Η «ανακάλυψη» ελληνικού χωριού στη Ρουμανία

Η «ανακάλυψη» ελληνικού χωριού στη Ρουμανία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Επί 178 χρόνια, ένα ελληνικό χωριό στη Ρουμανία, με την επωνυμία Ιζβοάρελε, ήταν εξαφανισμένο και άγνωστο στο μητροπολιτικό κέντρο, το οποίο μόλις πρόσφατα ανακάλυψε την ύπαρξή του και σπεύδει τώρα να βοηθήσει τους ξεχασμένους ομοεθνείς.

Οι 3.500 κάτοικοί του είναι απόγονοι Ελλήνων της ανατολικής Θράκης που ξεριζώθηκαν το 1825, όταν η ελληνική επανάσταση βρισκόταν σε εξέλιξη, και στη διαδρομή προς τη Μολδαβία, «ξέμειναν» στη Ρουμανία, όπου κράτησαν επί ενάμιση και πλέον αιώνα άσβηστο το καντήλι του ελληνισμού.

Το ελληνικό άρωμα στο Ιζβοάρελε, τριακόσια χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βουκουρεστίου, παρέμεινε στο πέρασμα του χρόνου αναλλοίωτο και δυνατό.

Οι κάτοικοί του, γεωργοί και κτηνοτρόφοι στη συντριπτική τους πλειονότητα, μιλούν ελληνικά, διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα της πατρογονικής γης και επιδιώκουν περισσότερους δεσμούς με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ιζβοάρελε, Παναγιώτη Νικολάκ(η)ε, το χωριό του ιδρύθηκε το 1928 από Ελληνες πρόσφυγες των χωριών Μαύρη Εκκλησιά, Ασπρο και Βασιλικό της Ανδριανούπολης, οι οποίοι στάθμευσαν στην περιοχή, ενώ κατευθύνονταν προς τη Μολδαβία -για να γεννήσει και να σαραντίσει μια έγκυος λέει ο θρύλος- αλλά τελικά εγκαταστάθηκαν.

Σιγά σιγά ανέπτυξαν εμπορικές δραστηριότητες, έχτισαν τις δικές τους εκκλησίες, έως το 1946 λειτουργούσε αμιγώς ελληνικό σχολείο και στις ταυτότητες των κατοίκων αναγραφόταν η ελληνική εθνικότητα. Το καθεστώς Τσαουσέσκου, όμως, έκλεισε το σχολείο, απαγόρευσε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και υποχρέωσε τους κατοίκους να δηλώσουν Ρουμάνοι.

«Μετά το 1989 πολλοί κάτοικοι του Ιζβοάρελε κατέβηκαν στην Ελλάδα, δούλεψαν, σφυρηλάτησαν την ελληνικότητά τους, έφεραν χρήματα και βοήθησαν τις οικογένειές τους. Ωστόσο επιθυμία όλων μας είναι να μην αποκοπεί η νεότερη γενιά από τη γλώσσα των πατέρων της», αναφέρει ο κ. Νικολάκης.

Σήμερα γύρω στους 5.000 είναι εκείνοι που είχαν χαρτιά τα οποία πιστοποιούσαν τις ελληνικές τους ρίζες και άλλοι 3.000 που δήλωναν Ελληνες, μιλούσαν ελληνικά, αλλά δεν μπορούσαν να το αποδείξουν εγγράφως. Ετσι διαπιστώθηκε ότι κάπου βορειοανατολικά του Βουκουρεστίου, ένα χωριό αποτελείται αποκλειστικά από Ελληνες, το Ιζβοάρελε.

Πέρυσι με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ εστάλησαν εκεί εκπαιδευτικοί για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τον περασμένο μήνα κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι ο υφ. Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης συμφώνησε με τον Ρουμάνο ομόλογό του την ένταξη της διαδικασίας ανάπλασης του χωριού και τη χρηματοδότηση των υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, οδικό δίκτυο, σχολέιο, κ.λπ.) στο Εθνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Επίσης διέθεσε κονδύλιο ύψους 7.000 ευρώ σε πρώτη φάση για τη θέρμανση του σχολείου, ενώ τους ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ η Ελλάδα θα διαθέσει στο Ιζβοάρελε το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή