«Θηλυκός» Ιντιάνα Τζόουνς υπέρ Βρετανικού Μουσείου

«Θηλυκός» Ιντιάνα Τζόουνς υπέρ Βρετανικού Μουσείου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από χθες κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το αμφιλεγόμενο βιβλίο της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα» (εκδ. Hutchinson), την οποία ο Observer της περασμένης Κυριακής (08.01.06) χαρακτηρίζει «θηλυκή Ιντιάνα Τζόουνς». Ισως να βοηθάει και η ελκυστική εμφάνιση της ξανθιάς αρχαιολόγου, το γεγονός ότι έχει ήδη προκαλέσει ειρωνικά σχόλια, αφού ακόμη και ο σοβαρός Observer στην κριτική του βιβλίου αναφέρει ότι η περιζήτητη από τα ΜΜΕ Ντόροθι Κινγκ «είχε πρόταση από το «Πλεϊμπόι» για να ποζάρει, αλλά εκείνη αρνήθηκε».

«Είμαι εξαιρετική!»

Περισσότερο όμως η ίδια η Ντόροθι Κινγκ, η οποία ενορχηστρώνει την υπεράσπιση των επίσημων βρετανικών θέσεων (και του Βρετανικού Μουσείου) κατά της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, να συμβάλλει με τη στάση της στην απαξίωση των θέσεών της. Στην ιστοσελίδα του Amazon.co.uk, το βιβλίο «Τhe Elgin Marbles» έχει ήδη δύο κριτικές. Η μία είναι από μία αναγνώστρια με ελληνικό όνομα που δίνει ένα μόνο αστεράκι στο βιβλίο και η δεύτερη είναι από την… ίδια τη συγγραφέα, που χωρίς αίσθηση του γελοίου χαρακτηρίζει το βιβλίο της «εξαιρετικό» και το επιβραβεύει με πέντε αστεράκια!

Το BBC, που δίνει μεγάλη δημοσιότητα στην έκδοση του βιβλίου, στηρίζει και αυτό τη δύναμη της είδησης στην εμφάνιση της αρχαιολόγου και στη σχεδόν αυθάδη συμπεριφορά της, που χτίζει ήδη το προφίλ της λαϊκιστικής αρχαιολογίας. Η Κινγκ, που συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο, ισχυρίζεται πως οι Ελληνες έχουν αποδείξει ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν την κληρονομιά τους και ότι, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, το κλίμα δεν αλλάζει. Παρόλο που επιτρέπει την προοπτική μιας προσωρινής επιστροφής με τη μορφή δανείου (και υπό προϋποθέσεις), η Κινγκ μιλάει απαξιωτικά: «Πενήντα χρόνια αμέλειας και καταστροφής δεν αναιρούνται από τρεις μήνες αφύπνισης», λέει με αντιεπιστημονικό τρόπο και με τηλεοπτικό ύφος. Το ΒΒC λέει ότι το βιβλίο είναι μια λεπτομερής αφήγηση της ιστορίας της Αθήνας και της Ακρόπολης, που όμως σκιάζεται από «ορισμένα λάθη που έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους εχθρούς της δρος Κινγκ να εκφραστούν ειρωνικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή