κληροδοτημάτων και δημιουργούνται Περιφερειακά Συμβούλια Εθνικών Κληροδοτημάτων μαζί με το διατηρούμενο γνωμοδοτικό κεντρικό Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων.

3. Προβλέπεται για πρώτη φορά πλήρες σύστημα καταγραφής όλων των κοινωφελών περιουσιών και των κυριότερων στοιχείων τους, με τη σύνταξη Εθνικού και Περιφερειακών Μητρώων περιουσιών, που θα τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή και που θα είναι ελεύθερα στο κοινό.

4. Προβλέπονται ρυθμίσεις για την εκκαθάριση περιουσιών που καταλείπονται στο Δημόσιο χωρίς όρο. Με τις διατάξεις αυτές παρέχεται κάθε ευχέρεια στον εκκαθαριστή να εκποιήσει με σύγχρονες μεθόδους και πολλές επιλογές κατά παράκαμψη των παλαιών χρονοβόρων ή ατελέσφορων διαδικασιών κ.λπ. Επίσης, εκσυγχρονίζεται η ρύθμιση των περιπτώσεων συγκληρονομιάς από το Δημόσιο και ιδιώτες περιουσιακών στοιχείων κατά τρόπο ευέλικτο.

5. Ρυθμίζονται ζητήματα των περιουσιών που περιέχονται στο Δημόσιο όχι χωρίς όρο. Οι περιουσίες αυτές εκκαθαρίζονται και υπάγονται στην υπηρεσία διαχείρισης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

6. Προβλέπονται ρυθμίσεις για περιουσίες καταλειπόμενες προς εκπλήρωση κοινωφελών σκοπών από πρόσωπα, αλλά εκτός από το Δημόσιο.

7. Περιέχει ρυθμίσεις που αφορούν τη σύσταση, τη διοίκηση και τη διαχείριση κοινωφελών ιδρυμάτων.

8. Προβλέπεται ο καθορισμός με υπουργική απόφαση πλαισίου κανόνων επενδυτικής συμπεριφοράς, προκειμένου οι διαχειριζόμενοι ιδρύματα να διευκολύνονται στην αξιοποίηση των περιουσιών, απαλλασσόμενοι από κάθε ευθύνη εφ’ όσον τηρούν το συγκεκριμένο πλαίσιο. Εξάλλου, με σκοπό να προστατεύεται η περιουσία των ιδρυμάτων από αθέμιτες συναλλαγές, θεσπίζεται η απαγόρευση συνάψεως των «απελευθερούμενων» συμβάσεων με συγγενείς διαχειριστών.

9. Θεσπίζονται διατάξεις για τον έλεγχο των περιουσιών που εμπίπτουν στον Κώδικα για τα Εθνικά Κληροδοτήματα. Για παράδειγμα, προβλέπεται η υποχρεωτική ανάθεση του ετήσιου ελέγχου των σημαντικότερων περιουσιών σε ορκωτό ελεγκτή και ο εν συνεχεία δειγματοληπτικός έλεγχος των περιουσιών από αρμόδια αρχή. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος προβλέπεται προκειμένου να απαλλάσσεται η αρμόδια αρχή από πλήθος ελέγχων, οι οποίοι υπερβαίνουν τις ελεγκτικές της δυνατότητες.

10. Περιλαμβάνεται ρύθμιση για την τύχη περιουσιών που έχουν καταληφθεί για κοινωφελείς σκοπούς, αλλά που βρίσκονται σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, με προφανή ζημιά του δημοσίου συμφέροντος. Για τις περιουσίες αυτές προβλέπεται η διάλυση και η διάθεσή τους για την εξυπηρέτηση άλλου κοινωφελούς σκοπού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή