Στρατηγική αναβάθμισης του τουρισμού

Στρατηγική αναβάθμισης του τουρισμού

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον συντονισμό των δράσεων των Περιφερειών, Νομαρχιακών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων ζήτησαν χθες από κοινού οι υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Π. Παυλόπουλος και Δ. Αβραμόπουλος για τη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Την ημερίδα με θέμα «Τουρισμός 2006: Αναβάθμιση τουριστικού προϊόντος» παρακολούθησαν περιφερειάρχες, νομάρχες και δήμαρχοι της χώρας.

Τουριστική πολιτική

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν νοείται αρμονική τουριστική πολιτική χωρίς τη στήριξη των Περιφερειών των Νομαρχιακών και Τοπικών Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας του κράτους με τις περιφερειακές και άλλες αυτοδιοικήσεις προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό στη μεταολυμπιακή εποχή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνες υπανάπτυξης. Δεν είναι δε λίγες οι περιοχές της χώρας, όπου κυριαρχούν τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά. Μεγάλες οι ευθύνες όλων μας και των ίδιων των πολιτών αλλά και των ίδιων των φορέων που εκπροσωπούν την Ελληνική Περιφέρεια. Πολλοί έχουμε υποταχθεί στη δύναμη της συνήθειας και δεν βλέπουμε αυτά που ενοχλούν τους άλλους. Ο τουρισμός είναι πάνω απ’ όλα ευταξία, καθαριότητα, φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον. Είναι στοιχεία, που εξακολουθούν να λείπουν από πολλές γωνιές της πατρίδας μας. Και εδώ, μην αντιτάξει κανείς το γνώριμο πρόσχημα, ότι δεν έχουμε λεφτά για να κρατούμε καθαρή την Ελλάδα. Ολα αυτά δεν έχουν να κάνουν με χρήματα, αλλά με τη διάθεση, με την προσπάθεια, με τον διαρκή αγώνα».

Ο κ. Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες, νομάρχες και δημάρχους, τόνισε χαρακτηριστικά ότι προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της νέας στρατηγικής για τον τουρισμό σε εθνικό επίπεδο είναι η από κοινού προσπάθεια ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και στην Αυτοδιοίκηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ευπάθεια που έχει το τουριστικό προϊόν σε απρόβλεπτα φαινόμενα είτε της φύσεως είτε της κοινωνίας και της ετοιμότητας που θα πρέπει να έχουν όλοι οι φορείς για τη διαχείριση κρίσεων που το επηρεάζουν. Μάλιστα, σε σχέση με τον προχθεσινό σεισμό τόνισε ότι «οι υπερβολές, όπως δείχνει και η τρέχουσα επικαιρότητα, δεν λείπουν, με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ότι η χώρα μας είναι επισφαλής ως προορισμός και μάλιστα αυτήν την εποχή που λαμβάνονται οι αποφάσεις, που θα καθορίσουν την τουριστική κίνηση. Ολοι γνωρίζουμε ότι ο ευρύτερος χώρος της ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζεται ιστορικά από σεισμική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, η ευρύτερη περιοχή μας έχει αποδείξει τις αντοχές της και μάρτυρες τα ιστορικά μας μνημεία που στέκουν εκεί όρθια για χιλιάδες χρόνια, με περισσότερες ζημίες να έχουν υποστεί από τον άνθρωπο, παρά από την ίδια τη φύση. Οι δε σύγχρονες κατασκευές, μελετημένες και αντισεισμικές κάτω από μια νομοθεσία αυστηρή συνιστούν μια ακόμη εγγύηση ασφάλειας».

Καταλήγοντας ο κ. Αβραμόπουλος και προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης για τα θέματα καθαριότητας των περιοχών αρμοδιότητάς τους αναφέρθηκε σε ένα e-mail που έφθασε στα χέρια του από έναν εκ των ξένων επισκεπτών της χώρας μας, τον κ. Brown, του οποίου το όνομα θα πάρει και ένα πρόγραμμα που εκπονεί αυτόν τον καιρό ο ΕΟΤ. Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης διάβασε το e-mail το οποίο έλεγε τα εξής:

«Αγαπητέ υπουργέ, μόλις τελείωσα έξι θαυμάσιες εβδομάδες ταξιδεύοντας στη γοητευτική σας χώρα. Τι μεγάλη ντροπή η χώρα σας να καταστρέφεται από σκουπίδια και απορρίμματα. Οπουδήποτε και αν πήγαμε είδαμε παρατημένα στις άκρες των δρόμων παλιά αυτοκίνητα, φορτηγά και τρακτέρ, μαζί με πεταμένα μπουκάλια νερού, περιτυλίγματα τροφίμων και παντού αποτσίγαρα. Χώρα που έχει αποχετευτικό σύστημα εδώ και 6.000 χρόνια και μπορεί να κτίσει μια τέτοια γέφυρα στο Αντίρριο είναι οπωσδήποτε σε θέση να μαζεύει τα σκουπίδια της. Απλά ένιωσα την υποχρέωση να κάνω αυτό το σχόλιο. Καλό προγραμματισμό και καθάρισμα».

Δημόσιες υπηρεσίες

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων μιας τουριστικής περιοχής επηρεάζει πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί κάθε τουριστική επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό η άσκηση πίεσης για αποτελεσματικότερη διοίκηση, έλεγχο, αστυνόμευση και δράσεις θα πρέπει να βρίσκονται στις προτεραιότητες της περιφέρειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των κρατικών υπηρεσιών, αφού στο θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες, νομάρχες και δημάρχους ο κ. Λιάσκος υπογράμμισε: «H τουριστική συνείδηση επιβάλλει να επιλύουμε προβλήματα και να βρίσκουμε λύσεις σε συνεργασία με εσάς σε θέματα τουριστικής σημασίας που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη των περιοχών σας. Την καθαριότητα και τη δημόσια εικόνα σε τουριστικούς τόπους και μουσεία».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δρομολογείται η σταδιακή μετατροπή της καταβολής Τέλους Παρεπιδημούντων, των επισιτιστικών τμημάτων των καταλυμάτων σε καταβολή φόρου επιτηδεύματος με παράλληλη μείωση του ποσοστού του Τέλους, η άδεια λειτουργίας που δίνει ο ΕΟΤ στα καταλύματα να καλύπτει και όλες τις συμπληρωματικές λειτουργίες τους (εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.), η προέγκριση λειτουργίας κέντρων διασκέδασης και μπαρ δίπλα σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα και η παροχή της δυνατότητας μεταβίβασης άδειας εστιατορίων κ.ά. των ξενοδοχείων σε κληρονόμους ή νέους ιδιοκτήτες χωρίς την έκδοση νέας άδειας.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Αριστείδης Στρατής-Καλογερόπουλος τόνισε ότι προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς το διαφημιστικό πρόγραμμα του ελληνικού Οργανισμού στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο το πρόγραμμα τρέχει σε Παρίσι και 3 μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, σε Ολλανδία, Βέλγιο και θα ακολουθήσει σε Κίνα και άλλες χώρες. Ιδιαίτερη ένταση θα έχει το πρόγραμμα μέσα στον Φεβρουάριο οπότε παρατηρείται και το μεγαλύτερο κύμα των κρατήσεων στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, μεταξύ άλλων, μίλησαν και ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Φωκάς, ο κ. Γ. Παπαστεργίου ως εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ, ο κ. Α. Δοξιάδης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, ο κ. Ζ. Δοξαστάκης εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ν. Αγγελόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας κ. Γ. Ευαγγέλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή